null Beeld

10 maal Elliott

Vandaag, 21 oktober, is het precies tien jaar geleden dat Elliott Smith zelfmoord pleegde, met twee messteken in de borst - al sloot het autopsierapport moord niet uit. In zijn weemoedige, bijna fluisterend gezongen songs richtte Smith zijn blik bij voorkeur op outcasts en mislukkelingen.

Redactie

Helaas sprak hij uit ervaring: zelf kampte hij met depressies, een alcohol- én een drugsverslaving. En toch zijn z'n liedjes, net als die van het door hem bewonderde Big Star, een balsem op elke schrijnende wonde. Ach, eigenlijk zouden we u ál zijn platen uitgebreid willen aanprijzen, van de eerste kik tot de laatste snik, maar omdat uw tijd en onze ruimte beperkt zijn, beperken we ons tot een carrièreoverzicht in tien toptracks. Go!

1. 'Roman Candle' (Roman Candle', 1994)

Side one, track one van Smiths claustrofobische solodebuut, waarop je hem - met alleen een viersporenrecorder als getuige - de donkere zaadjes van een aangrijpend oeuvre hoort zaaien. Glimmende melodieën en ragfijne zang: zo kon grunge dus óók klinken.

2. Christian Brothers' (Elliott Smith', 1995)

undefined

De songs bloeien stilaan open, maar de lyrics - over depressie, vervreemding, verslaving - blijven somber en rauw op de titelloze tweede plaat. 'Christian Brothers' werd vorig jaar gecoverd door Queens of the Stone Age - een forse proeve van Smiths street cred.

undefined

3. 'Between the Bars' ('Either/Or', 1997)

undefined

Het kwikzilveren meesterwerk 'Either/Or' is het eind- én toppunt van Smiths lofi-dagen. Het slaapliedje-in-mineur 'Between the Bars' belandde samen met nog vijf andere Smith-songs op de soundtrack van Gus Van Sants 'Good Will Hunting', die hem een Oscarnominatie opleverde en - tegen wil en dank - de commerciële doorbraak.

undefined

4. 'Say Yes' ('Either/Or')

undefined

I'm in love with the world / Through the eyes of a girl'. Weinig beschrijvingen van de prille liefde zijn zo pakkend en oprecht.

5. 'Tomorrow Tomorrow' ('XO', 1998)

undefined

Op zijn ambitieuze debuut voor major DreamWorks haalt Smith, voor het eerst in een echte studio aan de slag, alles uit de kast - de exquise arrangementen hadden van John, Paul, George en Ringo kunnen zijn, en toch klinken ze fonkelnieuw. Sleutelsong 'Tomorrow Tomorrow' beschrijft zijn onbehagen bij een leven in de schijnwerpers ('They took your life apart / And called your failures art').

undefined

6. 'Walz #2 (XO)' ('XO')

undefined

Als iemand ons vraagt wat wij begrijpen onder 'bitterzoet', zetten wij Walz #2 (XO)' op. Wist u overigens dat Smith bijna alle instrumenten op zijn platen zélf speelde?

undefined

7. 'Son of Sam' ('Figure 8', 1998)

undefined

't Caleidoscopische 'Figure 8', niet toevallig deels opgenomen in Abbey Road, nam de draad op waar 'XO' 'm had laten liggen. De Son of Sam uit de titel van de exquise openingstrack is seriemoordenaar David Berkowitz, die het in de jaren zeventig op vrijende koppeltjes gemunt had.

undefined

8. 'Twilight' ('From a Basement on the Hill', 2004)

undefined

Je zou het postume 'From a Basement on the Hill' kunnen zien als een 'Best of' met allemaal nieuwe liedjes: alsof het niets is freewheelt Smith van miniatuurtjes à la Nick Drake naar folkpop naar in fuzz gedrenkte jams. Het o zo breekbare 'Twilight' past in de eerste categorie. Wel eerst het licht uitdoen.

9. 'A Distorted Reality Is Now a Necessity to Be Free' ('From a Basement on the Hill')

undefined

Hoe zoetgevooisd hij ook was, op een kwaaie dag kon Smith minstens zoveel venijn spuwen als het gemiddelde metalcombo, en zijn oog op de wereld was nog scherper ook. De titel van deze song zegt het allemaal: 't is zijn State of the Union.

10. 'Thirteen' ('New Moon', 2007)

undefined

Vorig jaar stootten de erven Smith in zijn kelder op vierentwintig onuitgegeven maar uitstékende liedjes uit de periode 1995-1997. Er kwam een plaat van, en daarop schittert deze melancholieke Big Star-cover. Elliott Smith: niks in de handen, niks in de mouwen, maar niemand had wat hij had.



null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234