null Beeld

10 redenen om naar de nieuwe 'Game Of Thrones' uit te kijken

Sinds ze de bloedvlek onder Jon Snows lichaam zagen verschijnen, hebben miljoenen fans zitten aftellen, maar nu is het bijna zover: over een paar dagen begint het langverwachte zesde seizoen van de immens populaire tv-saga.

Marc Van Springel

'Het wordt een motherfucker van een seizoen'


1. De trailer belooft alles waar u op hoopte, en méér

In de aanloop naar het nieuwe seizoen loste HBO een paar korte teasers, maar de ‘Game of Thrones’-koorts steeg pas echt naar een hoogtepunt met de release, begin maart, van de officiële trailer: een 101 seconden durende, hartslagversnellende beeldenstorm die door ‘Thrones’-exegeten meteen frame per frame werd gescand en ontleed, en flink wat hints bleek te bevatten over wat ons deze jaargang allemaal te wachten staat. We komen er nog op terug! Eén ding staat vast: het wordt een motherfucker van een seizoen.


Bekijk hier de trailer

undefined

null Beeld


2. De actie barst meteen los

Ook al eindigde het met een paar ijzersterke episodes, iedereen was het erover eens dat het vorige seizoen niet het sterkste uit de reeks was: de plot kwam traag op gang, en sommige verhaallijnen waren niet geweldig boeiend (Arya die eindeloos vloeren boent, bleek niet meteen het meeslependste kijkvoer) of – vergeleken met de boeken – nogal ongelukkig uitgewerkt: Jaime Lannisters trip naar Dorne was bijvoorbeeld een afknapper van formaat. De makers hebben de kritiek blijkbaar ter harte genomen. Eén van de regisseurs verzekerde dat het nieuwe seizoen meteen spectaculair uit de startblokken schiet. Met de reeks ijzingwekkende cliffhangers waar het vorige seizoen mee eindigde, kon dat ook moeilijk anders. Geen lange en gezapige aanloop dit keer, dus. Vanaf de eerste scènes worden we bij het nekvel gestekt en midden in de actie gegooid. Top!

undefined

null Beeld


Lees alles over 'Game of Thrones'

3. De serie volgt niet langer de boeken

Dit is het eerste seizoen waarbij de makers zich niet op een boek konden baseren. Begin dit jaar liet George R.R. Martin namelijk weten dat het zesde deel van zijn romancyclus, ‘The Winds of Winter’, niet tijdig klaar zou raken, en dat het nieuwe seizoen zijn boek dus zou voorafgaan. Voor de makers van de tv-reeks was dat niet meteen een probleem: de eerste twee seizoenen waren telkens adaptaties van één boek uit Martins cyclus, maar daarna werden het steeds lossere bewerkingen waarbij telkens plotlijnen uit verschillende romandelen werden samengevoegd. In het laatste seizoen gingen de makers nog een stapje verder en pakten ze met een aantal scènes uit die zelfs niet in de boeken voorkwamen.

Met het nieuwe seizoen begeeft de serie zich op nog onbekender terrein en wordt de ruwe plot van ‘The Winds of Winter’ (Martin vertelde de scenaristen enkele jaren geleden al hoe zijn cyclus verder zal verlopen) vervlochten met enkele plotlijnen uit het vierde en vijfde boek en – vooral – veel nieuwe elementen. Volgens de makers moeten we de reeks ondertussen niet meer zien als een bewerking van de boeken, maar als een geheel eigen verkenning van de wereld die George R.R. Martin heeft gecreëerd. Hoe bevrijdend en/of inspirerend dat op de schrijvers heeft gewerkt, zou dit seizoen al moeten blijken. Martins lezers zijn dan weer iets minder blij: zij vrezen namelijk dat de nieuwe reeks flink wat spoilers zal bevatten. Dikke pech!

undefined

null Beeld


4. Een lading nieuwe personages maakt haar opwachting

Ieder seizoen legt traditioneel een handjevol personages het loodje, maar de reeks kan zich dat makkelijk permitteren. Geen enkele serie heeft namelijk zo’n uitgebreide cast als ‘Game of Thrones’, en het aantal personages blijft maar aanzwellen. Eén van de opvallendste nieuwkomers is Euron Greyjoy, een rol van Pilou Asbæk, die u mogelijk kent als Kasper Juul uit ‘Borgen’. Greyjoy is de oom van Theon, en een schoft die zich qua uitslaande evil kan meten met Ramsay Bolton. We maken verder ook kennis met de familie van Sam, onder anderen met diens vader Randyll Tarly (James Faulkner uit ‘Downton Abbey’). Nog enkele klasbakken die dit seizoen de cast komen versterken: Richard E. Grant is de leider van een reizend toneelgezelschap dat in Braavos het pad van Arya kruist, Ian McShane (Al Swearengen uit ‘Deadwood’) is – helaas in slechts één aflevering – te zien als een priester, en filmlegende Max Von Sydow (‘Het zevende zegel’, ‘The Exorcist’ en recent nog ‘The Force Awakens’) verschijnt aan de zijde van Bran als de inmiddels iets minder op een stuk kreupelhout lijkende Three-Eyed Raven.

undefined

null Beeld


5. Bran is terug!

Jazeker, Bran Stark is opnieuw van de partij. Sinds het einde van het derde seizoen, toen hij met zijn gezelschap eindelijk de Three-Eyed Raven vond, was Bran missing in action, maar in het nieuwe seizoen speelt hij een zeer belangrijke rol. Met de duizend jaar oude Three-Eyed Raven als leermeester heeft Bran zijn krachten verder ontwikkeld, en krijgt hij af en toe visioenen over het verleden en de toekomst. Volgens sommige bronnen doen die scènes wat denken aan de droomsequenties in ‘Inception’. Klinkt goed!


6. Ned Stark is terug!

Zij het wel de jongere versie. Eén van Brans visioenen draait namelijk rond een bijna mythisch moment uit de geschiedenis van Westeros en één van de meest besproken passages uit de boeken: het gevecht aan de Tower of Joy tussen Ned Stark en leden van de Kingsguard van het huis Targaryen. Het bericht dat de befaamde Tower-scène in de reeks zit, zorgde alvast voor grote opwinding bij Martins lezers: de passage bevat namelijk hints over één van de grootste geheimen van Westeros; iets wat de machtsverhoudingen in de Zeven Koninkrijken grondig door elkaar zou kunnen schudden. Krijgen we straks meer duidelijkheid? We hopen het van harte!

undefined

null Beeld


7. Ramsay Bolton is woest

In normale doen snijdt de sadistische psycho Ramsay Bolton penissen af of pleurt hij onderdanen levend op de brandstapel, maar hoe zal hij tekeergaan nu Theon en Sansa uit Winterfell ontsnapt zijn, en hij respectievelijk zijn slaaf en zijn echtgenote/draagmoeder voor een troonopvolger kwijt is? Voorspelt weinig goeds! Uit de trailer blijkt overigens dat Sansa en Theon hun sprong van de kasteelmuren wel degelijk hebben overleefd. Kunnen zij uit Ramsays klauwen blijven? Kan Brienne redding brengen? Wurgend spannende vragen!

undefined

null Beeld


8. Cersei is nog woester

Zo mogelijk nog kwader en misschien wel gevaarlijker is Cersei: na haar poedelnaakte Walk of Shame door de straten van Kings Landing zal haar wraak ongetwijfeld verschrikkelijk zijn. Zeker nadat Jaime met hun vergiftigde dochter uit Dorne is teruggekeerd. De reus in het vergulde harnas die aan het einde van het vorige seizoen opdook, lijkt alvast een bondgenoot van formaat. Meenden we in die imposante gestalte trouwens The Mountain (de geweldenaar die Oberyn Martells schedel stukkneep) te herkennen?

9. Is Jon Snow nu dood of niet?

null Beeld

De dood van Jon Snow was een schok van formaat, maar nog voor de eindgeneriek begon te lopen, doken al de eerste (wilde) theorieën op. Was Jon Snow wel echt dood? Het kon toch niet zijn dat het personage zomaar uit de reeks verdween? De populairste theorie op dit moment: Jon wordt terug tot leven gewekt door Melisandre. Wat deed de Rode Priesteres aan het slot van het vijfde seizoen namelijk ineens bij The Wall? Andere mogelijkheid: Snow keert terug via zijn wolf Ghost. Aan het eind van de trailer zien we Ser Davos met Ghost bij Snows lichaam. Tegen wie spreekt hij in die scène? En lijkt de krullenbol die halverwege de trailer in de verte opduikt tijdens een veldslag, niet verdacht veel op Snow? Zou het?


10. Hey, het is ‘Game of Thrones’!

We hebben het hier nog altijd over de grootste, duurste en meest besproken tv-reeks van het moment; een serie die ons nu al vijf seizoenen lang laat meeleven, rillen, nagelbijten en in afschuw naar het scherm brullen, en die zich afspeelt in een meer dan ooit fascinerende en steeds opnieuw verrassende wereld waarin uiteindelijk maar één ding zeker is: winter is coming. Nog een paar nachtjes onrustig slapen!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234