null Beeld

140 tekens des tijds: de Twitter-rage

'Alea iacta est': met die gevleugelde woorden kondigde Vincent Van Quickenborne vorige week dinsdag, live vanuit het federale parlement, aan dat Open VLD uit de regering zou stappen. Nog diezelfde avond liet premier Yves Leterme weten: 'Aan allen die mij (een) positieve boodschap stuurden: dank voor uw aanmoedigingen'. Beiden deden dat via Twitter, een sociale netwerksite waarop gebruikers in maximaal 140 lettertekens hun besognes wereldkundig maken. Anders gezegd: ze gooien hun sms'jes open en bloot op het internet, en iedereen die een account aanmaakt (een handvol muisklikken en 't is gepiept) kan meelezen.

Kristoff Tilkin

Of dat een beetje aanslaat? You bet: Twitter lijkt hoe langer hoe meer op een gigantische virtuele volière ('to twitter' is Engels voor 'tsjilpen') waarin dik honderd miljoen valse eksters, wijze uilen, grijze mussen en kleurrijke papegaaien de klok rond tegen elkaar op kwetteren, krauwen en krassen. Wij wisten er zes op onze lijmstok te lokken: Paul De Grauwe (professor internationale economie aan de K.U.Leuven), Koen Fillet (radiomaker, 'Feiten & Fillet'), Bert Gabriëls (komiek en bedenker van 'Zonde van de zendtijd'), Robert Vuijsje (schrijver en winnaar van De Gouden Uil 2009), Sam De Bruyn (presentator van 'Sound of Sam' op StuBru) en Ivan De Vadder (Wetstraat-journalist).

Enkele quotes

Paul De Grauwe «Twitteraars zijn mensen met een vrije geest - dwarsliggers, zo je wil. En laat dat mij nu bijzonder goed liggen.»

Sam De Bruyn «In mijn leven begint veel, zoniet alles, bij Twitter. Op vakantie kijk ik geen televisie en luister ik niet naar de radio, maar dankzij Twitter - ik bekijk en voed 'm via mijn iPhone - blijf ik perfect op de hoogte. Het is ook een goeie graadmeter om te zien wat er leeft: hoe meer tweets er over een onderwerp verschijnen, hoe belangrijker dat onderwerp is. Als radiomaker weet je graag waar je luisteraars van wakker liggen.»

Ivan De Vadder «Ik ben een onvervalste lurker, iemand die ongezien op Twitter zit om te kijken wat de anderen er zoal uitspoken (lacht). Tja: ons beroep maakt het niet evident om zélf constant te twitteren, hè. Ik heb er niet de tijd voor, en we zijn het ook aan onszelf verplicht om onze primeurs via onze eigen kanalen weg te geven.»

Robert Vuijsje «De verhouding tussen het aantal twitteraars die jij volgt en het aantal twitteraars die jou volgen is wel een soort statussymbool. Je waarde stijgt als er meer mensen op jouw berichten zitten te wachten dan omgekeerd. En die spanning zorgt voor geheel nieuwe emoties

Bert Gabriëls «Als prille twintiger was ik nog redelijk mee: ik had zowel een pc als een Mac, en ik prutste wat met montagesoftware en zo. Toen MySpace opkwam, heb ik een profiel aangemaakt, idem voor Facebook. Maar ik voel steeds meer de neiging om nieuwe dingen te laten passeren. Gevaarlijk, want voor je 't weet gebruik je tot het eind van je dagen Windows98 als besturingssysteem voor je computer.»

Koen Fillet «Nu er verkiezingen aankomen, zie je plots allerlei politici opduiken op Twitter. In de Twittergemeenschap wordt daar al schamper over gedaan: ze zijn te laat, het is doorzichtig opportunisme. Je wéét gewoon dat ze na verkiezingszondag zullen ophouden met tweeten.»

Het volledige Twitter-artikel leest u in Humo 3635 van dinsdag 4 mei 2010.

Interessante Twitter-feeds

Linke Boel: http://twitter.com/linkeboel

StuBru: http://twitter.com/stubru

Flavorpill: http://twitter.com/flavorpill

Paul De Leeuw: http://twitter.com/pauldeleeuw

De papieren man: http://twitter.com/depapierenman

Paul De Grauwe: http://twitter.com/pdegrauwe

Tiga: http://twitter.com/ciaotiga

Das Pop: http://twitter.com/daspop

Geert Noels: http://twitter.com/geertnoels

Kim Clijsters: http://twitter.com/Clijsterskim

Lance Armstrong: http://twitter.com/lancearmstrong

Humo-journalisten Kristoff Tilkin (http://www.twitter.com/ktrane) en Raf Weverbergh (http://www.twitter.com/rafweverbergh)
Handige Twitter-tools

TweetDeck (waarmee u berichten kunt lezen, versturen en ordenen): http://www.tweetdeck.com/

Twitbin (Firefox add-on): http://www.twitbin.com/

Twitterfone (om berichten in te spreken op je Twitterpagina) : http://twitterfone.com/

Open Beak: http://orangatame.com/products/openbeak/

Logpost: http://logpost.com/

Qwitter (geeft u een overzicht van wie u niet meer volgt): http://useqwitter.com/

Twittervision: http://beta.twittervision.com/

Citytweets (Alle tweets die vanuit een bepaalde stad worden gestuurd): http://citytweets.net/

Tweetscan: http://tweetscan.com/

Twitepad (iPad Twitter Client): http://twitepad.com/

Hootsuite (professionele Twitter client): http://hootsuite.com/

The Twit Cleaner: http://thetwitcleaner.com/

Post Like a Pirate (post uw tweets in piratentaal): http://postlikeapirate.com/twitter.php

Twittonary.com (Twitter woordenboek): http://www.twittonary.com/

Twidget (Twitter widget om aan uw dashboard toe te voegen): http://gettwidget.com/

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234