null Beeld

10 jaar Woestijnvis (1): Humo sprak met de feestvarkens

Ze hadden ook voor Osebolle O, Jacques Brol of Knalselder kunnen gaan toen ze tien jaar geleden naar een naam zochten voor hun zopas opgerichte productiehuis, maar gelukkig zagen Wouter Vandenhaute, Erik Watté en Jan Huyse destijds meer toekomst in die andere legendarische 'Rad van fortuin'-lapsus: Woestijnvis.

Redactie

In die tien jaar is het aantal werknemers zowat vertwintigvoudigd (150 bij de laatste telling), is er twee keer van hoofdkwartier verhuisd (huidige standplaats: Vilvoorde) en zijn de Mooie Jonge Goden opgegroeid tot Mooie Iets Oudere Goden (wijkende haargrenzen en uitdijende embonpoints: olé!), maar één ding is gelukkig nooit veranderd: de torenhoge kwaliteit van hun programma's. Hoog tijd om - als u tenminste niet éérst wilt genieten van die gratis Woestijnvis-dvd bij deze Humo - een boompje op te zetten met de mensen in en achter 'In de gloria', 'De slimste mens', 'De laatste show', 'Man bijt hond', 'De mol' en nog minstens twintig andere fijne tot zeer fijne Woestijnvismaaksels. Tot genoegen!

undefined

Erik Van Looy: 'Het stomste kalf ter wereld'

null Beeld


('De mol', 'De quizmaster', 'Mannen op de rand van een zenuwinzinking', 'De laatste show', 'Via Vanoudenhoven', 'De pappenheimers', 'De slimste mens ter wereld')

Als een bezetene is hij dezer dagen in de weer met de Woestijnvisfilm waarvoor hij een project met the sexiest woman alive afwees (néén Annelies, 't was Jessica Alba), maar voor Humo wilde Erik Van Looy de set van 'Loft' wel even in de steek laten. Mocht hij meteen een antwoord proberen te verzinnen op de vraag:


HUMO Wat is jouw favoriete programma uit tien jaar Woestijnvis?

Erik Van Looy «'De mol', en wel het eerste seizoen - vanaf het tweede heb ik er zelf aan meegewerkt, vandaar (lacht). Ik hou van cinema, en 'De mol' was héél straffe cinema. Niveau Indiana Jones of James Bond, wat mij betreft: qua montage, qua cameravoering, qua soundtrack, qua... álles. 't Was ook trendsettend: tegenwoordig worden bijna al de betere realityprogramma's op filmmuziek gemonteerd en heel filmisch gedraaid - 'Expeditie Robinson' bijvoorbeeld - maar de makers van 'De mol' waren eerst. Ik was zéér vereerd toen ze me vroegen om aan het tweede seizoen mee te werken.»


HUMO Dat was de eerste keer dat je voor Woestijnvis werkte?

Van Looy «Ja. Het klinkt nu misschien alsof Woestijnvis een soort sekte is, maar die stap heeft mijn leven veranderd. Ik kwam daar terecht in een poel van uiterst creatieve mensen, mensen ook die heel kritisch waren, voor zichzelf en voor anderen. Dat heeft me de ogen geopend: sindsdien ben ik zelf ook een stuk veeleisender geworden, als regisseur en in m'n tv-werk. Ik heb vooral veel opgestoken van Bart en Tom: heel veel van wat ik in 'De slimste mens' doe, zijn truken die ik van hen geleerd heb.»


HUMO Bijvoorbeeld?

Van Looy «Wel, ik kan Dany Verstraeten bijvoorbeeld rustig vragen of hij 's nachts naakt dan wel in een onderbroek slaapt, zolang ik het maar op de goedlachse kwajongensmanier doe die Bart en Tom vroeger ook in 'Schalkse ruiters' of 'Mannen op de rand' gebruikten. Dan werkt zoiets altíjd.

»Wist je trouwens dat ik op straat altijd word aangesproken als 'de slimste mens'? Heel raar is dat. 't Is zoals Pol Goossen: die wordt ook alleen maar aangesproken als Frank. Maar ach, ik zal me maar gelukkig prijzen dat het programma niet 'Het stomste kalf ter wereld' heet, zeker?»


HUMO Vraagt men op straat dan niet in één tijd door of jullie nog mensen zoeken bij Woestijnvis?

Van Looy «Constant. Ook aan de telefoon: ik word weleens gebeld door mensen van productiehuizen, of van de VTM of de VRT, met de vraag of ik niet aan een bepaald programma wil meewerken. Nadat ik dan neen heb gezegd - ik heb toch geen tijd - klinkt het altijd weer: 'Zeg, zoeken jullie toevallig nog iemand?' (lacht). Ik heb soms de indruk dat iedereen die in België op een redactie zit bij Woestijnvis wil werken. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat we hier met de allerbeste redacteurs werken, op wie je als presentator blindelings kunt vertrouwen. 't Zijn eigenlijk stuk voor stuk Gert Steegmansen, die je in een zetel naar de meet brengen. Excuseer mij de wielervergelijking, maar mijn voetbalvergelijkingen heb ik afgeleerd sinds ik voor Woestijnvis werk.»


HUMO Nu je zelf over sport begint: we hebben ons laten vertellen dat Woestijnvissers over pingpongvaardigheden dienen te beschikken. Hoe zijn die van jou?

Van Looy «Euh... mijn grootste kracht qua pingpongen is dat ik heel agressief ben. Ik durf mijn palet weleens naar de muur of zelfs naar de tegenstander te smijten. Dat is een groot voordeel, want de weinige mensen die nog tegen me willen spelen, raken daardoor zo geïntimideerd dat ze verliezen (lacht).


»Maar eigenlijk ben ik in het pingpong een soort Eric Gerets: wat ik aan talent en techniek ontbeer, compenseer ik met een geweldige inzet. Nu ik er zo over nadenk: een beetje zoals mijn hele carrière.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234