15 Minuten Beroemd - Ewout Leys, recordwinnaar van 'Blokken': 'Er zijn patiënten die op consultatie komen omdát ze me van de tv kennen'

Het succes van ‘Blokken’ op Eén is al bijna een kwarteeuw ongeëvenaard. Als je dan, zoals huisarts in opleiding Ewout Leys (27) vorig jaar, een recordreeks van elf afleveringen wint en 11.000 euro op zak steekt, weet je dat dat niet onopgemerkt zal blijven. ‘Mijn strategie dreef sommige mensen tot razernij op sociale media.’

Ewout Leys «De reikwijdte van ‘Blokken’ heeft me enorm verbaasd, want ik ben zelf helemaal geen televisiekijker. Ik stond ervan te kijken hoe fanatiek mensen kunnen zijn.»

HUMO Hoe fanatiek precies?

Leys «Héél fanatiek, en dan druk ik me nog voorzichtig uit (lacht). Sommige mensen hebben erg weinig scrupules: ze schrokken er niet voor terug om me bij het winkelen weinig subtiel na te wijzen of me aan te staren. Af en toe riep iemand me zelfs na. De opnames van de ‘Blokken’-afleveringen vinden vier tot vijf weken vóór de uitzending plaats, dus ik had wel tijd om me voor te bereiden op de aandacht. Maar de reacties hebben toch al mijn verwachtingen overtroffen. Vooral op sociale media ging het er bij momenten heftig aan toe – daar verscheen ook meer dan één negatieve reactie.»

HUMO Waarop dan? Je strategie?

Leys «In zekere zin wel, ja. Eind vorig jaar kwam ik terug voor de speciale ‘Blokken’-week, waarmee geld werd ingezameld voor ‘De warmste week’. Daarin liet ik me van mijn competitieve kant zien door af en toe de tegenstander te dwarsbomen toen ik de blokjes liet zakken. Dat dreef sommige mensen blijkbaar tot razernij, en op sociale media gaven ze niet altijd even beschaafd commentaar onder videoclipjes waarin ik te zien was. Op zulke momenten prijs ik me gelukkig: er zijn belangrijker dingen in mijn leven dan dat ik me moet opwinden over wie er een tv-spelletje wint.

»Je wint ook geen elf afleveringen als je het spelletje niet slim speelt, hè. Tactiek hóórt bij ‘Blokken’. Maar enkele fanatieke kijkers willen dat niet inzien, als ik mag afgaan op de reacties in mijn mailbox.»

HUMO Doen die reacties jou iets?

Leys «Ik besef goed dat het mijn manier van spelen is die mensen boos maakt, en niet mijn persoon. Maar ik ga niet beweren dat het me helemaal niets doet. Dat hoofdstuk is intussen wel afgesloten: ik ben eigenlijk verbaasd als iemand me er nu nog over aanspreekt. Het is intussen meer dan een jaar geleden en er zijn al zoveel andere kandidaten gepasseerd in ‘Blokken’. Maar toch zijn er nog steeds mensen die me herkennen, terwijl ik mezelf hoegenaamd geen opvallende verschijning vind. Ik twijfel er zelfs aan of ik mezelf zou herkennen als ik de avond ervoor op tv geweest zou zijn.»

HUMO In het dagelijkse leven ben je huisarts in opleiding. Heb je veel felicitaties gekregen van patiënten?

Leys «Ze hebben me er bijna allemaal iets over gezegd. Maar nog opvallender vond ik dat er mensen op consultatie kwamen omdát ze me op tv hadden gezien. Het gebeurt soms nog dat ik nieuwe patiënten zie, die vertellen dat ze mij opgezocht hebben omdat ze me van ‘Blokken’ kennen. Ze zijn natuurlijk welkom en het zal wel een goed teken zijn dat ze zich op hun gemak voelen bij mij, wat niet onbelangrijk is voor een huisarts. Maar wie een dokter kiest op basis van ‘Blokken’, maakt misschien toch de verkeerde afwegingen.»

HUMO Het is dan ook geen toelatingsexamen geneeskunde.

Leys «Ik wil absoluut niet respectloos overkomen, maar het is inderdaad geen quiz als ‘De Canvascrack’. Ik wil mezelf ook geen geweldige quizzer noemen omdat ik elf afleveringen van ‘Blokken’ heb gewonnen. Ik heb een paar domme fouten gemaakt, waarvan sommige me nog altijd achtervolgen. Dat ik Tom Jones niet heb herkend in een muziekfragment, bijvoorbeeld, heb ik na afloop nog vaak mogen horen.»

HUMO Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt?

Leys «In de supermarkt trok er eens een vrouw aan mijn mouw: ze wilde me een klavertjevier geven en wenste me heel veel succes voor de volgende afleveringen. Ik heb haar toen met handen en voeten moeten uitleggen dat ik haar gebaar heel vriendelijk vond, maar dat alle afleveringen al weken eerder opgenomen waren en dat haar klavertjevier me dus niet veel geluk meer zou brengen. Ze geloofde me maar half: ik moest dat klavertje zeker bij me houden (lacht). Nu, ook veel patiënten wisten niet hoe zo’n tv-programma werkt. Meer dan één patiënt zei me in die periode: ‘Ik zal u niet te lang aan de praat houden, want u moet straks nog naar Brussel, zeker?’ Elke keer moest ik uitleggen hoe de vork in de steel zat. Enfin, het had wel iets.»

HUMO Heb je ooit voordeel kunnen halen uit je titel van ‘Blokken’-recordhouder?

Leys «Ik moet mijn eerste BV-korting nog krijgen, als je dat bedoelt. En maar goed ook, want dat was helemaal niet mijn bedoeling. Niemand hoeft mij te trakteren als hij of zij me tegenkomt.»

HUMO Misschien denken ze: die met zijn 11.000 euro heeft toch geld genoeg.

Leys «Dat kan ook, ja (lacht). Ik hoor het dikwijls: ‘Amai, 11.000 euro! Nu kun je wel eens trakteren, zeker?’ Als ik iedereen had moeten trakteren die me erover aansprak, zou ik geld te weinig gehad hebben (lacht).»

HUMO In je twaalfde aflevering werd je er onverbiddelijk uit gespeeld. Was het op?

Leys «Dat was pure decompressie, denk ik. De afleveringen worden na elkaar opgenomen, en het was erg slopend om er twaalf na elkaar te spelen: tussen twee afleveringen door kun je hoogstens een glas water drinken. De elfde aflevering had ik ternauwernood overleefd, en daarna voelde ik dat het genoeg was geweest.»

HUMO Hoe ben je in ‘Blokken’ beland als je amper tv-kijkt?

Leys «Toen was ik nog student, en tijdens de blokperiode keek ik wel veel. Ik studeerde niet graag, zie je, en ik zocht redenen om niet te moeten blokken. Omdat ik thuis studeerde, maakte ik mijn moeder wijs dat ik elke avond naar het nieuws wilde kijken om op de hoogte te blijven van de actualiteit. Om mijn pauze wat langer te rekken, zat ik vaak veel te vroeg klaar en keek ik dus ook naar ‘Blokken’. Toen ik op een dag een oproep voor nieuwe kandidaten zag, heb ik me ingeschreven. Ik moet toegeven: vooral het prijzengeld heeft me over de streep getrokken. 1.000 euro per gewonnen aflevering, dat is niet niks voor een student, hè.»

HUMO Is er nog iets van over?

Leys (lacht) «Nee. Ik heb een nieuwe auto gekocht, en de rest heb ik uitgegeven aan reizen.»

HUMO Dan dringt de volgende tv-quiz zich stilaan op.

Leys «Je bent niet de eerste die dat zegt (lacht). Wie weet, misschien zoeken ze nog iemand voor ‘De slimste mens ter wereld’. Of anders doe ik wel mee aan ‘De pappenheimers’.»

HUMO Ik moet je teleurstellen: ‘De pappenheimers’ loopt al even niet meer.

Leys (lacht) «Ah, ik zei het je al: ik kijk niet zo vaak tv.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234