null Beeld

10 jaar Duyster

'Duyster', het zondagavondprogramma van Studio Brussel samengesteld door Eppo Janssen en gepresenteerd door Ayco Duyster, bestaat tien jaar, en op 30 januari wordt dat gevierd in de AB, met concerten van The Low Anthem, The Portables, Isbells, Fanfarlo, Brown Bird en Lou Barlow.

Jürgen Beckers

'Duyster' is een verzamelnaam geworden voor de muziek die in het programma wordt gedraaid: lofi, indie, ingetogen, soms luid, soms jazzy soms dubby, altijd zielvol.

Vijf jaar geleden vroegen we Eppo en Ayco naar de tien platen die hun gezamenlijke carrière hadden beïnvloed. Vandaag praten we vrijuit.


HUMO Eppo, het lijkt wel alsof jij, om het met Eddy Wally te zeggen, als plaatjesdraaier geboren bent.

Eppo Janssen «In zekere zin wel. Iedereen weet dat Luc Janssen mijn vader is, maar dat betekende niet dat er bij ons vroeger de hele dag plaatjes weerklonken. Integendeel: ik zette er vaak op omdat ik het veel te stil vond in huis. Het was leuk om in de collectie van mijn pa te grasduinen, maar zelf speelde hij nooit iets - dat was zijn werk. Hij luisterde er ook anders naar: wat er rond de muziek gebeurde interesseerde hem veel meer. 'Wow, een nieuwe scene in Manchester! Wow, een Seattle-scene!' Dat is nog altijd zo.»

Ayco Duyster «En toch heeft hij een hele generatie muzikaal opgevoed.»

Janssen (knikt) «Maar mij niet!»


HUMO Jij bent gaan rebelleren door je op muziek te storten?

Janssen (lacht) «Het klinkt gek, maar eigenlijk is het zo.»


HUMO Is 'Duyster' officieel het langstlopende StuBru-programma?

Duyster «Nee. 'De afrekening' loopt al veel langer.»

Janssen «'De afrekening' is wel al van uitzenddag en -uur veranderd, en 't is niet altijd door dezelfde mensen gepresenteerd.»

Duyster «'Switch' viert dit jaar ook zijn tienjarig bestaan, maar ook dat programma is al regelmatig van presentator veranderd.

»Met andere woorden: 'Duyster' is het langst lopende nicheprogramma met dezelfde samensteller en presentatrice. Hèhè.»

Janssen «Er zijn fans die dat beter bijhouden dan wijzelf. Vorig jaar kregen we een mail: 'Dit is jullie vierhonderdste uitzending!' Was ons volledig ontgaan. Het moet gezegd: de gast van die mail houdt echt álles bij wat 'Duyster' betreft.»


HUMO 't Is toevallig niet dezelfde man die ook de onofficiële maar uiterst volledige website duyster-online.be beheert?

Janssen «Jawel!»

Duyster «Hij is er op z'n eentje mee begonnen, maar intussen helpen we hem, omdat het voor ons ook handig is. Via die site kunnen we opzoeken wanneer wat gespeeld is, hoe vaak...»

Janssen «Voorbeeld: Vic Chesnutt is gestorven. Welke song draaide ik destijds ook alweer veel van hem? Titels onthoud ik vaak niet, en al zijn platen gaan herbeluisteren zou veel te veel werk zijn. Dankzij die site weet ik het in enkele seconden. Al onze playlists staan erop. Naar leiding van ons jubileum ben ik eens gaan kijken wat we in de allereerste aflevering hadden geprogrammeerd, en daar zaten dingen bij die ik nooit nog zou draaien - Evil Superstars bijvoorbeeld.»

Duyster «In de tijd dat we af en toe nog gasten hadden, hebben we eens een aflevering gemaakt met Tim Vanhamel. Hij was toen bezig met wat later Millionaire zou worden.»

Janssen «Hij had opnames van de eerste 'Desert Session' (van het collectief rond Josh Homme, red.) bij, en die hebben we toen gedraaid. Eigenlijk hadden we nog totaal geen idee wat we precies wilden doen, behalve: muziek draaien die overdag niet zo vaak aan bod kwam.»

Duyster «Dat kon dus net zo goed Jon Spencer-achtige bluesrock zijn als singer-songwriters.»

U vindt het volledige interview met Eppo Janssen en Ayco Duyster vanaf dinsdag 19 januari in Humo 3620


Duyster
StuBru, zondag 24 januari, 22.00

Select (met '10 jaar Duyster-special')
StuBru, woensdag 27 januari, 21.00

Cobra TV
Canvas, zondag 24 januari, 21.00

10 jaar Duyster, met The Low Anthem, Isbells, Brown Bird, The Portables, Fanfarlo en Lou Barlow, op zaterdag 30 januari in de AB in Brussel.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234