null Beeld

10 Netflix-documentaires die u geheid tot een 'Oh, zit dat zo?' zullen beroeren

Wie op het wereldwijde web wil surfen, moet rekening houden met verdrinkingsgevaar. Het web biedt namelijk een zee van onder meer erg verdienstelijke docu's aan, maar je moet ten eerste weten dat ze bestaan én je moet ze weten te vinden. Wij helpen u graag een handje! Wat zijn de must see's? Check ons lijstje hieronder! Waar zijn ze te vinden? Op Netflix!

Redactie


1⎟ Amanda Knox

Ideaal als u ‘Making a Murderer’ al gezien hebt en nu op zoek bent naar een nieuwe misdaadobsessie. Amanda Knox ging als 20-jarige studeren in Italië en werd daar samen met haar vriend beschuldigd van moord op haar kamergenote Meredith Kercher. Drie processen en vier jaar gevangenis later werd Knox vrijgesproken, nadat het Italiaanse hooggerechtshof de bewijzen tegen haar had gewogen en te licht had bevonden. Het ultieme antwoord op de vraag wie Kercher om het leven heeft gebracht, biedt deze uitstekende documentaire niet. De makers laten vooral zien dat de zaak rond ‘Foxy Knoxy’ enkel zo groot kon worden omdat onderzoekers en tabloidjournalisten – hier vertegenwoordigd door de aalgladde Brit Nick Pisa – zo opgingen in het smeuïge verhaal dat ze de redelijkheid gaandeweg verloren. Zeven vriendjes had Knox gehad voor ze naar Italië ging, maar dat was voor Pisa en co genoeg om haar neer te zetten als een seksverslaafde gekkin die haar kamergenote liet afslachten omdat ze niet op haar avances wou ingaan.

undefined


2⎟ The Witness

Op 13 maart 1964 wordt de 29-jarige Kitty Genovese vermoord vlak voor haar flatgebouw in New York. Vier dagen later schrijft The New York Times dat niet minder dan 38 buren van Kitty getuige waren van de aanval, maar dat slechts één iemand de politie had gebeld – nadat het slachtoffer al was gestorven. Door het artikel wordt Kitty Genovese het uithangbord voor de grootstedelijke apathie; ze leent haar naam zelfs aan het zogeheten Genovese-effect, het fenomeen dat mensen trager in actie schieten als ze denken dat anderen de kastanjes wel uit het vuur zullen halen. Alleen: decennia later bleek dat de journalist heel selectief met de feiten was omgesprongen en dat Kitty’s buren niet zo ongeïnteresseerd waren als hij liet uitschijnen. In ‘The Witness’ zoekt Bill Genovese – broer van – een aantal van hen weer op, om na te gaan wat er nu precies gebeurd is op die noodlottige avond.

undefined


3⎟ The 13th

In de VS woont 5 procent van de wereldbevolking, maar het land telt 25 procent van de gevangenen wereldwijd. En 6 procent van de Amerikanen zijn zwarte mannen, maar in de gevangenissen loopt dat op tot 40 procent. Het zijn twee statistieken uit ‘The 13th’, een documentaire van Ava DuVernay (‘Selma’). Met het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet schafte het parlement in 1865 de slavernij af. Behalve ‘als straf voor een misdaad’, en dus werd de slavernij eigenlijk vervangen door een systeem dat zwarten criminaliseerde – via de war on drugs bijvoorbeeld – en opsloot. Essentieel kijkvoer in tijden van Black Lives Matter, met opmerkelijke bijrollen voor Hillary Clinton én Donald Trump.

undefined


4⎟ Being George Clooney

Vermakelijke ode aan de stemacteurs en -actrices achter de grote Hollywoodproducties, in het bijzonder de mannen die ervoor zorgen dat George Clooney perfect gesynchroniseerd wordt in onder andere het Duits, Turks, Frans en Hindi. Eerst geven ze hun kijk op het metier en vertellen ze glunderend over hoe ze zich na vele jaren stemmenwerk met Clooney vereenzelvigen, daarna mogen ze uitgebreid jengelen over hun gebrek aan verloning én erkenning. Terecht, overigens: koks en chauffeurs worden netjes vermeld in de aftiteling, terwijl stemacteurs steevast in de schaduw blijven.

undefined


5⎟ Into the Inferno

De onvolprezen filmmaker Werner Herzog reisde, aangestoken door het standaardwerk ‘Eruptions That Shook the World’ van vulkanoloog Clive Oppenheimer (hun paden kruisten elkaar ooit op de flank van zo’n brullende berg op Antarctica), naar enkele van ’s werelds meest actieve vulkanen. Hij blikt in de open mond van de aarde en registreert de immer indrukwekkende dans van kolkend magma, maar zoomt ook in op de vaak eeuwenoude rituelen waarmee de omwonenden de vuurduivels proberen te bezweren. Trager dan de doorsnee-BBC-natuurdocumentaire, maar intenser dankzij Herzogs lijzige en bezwerende voice-over.

undefined


6⎟ Audrie & Daisy

Twee Amerikaanse tienermeisjes worden het slachtoffer van seksuele aanranding. De 14-jarige Daisy Coleman wordt door enkele vrienden van haar oudere broer misbruikt, de 15-jarige Audrie Pott krijgt op een feestje te maken met een paar klasgenoten die haar aanranden en fotograferen. De beelden van Audrie doen al snel de ronde op school en ze pleegt kort na de feiten zelfmoord; Daisy vergaat het iets, maar niet véél, beter: zij en haar familie worden door de lokale gemeenschap uitgekotst, en ze zien zich gedwongen te verhuizen. De daders, die in deze onthutsende docu ook aan het woord komen, raken er echter met een vederlichte straf vanaf. Niet zo verwonderlijk op een moment dat een ‘pussy grabbing’-man president kan worden, maar wel schokkend.

undefined


7⎟ Weiner

Onlangs nog te zien op Canvas, maar ook op Netflix, deze ijzersterke politieke docu over de ondergang van Democratisch politicus Anthony Weiner. Weiner is een rijzende ster in zijn partij, tot hij in 2011 een foto van zijn ‘broek vol goesting’ met al zijn Twittervolgers deelt, in plaats van met de jongedame voor wie hij bedoeld was. Twee jaar later beslist hij een comeback te maken en een gooi te doen naar het burgemeesterschap van New York, en de makers van ‘Weiner’ – twee ex-medewerkers van de politicus – krijgen volledige toegang tot zijn campagne. Die begint goed, tot blijkt dat Weiner niet uit zijn fouten heeft geleerd: er duiken nieuwe foto’s en pikante sms’en op, Weiner wordt langs alle kanten belaagd en zijn vrouw Huma Abedin – een vertrouwelinge van Hillary Clinton – moet het allemaal met alsmaar ledere ogen aanzien.

undefined


8⎟ The Ivory Game

Toen een Amerikaanse tandarts de Zimbabwaanse leeuw Cecil neerschoot, gutste de verontwaardiging wereldwijd rond. Maar de olifanten in Afrika worden ondertussen bijna geruisloos uitgemoord; ongeveer om het kwartier brengen stropers een dier om het leven. Volgens een rapport van de VN zijn er tussen 2010 en 2012 honderdduizend dieren verdwenen. De reden is niet ver te zoeken: een flinke slagtand kan op de ivoormarkt in China al snel 100.000 dollar opbrengen, en omdat de legale handel – ja, in China is ivoor legaal – niet aan de vraag kan voldoen, werpen misdadigers zich op die markt. ‘Alsof je cocaïne in Europa toelaat en de productie en distributie in handen van de maffia zou geven,’ zo omschrijft een expert het in ‘The Ivory Game’, een schokkende documentaire – met Leonardo DiCaprio als executive producer – waarvoor de makers 16 maanden undercover filmden in drie Afrikaanse landen.

undefined


9⎟ Kids for Cash

Een tiental jaar geleden waren twee rechters in Pennsylvania wel heel streng voor jongeren die van het rechte pad waren afgeraakt. Belachelijk streng zelfs: een meisje werd bijvoorbeeld vijf maanden naar een gesloten instelling gestuurd omdat ze een MySpace-pagina had aangemaakt die zogezegd op naam van een lerares stond. De moeder van het meisje zocht na de veroordeling naar hulp en bracht zo het Kids for Cash-schandaal aan het rollen: na onderzoek bleek immers dat de twee rechters smeergeld kregen van de uitbaters van gesloten instellingen, zodat ze meer kinderen hun richting uit zouden sturen – meer ‘bewoners’ betekende namelijk meer subsidies. De rechters werden uiteindelijk elk veroordeeld tot meer dan tien jaar cel, maar voor één van hun slachtoffers kwam dat te laat: een 17-jarige tiener die naar een instelling moest nadat zijn vrienden voor de grap een marihuanapijp in zijn auto hadden gelegd, pleegde zes maanden na zijn vrijlating zelfmoord.

undefined


10⎟ Hoop Dreams

Tot slot ééntje uit de oude doos – enfin: uit 1994 – maar wel een meesterwerk, één van de beste documentaires aller tijden en – aldus wijlen filmcriticus Roger Ebert – zelfs ‘één van de beste films over het leven in Amerika ooit’. ‘Hoop dreams’ volgt twee jonge, zwarte middelbareschoolstudenten, William Gates en Arthur Agee (de namen zullen nog lang in uw geheugen blijven hangen), die op hun basketbalcarrière vertrouwen om hen door het dure Amerikaanse onderwijssysteem te slepen. Ondertussen groeien ze op en verschuiven ze hun prioriteiten, en zie je rond hen ook hun families getekend worden door het leven: diep ontroerend, ontzagwekkend sterk.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234