null Beeld

10 nuttige tips voor een veiliger bestaan online

We leven steeds meer online, maar we hebben nauwelijks aandacht voor de beveiliging van onze laptops en smartphones, en al het leuks en persoonlijks dat we daarop bewaren. In cyberspace loert het gevaar overal, en we stellen er onszelf met veel plezier aan bloot. Het allerbeste goede voornemen voor 2018: werk aan een veiliger bestaan online. Tien nuttige tips.

Marc Van Springel


1| Verzin een goed wachtwoord

Het lijkt evident, maar veel mensen doen niet de moeite om een fatsoenlijk wachtwoord te bedenken. Uit een recent onderzoek, waarbij meer dan 10 miljoen wachtwoorden onder de loep werden genomen, blijkt dat veel mensen kiezen voor wachtwoorden als ‘password’ of ‘123456’. Zo zet u de deur wagenwijd open voor hackers.

Kies voor een sterk paswoord met zoveel mogelijk tekens (hoofdletters, leestekens en symbolen). Of beter nog: gebruik een wachtzin. Varieer ook daarin met tekens. Dus niet: Vandaagishetmaandag. Maar: VanDaaG;=IsHet;?MaanDaG. Ook al denkt u de raarste zin ter wereld gevonden te hebben, hackers maken gebruik van speciale software om wachtwoorden te kraken. Die put uit een database waarin alle denkbare en ondenkbare paswoorden zitten, maar ook hele woordenboeken. In een mum van tijd kunnen alle mogelijke combinaties worden afgegaan.

Gebruik niet hetzelfde paswoord voor verschillende accounts. Als hackers dat weten te kraken, kunnen ze meteen overal binnen.

Geef geen paswoorden door aan vrienden, familieleden of collega’s. U weet nooit wat er daarna mee gebeurt. Als u uw paswoord via mail of chat doorstuurt, kan het ook worden onderschept.

Heeft u zeer véél accounts? Zorg dan dat de belangrijkste – zoals uw mailbox, Facebook en thuisbankieren – zeer goed beveiligd zijn. Maak eventueel één of meer extra e-mailadressen aan voor minder belangrijke toepassingen.

Wachtwoorden op een document op uw computer bewaren, is geen goed idee. Gebruik beter een wachtwoordmanager (bijvoorbeeld Keepass of 1Password), een app waarmee u paswoorden in een digitale kluis kan bewaren en sterke wachtwoorden kunt aanmaken.

U kunt uw paswoorden ook gewoon op een papiertje noteren en dat in uw bureaula of portefeuille stoppen, maar daarbij moet u dan weer de afweging maken hoe gebruiksvriendelijk dat is.


2| Denk twee keer na voor u uw gegevens invult

Weet dat u de controle over uw gegevens uit handen geeft telkens wanneer u ze intikt op een website. Hoe veilig uw gegevens zijn, verschilt sterk van bedrijf tot bedrijf. Elke maand worden er databases gekraakt en honderden miljoenen gegevens, waaronder ook paswoorden gelekt.

Het goeie nieuws is dat er op Europees niveau aan strengere regelgeving wordt gewerkt. Als een bedrijf weet heeft van een datalek, zal het dat voortaan verplicht moeten melden. Anders riskeren ze forse boetes.

In afwachting daarvan kunt u ook kiezen voor zogeheten tweetrapsverificatie, waarbij u naast een wachtwoord ook een tweede code moet ingeven via sms of via een cardreader zoals die van uw bank. Steeds meer webwinkels maken gebruik van dat systeem.


3| Maak geregeld een back-up

Zorg dat u een kopie van uw (belangrijkste) gegevens maakt. Dat kan zowel in de cloud als op de ouderwetse externe harde schijf. Kiest u voor die laatste optie, bewaar de schijf dan best niet in huis: bij een uitslaande brand bent u alles kwijt. De cloud heeft dan weer als nadeel dat die gehackt kan worden (denk aan de pikante selfies van enkele Hollywoodsterren die op het internet werden gegooid). En, wanneer het om een Amerikaanse provider gaat, dat de NSA kan meelezen. Versleutel daarom uw gegevens vóór u ze in de cloud zet.

undefined

null Beeld


4| Gebruik een virusscanner

Installeer een antivirusprogramma op al uw apparaten. Te duur? Er zijn veel gratis virusscanners beschikbaar. Let wel op wat u binnenhaalt: niet alle gratis virusscanners werken even goed. Er zijn zelfs nepscanners die uw computer kunnen besmetten. Op safeonweb.be is een lijst te vinden met betrouwbare gratis virusscanners.

Heeft u toch een virus binnengekregen? Probeer het zo snel mogelijk te verwijderen met een virusscanner. Zijn uw bestanden geblokkeerd door ransomware en vraagt men losgeld? Betaal dan in ieder geval niet. Ga naar uw computerdealer en hoop dat men daar de boel nog hersteld krijgt. Of dat lukt, hangt van het virus af.


5| Laat u niet beetnemen door phishing mails

Phishing is zo oud als de computer, maar nog altijd zeer populair bij cybercriminelen. Al zijn ze iets gesofisticeerder geworden. De tijd dat een vrijgevige Afrikaanse prins u in gebrekkig Engels een smak geld aanbood in ruil voor uw bankgegevens, is allang voorbij. Tegenwoordig zijn het vaak geloofwaardig uitziende mails waarmee naar uw gegevens wordt gevist.

Check om de echtheid van een mail na te gaan altijd of de domeinnaam (de woorden die voor .be of .com staan) wel klopt. Bij valse mails zit er een (subtiele) afwijking in, en wordt humo.be/wedstrijd bijvoorbeeld humo.wedstrijd.be.

Wees ook op uw hoede als u de afzender niet kent, als de mail naar uw spam is afgeleid of wanneer men naar persoonlijke gegevens vraagt of aandringt zo snel mogelijk te betalen.

Besef eveneens dat uw bank u nooit zal vragen iets te downloaden via een attachment in een mail. Daarvoor zal u altijd naar de officiële website worden doorverwezen.

Als u twijfelt, neem dan gewoon contact op met de afzender van de mail. Gebruik dan wel het officiële nummer, en geen nummers die in de verdachte mail staan.

Phishingberichten duiken de laatste tijd steeds meer op via sms, WhatsApp en Facebook. Gouden regel: als het te mooi lijkt om waar te zijn, ís het meestal ook niet waar. Yep, dat geldt ook voor goedkope penisverlengingen!


6| Update geregeld

Zorg dat u altijd de laatste versies hebt van uw besturingssysteem, programma’s, apps en internetbrowser. Software bevat fouten die hackers kunnen gebruiken om in uw systeem te geraken en daar gegevens te stelen of virussen binnen te smokkelen. Bedrijven brengen daarom regelmatig nieuwe versies uit van software waarin lekken zijn gedicht. Via uw instellingen kunt u ervoor zorgen dat die updates automatisch worden uitgevoerd.

Smartphones zijn over het algemeen veiliger dan pc’s en laptops, omdat ze twintig jaar later werden ontwikkeld. Dat sommige smartphones na twee à drie jaar het besturingssysteem niet meer updaten, en veel mensen dus rondlopen met een telefoon waar lekken inzitten, is wél een groot probleem.


7| Wees voorzichtig met (gratis) apps

Kijk uit welke apps u downloadt. De apps in de Apple Store worden goed gecontroleerd, maar bij andere app stores is dat een stuk minder.

Wees selectief: zet alleen de apps die u echt nodig hebt op uw telefoon, en vermijd apps die te veel persoonlijke gegevens vragen. Via advertenties in apps kunnen overigens ook weer virussen worden doorgegeven.

undefined

null Beeld


8| Maak niet zomaar verbinding via wifi

Let altijd goed op wanneer u verbinding maakt met een wifi-hotspot. Het is niet moeilijk om een nepnetwerk aan te maken met dezelfde naam. Als u daar nietsvermoedend op inlogt, kan al uw communicatie worden onderschept.

Veel apps communiceren onbeveiligd. Als het wifipunt niet versleuteld is, kan iedereen die in het cybercafé zit met een simpele tool al uw verrichtingen op uw laptop of smartphone bekijken. Facebook en Google zijn vrij goed beveiligd, maar veel andere apps niet.

Algemeen advies: zet wifi of Bluetooth af als u ze niet nodig hebt. Hou ook regelmatig grote schoonmaak in de lijst met wifi-punten waar u automatisch toegang tot hebt. Het hotel waar u vorig jaar met vakantie bent geweest, hoeft niet meer in die lijst te staan. Zeker niet als het er één in Bangkok is.


9| Pas op met slimme apparaten

Het Internet Of Things, waarbij we steeds meer apparaten (camera’s en thermostaten, maar ook koelkasten, koffiezetmachines en zelfs speelgoed) met het internet verbinden, zal in de toekomst steeds groter en belangrijker worden. Die slimme apparaten zijn ook computers, maar de fabrikanten ervan hebben vaak weinig aandacht voor veiligheid. De software van veel apparaten wordt niet eens geüpdatet, ook wanneer men weet dat ze fouten bevat. Als zo’n ding aan uw netwerk hangt, is dat haast een uitnodiging voor malafide indringers. Hoe goedkoper het apparaat, hoe groter de kans op veiligheidsproblemen.

Cybercriminelen kunnen via de apparaten aan uw persoonlijke gegevens raken, maar ze zijn ook een geliefd doelwit voor het creëren van botnets. Zo’n botnet is een netwerk van computers die besmet zijn met malware, en door criminelen kunnen worden overgenomen om virussen te versturen of cyberaanvallen uit te voeren.

Het kan overigens dat u niet eens merkt dat uw computer in een botnet is ingeschakeld, maar uw computer kan er ook flink door vertragen of zelfs volledig door vastlopen. Om problemen te vermijden, is het aangeraden goed uit te kijken welke Internet of Things-apparaten u koopt en ze met een (sterk) paswoord te beveiligen.


10| Verwacht niet te veel beterschap

Het ergste moet nog komen. De beveiliging van computers en smartphones is weliswaar verbeterd, maar we maken ook steeds meer gebruik van technologie. Daardoor worden de risico’s groter.

De tips hierboven in acht nemen en – niet gemakkelijk, beseffen we – niet te véél als een kieken zonder kop door cyberspace banjeren, is alvast een goed begin!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234