null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoera voorJeff Bezos

10 en 1 dingen die u moet weten over de op één na rijkste mens ter wereld

Jeff Bezos (58) mag vandaag een naar verluidt erg grote verjaardagstaart aansnijden. De laatste jaren wordt hij even vaak vereerd als bekritiseerd, maar wie is de oprichter van onlinewinkel Amazon eigenlijk? Tien en één dingen die u moet weten over de op één na rijkste man ter wereld.

Marc Van Springel

1| Cubaanse adoptievader

Jeff Bezos werd in 1964 in Albuquerque geboren als Jeffrey Jorgensen. Zijn moeder was toen amper 17. Na de scheiding van haar eerste echtgenoot trouwde ze in 1968 met de Cubaanse immigrant Miguel ‘Mike’ Bezos, die Jeff meteen adopteerde. Het gezin verhuisde naar Houston, waar Mike bij Exxon als ingenieur werkte.

2| Carrière in Wall Street

Bezos, die elektronica en informatica studeerde aan de befaamde Princeton-universiteit, begon zijn carrière in Wall Street. Op zijn 30ste was hij de jongste onderdirecteur ooit van een investeringsbank. Toen hij in een rapport las dat het internetgebruik in de VS in één maand met 2300 procent was toegenomen, besloot hij zijn vetbetaalde job bij de bank op te zeggen.

3| Boeken

Bezos begon een e-commercezaak met boeken, omdat zijn virtuele winkel een veel groter gamma kon aanbieden dan een klassieke boekhandel. Tegen scherpere prijzen bovendien. Bij de lancering in juli 1995 had Amazon.com meteen een miljoen titels in de aanbieding. Het was een inslaand succes.

Bezos is overigens ook zelf een gretige lezer. Zijn favoriete roman is ‘The Remains of the Day’ van Kazuo Ishiguro.

4| Geen kadaver

Bezos wilde zijn bedrijf eerst Cadabra noemen, afgeleid van abracadabra. Toen hij dat vertelde aan zijn advocaat, verstond die de naam als kadaver. Bezos besloot dan maar voor Amazon te gaan, naar de rivier in Zuid-Amerika.

Mocht u zich ooit afgevraagd hebben waarvoor die pijl in het logo precies staat: hij loopt van de a tot de z, omdat klanten bij Amazon alles van a tot z kunnen kopen.

5| Fan van star trek

Jeff Bezos is een fanatieke Trekkie. In ‘Star Trek Beyond’ uit 2016 kreeg hij een cameo als een alien. Alexa, de personal assistent van Amazon, zou ook op de tv-reeks geïnspireerd zijn.

6| Uitslapen

In tegenstelling tot veel andere top dogs uit het bedrijfsleven maakt Bezos er géén sport van om zo weinig mogelijk te slapen. De Amazon-baas slaapt meestal acht uur en zet zelfs zijn wekker niet. ‘Ik heb die acht uur nodig om me fris te voelen,’ zei hij daar ooit over. ‘Die paar uurtjes productiviteit die je denkt te winnen door op je slaap te beknibbelen, zijn een illusie.’

7| Rijker dankzij Trump

Het vermogen van Bezos wordt geschat op 190 miljard dollar. Dat heeft hij ook mede aan Donald Trump te danken. Nadat Trump de bedrijfsbelastingen flink had verlaagd, gingen de aandelen op de Amerikaanse beurzen door het dak. Bezos is ironisch genoeg een uitgesproken tegenstander van Trump. Sinds 2013 is hij ook eigenaar van The Washington Post, een krant die door The Donald al meermaals een fake news-fabriek werd genoemd. Bezos wist van de verlieslatende Post in amper een paar jaar weer een winstgevend medium te maken.

Webwinkel Amazon was een van de grote winnaars van de coronacrisis en dus groeide zijn vermogen stevig door. Grote verliezer daarentegen waren de werknemers van de online gigant. Bezos’ methode wordt al even zwaar bejubeld als bekritiseerd.

8| Slim op de beurs

Bezos heeft zijn immense rijkdom niet alleen aan Amazon te danken. Via z’n durfkapitaalfonds investeerde hij in 1998 als één van de eersten in Google. De aandelen die hij destijds voor 250.000 dollar kocht, zijn nu ruim 3 miljard waard. Kleine beurstip: de laatste jaren investeert Bezos vooral in (tech)bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg en in zogenaamde verticale landbouw.

9| Ruimtevaartfreak

’s Mans favoriete nevenproject is Blue Origin, waarmee hij ruimtetoerisme voor iedereen betaalbaar wil maken. Hij vloog afgelopen zomer zelf naar de ruimte, met aan zijn zijde zijn jongere broer Mark, de 82-jarige voormalige vlieginstructeur Wally Funk en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen. Zo bracht Bezos in één klap zowel de oudste als de jongste persoon in de ruimte. Op dit moment werkt hij aan een commercieel ruimtestation dat toegankelijk zou zijn voor iedereen, mits u de nodige miljoenen kan missen uiteraard.

In zijn geldverslindende race for space strijdt Bezos vooral tegen Elon Musk, topman van Tesla en SpaceX, en sinds kort ook tegen Richard Branson, de excentrieke Britse entrepreneur.

10| Echt de rijkste?

Hij mocht dan voor Musk in de ruimte zijn, in de race van het geld hinkt hij tegenwoordig aardig achterop. Dankzij de gigantische spong die de aandelen van Tesla maakte, steeg Musks vermogen in 2021 van 156 naar 277 miljard dollar.

Maar er bestaat meer discussie: Was Bezos wel óóit de rijkste mens op aarde? Er is namelijk niemand die weet hoe rijk de Saudi-Arabische koninklijke familie is of hoe diep de zakken van sommige Russische oligarchen zijn.

Wat we wel weten is dat toen Bezos in 2019 scheidde van zijn vrouw MacKenzie, hij haar 35 miljard dollar betaalde , waarmee ze meteen gebombardeerd werd tot de op 3 na rijkste vrouw ter wereld. Een groot deel van dat vermogen gaf MacKenzie overigens al weg aan goede doelen.

BONUS| Lookalike

Sinds zijn scheiding lijkt kleedt Bezos zich extraverter dan de wereld gewend was. Bij de festiviteiten van de jaarwisseling ging hijall out, en zoals gewoonlijk vindt het internet daar wat van.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234