Deze bar in de Texaanse stad Austin is dit weekend weer gesloten. Alle horeca in de staat moest weer op slot, vanwege een toenemend aantal corona-besmettingen.  Beeld AFP
Deze bar in de Texaanse stad Austin is dit weekend weer gesloten. Alle horeca in de staat moest weer op slot, vanwege een toenemend aantal corona-besmettingen.Beeld AFP

AnalyseCoronacrisis

10 miljoen besmettingen, half miljoen doden wereldwijd: ‘Tweede golf ook hier onvermijdelijk’

Waar in België het aantal coronabesmettingen al enkele weken stagneert, zijn er wereldwijd inmiddels meer dan 10 miljoen gevallen genoteerd. Vooral in de VS gaat het heel snel. In Engeland dreigt de stad Leicester in totale lockdown te gaan.

Mark van Assen

De cijfers in de Verenigde Staten doen alle alarmbellen rinkelen. Er zijn dit weekeinde tienduizenden infecties bij gekomen. Dat is veel meer dan in het begin van de pandemie het geval was. Langzaam begint daar het besef in te dalen dat de manier waarop het coronavirus wordt bestreden ernstig gefaald heeft. ‘Wat we nodig hadden, is een duidelijke en consequente informatievoorziening,’ zegt viroloog William Schaffner in de New York Times. ‘We hebben juist het tegengestelde gezien.’

Veel kritiek

Texas, Florida en Arizona hebben het op dit moment het zwaarst te verduren. Dit zijn net de staten waar Republikeinse gouverneurs zeer agressief de lockdown hebben beëindigd en de economie weer hebben opgestart. Ze hebben daar zeer veel kritiek op gekregen, behalve van president Donald Trump. Die juichte hun daadkracht juist toe. Inmiddels worden in die staten de uitgaansgelegenheden weer gesloten. Vicepresident Mike Pence zou naar Texas en Florida komen voor campagnebijeenkomsten, maar heeft afgezegd. Hij reist nog wel af, maar spreekt niet in het openbaar.

Het aantal coronabesmettingen in de VS is inmiddels opgelopen tot 2,5 miljoen. Dat is meer dan waar dan ook. Er zijn bijna 126.000 mensen overleden aan het virus. Volgens cijfers van de Johns Hopkins Universiteit zijn er wereldwijd inmiddels meer dan 10 miljoen mensen besmet. De meeste gevallen zijn genoteerd in de VS, Brazilië, Rusland en India. Volgens deskundigen tonen deze cijfers niet de ware ravage die het virus heeft aangericht. Er wordt immers lang niet overal getest en milde gevallen worden vaak niet meegenomen. Experts van de Amerikaanse regering meldden vorige week dat de VS alleen al 10 miljoen gevallen kan hebben gehad.

Niet Europa in

Het is één van de redenen dat Amerikanen nog steeds niet naar de Europese Unie mogen reizen. De ambassadeurs van de 27 EU-lidstaten hebben een lijst samengesteld met landen waarvan de burgers vanaf 1 juli weer welkom zijn. Dat zijn er vooralsnog 54, allemaal landen die gedurende de laatste 2 weken een gelijke of lagere infectiegraad per 100.000 inwoners hebben dan de EU. Reizigers uit China worden in principe wel toegelaten, maar alleen als China ook de deur openzet voor EU-burgers. Behalve voor de VS, zijn de Europese buitengrenzen ook nog gesloten voor mensen uit Brazilië, Qatar en Rusland. Elke twee weken wordt gekeken of de situatie veranderd is.

Een groot deel van de wereld heeft nog steeds te maken met een stijgend aantal besmettingen. In Zuid-Amerika zien alleen Chili en Peru een dalende trend. Aan de Afrikaanse westkust slaat het virus in de meeste landen almaar harder toe, met Namibië en de Republiek Congo als negatieve uitschieters. Ook in Marokko blijven er meer besmettingen bij komen.

Een medewerker van de spirituele organisatie Radha Soami Satsang Beas in New Delhi helpt mee met de inrichting van een ziekenzaal. Er zijn zoveel besmettingen in de Indiase hoofdstad dat er gebruik wordt gemaakt van kartonnen bedden.  Beeld AFP
Een medewerker van de spirituele organisatie Radha Soami Satsang Beas in New Delhi helpt mee met de inrichting van een ziekenzaal. Er zijn zoveel besmettingen in de Indiase hoofdstad dat er gebruik wordt gemaakt van kartonnen bedden.Beeld AFP

In Azië is het vooral India dat nu de klappen krijgt. Met name de hoofdstad New Delhi heeft het met 77.000 gevallen zwaar te verduren. Dit zou volgens de BBC vooral te wijten zijn aan een gebrekkig opsporingsbeleid, bureaucratie en politiek geruzie. Kleinere steden blijken het veel beter gedaan te hebben, zoals Bangalore (in het zuiden), waar het virus is ingedamd, en Chenna, dat relatief weinig doden te betreuren heeft.

null Beeld ADR
Beeld ADR

Opluchting in Madrid

De situatie elders in de wereld is aan schommelingen onderhevig. In China bijvoorbeeld wordt nu weer een lockdown ingesteld in Anxin, een gemeente in de provincie Heibei, nabij Beijing. Hierdoor mogen een half miljoen mensen niet meer reizen. Ook hier zou de uitbraak begonnen zijn op een markt waar wilde dieren worden verhandeld. Zuid-Korea meldt eveneens weer tientallen nieuwe gevallen, terwijl de samenleving zich daar weer langzaam aan het ontspannen was.

In de Spaanse hoofdstad Madrid is voor het eerst sinds het virus daar toesloeg geen dodelijk slachtoffer gemeld. ‘We kunnen er samen voor zorgen dat deze nachtmerrie niet meer terugkomt,’ twitterde de president van de regio gisteren. Ook in Italië is er reden voor enige opluchting. Daar werd vrijdag het laagste aantal doden gemeld sinds het begin van de pandemie: acht. In Zweden daarentegen, waar de cafés en restaurants de afgelopen maanden gewoon open bleven, zijn de besmettingen weer aan het toenemen. Een mogelijke oorzaak wordt gezocht in de komst van vele buitenlandse toeristen, die genoeg hadden van hun eigen lockdown en afreisden naar Zweden.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel: mogelijk een lockdown voor Leicester. Beeld REUTERS
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel: mogelijk een lockdown voor Leicester.Beeld REUTERS

Lockdown in Leicester

Ook in Engeland neemt de spanning weer toe. Sir Jeremy Farrar, een belangrijke adviseur van de regering, toont zich bezorgd over een nieuwe toename van besmettingen als volgende maand de pubs en restaurants weer opengaan. ‘Als we deze zomer niet verantwoord handelen, krijgen we een tweede golf,’ zei hij. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel waarschuwde voor een totale lockdown van Leicester, een stad met ruim 300.000 inwoners in het hart van Engeland. Daar is een enorme toename in het aantal coronagevallen vastgesteld. De burgemeester wilde overigens nog niet zo hard van stapel lopen.

Volgens de Nederlandse immunoloog Ger Rijkers, werkzaam aan het University College Roosevelt in Middelburg, toont dit alles aan dat de verlichting die we nu in Nederland en België ervaren slechts tijdelijk zal zijn. ‘Het virus houdt nog zodanig huis in de rest van de wereld, dat er hier onherroepelijk ook een tweede golf zal komen. Niemand weet natuurlijk wanneer, maar ik houd het op het najaar. Dit baseer ik op de coronavirussen die we al eeuwen kennen. Ze gaan nooit helemaal weg.’

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234