null Beeld

10 dingen die u moet weten over Oprah Winfrey

Na haar opgemerkte toespraak op de Golden Globes wordt Oprah Winfrey steeds luider getipt als ernstige kandidate voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. In het rijtje potentiële opvolgers van Trump staat ze nu naast Kanye West, The Rock en Ernie van ‘Sesamstraat’. Opdat u zou kunnen meepraten: tien wist-je-datjes!

Frederick Vandromme


1| Orpah wordt Oprah

Oprah werd op 29 januari 1954 in Mississippi geboren als Orpah. Omdat de meeste mensen – inclusief haar eigen familie – moeite hadden om dat uit te spreken, werd het Oprah. Helemaal aan het begin van haar televisie-carrière werd haar gezegd dat niemand die naam zou onthouden, en dat de naam ‘Susie’ haar beter paste.


2| Boek tegen boezem

Oprah is volgens het magazine Forbes de invloedrijkste beroemdheid van de afgelopen twintig jaar. Berucht is bijvoorbeeld haar impact op de boekenverkoop. Wanneer de Queen of Talk in haar ‘Oprah Winfrey Show’ (op tv van 1986 tot 2011) een boek aanprees, werd dat gegarandeerd een hit. Uitgevers hanteerden de regel van drie: ‘Als Oprah tijdens haar show het boek op haar schoot legt, staat het binnen de twee weken in de top tien. Houdt ze het tegen haar buik, dan staat het er de volgende week al in. Beslist ze om het tegen haar boezem te klemmen, dan gaat het recht naar de eerste plaats van de boekentop.’


3| Duwtje voor Barack

Nog meer invloed: volgens schattingen heeft de openlijke steun van Oprah aan Barack Obama hem in diens eerste presidentsverkiezingen één miljoen extra stemmen opgeleverd. En rapper 50 Cent heeft zijn hond Oprah genoemd.


4| Miljardair

Volgens Trump een uitstekende kwaliteit voor een presidentskandidaat: Oprah is rijk. Ze is de enige zwarte miljardair in Noord-Amerika, en wereldwijd één van de slechts twee zwarte vrouwen met een fortuin van die omvang.


5| Huizenjacht

Haar belangrijkste verblijfplaats is een huis in Montecito, Californië, ter waarde van 50 miljoen dollar. Ellen DeGeneres is haar buurvrouw. Oprah heeft ook een landgoed in Maui en één in Antigua, een villa in Colorado, een appartement in Chicago, een half eiland in Florida, een huis in New Jersey en een paardenmanege ter waarde van 29 miljoen dollar. Haar privéjet had een prijskaartje van 47 miljoen, maar volgens haar biograaf heeft ze de stad Chicago laten betalen voor de bijhorende hangar. Ze is ook vrijgevig: ze gaf 140 miljoen dollar uit om in Zuid-Afrika een school voor minderbedeelde meisjes te openen en draaiende te houden.


6| aardappelzak

Tot haar 6de woonde ze bij haar grootmoeder, Hattie Mae, die zo arm was dat Oprah gekleed in een aardappelzak naar school moest. Volgens Oprah zelf had ze toen ook een kakkerlak als huisdier, al wordt dat tegengesproken door familieleden.


7| Mama in de rij

Volgens de ongeautoriseerde biografie van Kitty Kelley weigert Oprah haar gsm-nummer te geven aan haar eigen moeder, Vernita Lee, met wie ze altijd een gespannen relatie heeft gehad. Als ze haar dochter wil spreken moet ze, ‘net als iedereen’, via één van Oprahs assistentes passeren.


8| TV-biecht

Oprahfication is een woord, bedacht door The Wall Street Journal. Het betekent zoveel als: ‘een publieke bekentenis bij wijze van therapie’. Oprah sprak in haar show uitgebreid over haar tumultueuze liefdesleven, haar gewichtsproblemen en haar prematuur geboren en meteen gestorven zoontje, dat ze kreeg toen ze 14 was. Pas veertig jaar later bedacht ze een naam voor hem: Canaan.


9| 30 kilo vet

Eén van haar bekendste stunts: in 1988 rolde ze in haar talkshow een karretje met 30 kilo dierlijk vet het podium op, om zichtbaar te maken hoe succesvol haar dieetmethode was. Toen ze het verloren gewicht niet veel later terugkreeg, deed ze die stunt af als een ‘dom egomomentje’.


10| Kindermisbruik

Oprah heeft al ervaring in het Witte Huis. In 1993 vernoemde president Bill Clinton een wet naar haar: de Oprah Bill, die leidde tot de oprichting van een nationale database van veroordeelde kindermisbruikers. Daar had ze voor geijverd, omdat ze op haar 9de is verkracht door een neef, en later door een oom en een vriend des huizes. In 2013 kreeg ze de Presidential Medal of Freedom, de hoogste eer die een burger in de Verenigde Staten te beurt kan vallen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234