null Beeld

15 Minuten Beroemd - Vincent Valckx uit 'Mag ik u kussen?': 'Ik heb het gekus zoveel mogelijk afgeblokt. Alleen mannen mogen hun gang gaan'

Zes afleveringen van ‘Mag ik u kussen?’. Meer had Vincent Valckx (29) niet nodig om zich in de aandachtsboog van de kijker, het oog van de media, en het hart van Kat Kerkhofs en Olga Leyers te wringen. Ruim twee jaar later fantaseert Valckx over zijn eigen comedyshow.

Hanne Van Tendeloo

VINCENT VALCKX «Het was vooral de aflevering met Danira Boukhriss die is blijven hangen in de hoofden van de mensen. In ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’, een populaire ronde die het moet hebben van de seksuele toespelingen, had ik geprobeerd Danira te verleiden door haar uitvoerig te vertellen hoe een partijtje voetbal tussen ons tweetjes er zou uitzien. Niks schunnigs, maar er zaten wel wat grappen in à la ‘Ik duik in al uw gaten’ en ‘Ik ruk op langs uw flanken’. Bij Danira heeft mijn humor toen niet gepakt – ze heeft na de finale Bart Cannaerts gekust – maar het filmpje is achteraf wel ontzettend vaak gedeeld op het internet, tot op voetbalsites toe. Ook in Nederland is het heel vaak bekeken. De Nederlanders hadden hun eigen versie van ‘Mag ik u kussen?’, maar kennelijk konden ze er maar niet genoeg van krijgen: nadat die van hun op waren, hebben ze ook de Vlaamse afleveringen uitgezonden.»

HUMO Tot dan hield je je doorgaans in stilte bezig als redacteur van het programma. Hoe was je zo plots aan de andere kant van de camera beland?

VALCKX «Dat was een idee van Bart Peeters en van mijn toenmalige baas, Peter Stevens – hij is de bedenker van het programma en zo’n beetje mijn creatieve mentor. Kennelijk vonden ze mijn tussenkomsten tijdens vergaderingen van het juiste type onnozel. Ze hebben me gepusht om mee te doen aan een cafétest en toen bleek ik ook nog eens heel goed op het scherm te pakken.»

HUMO Opeens werd je overal herkend. Beviel je dat een beetje?

VALCKX «Eigenlijk strookt herkend worden helemaal niet met wie ik ben. Meestal ben ik de gast die ergens in een hoekje over zijn laptop zit gebogen. Het klinkt misschien raar, maar ik ben niet zo goed met mensen en ik hou helemaal niet van gedoe. En toch vond ik de plotse aandacht best leuk. De dag na één van mijn afleveringen had ik tickets voor een optreden van dEUS in de Lotto Arena. Ik denk dat het dEUS-publiek nogal overlapt met dat van ‘Mag ik u kussen?’, want ik werd er de hele tijd aangesproken. Ook op de wei van Werchter kwamen er voortdurend vrouwen naar me toe: ‘Hé, mag ik u kussen?’ Dat zal ook wel met de alcoholconsumptie op zo’n festivalweide te maken hebben. Ik kreeg overigens dezelfde vraag van mannen. Een speciale ervaring.»

HUMO Mochten ze u kussen?

VALCKX «Ik heb het gekus zoveel mogelijk proberen af te blokken. Bij mannen gebeurde het weleens dat ik het toeliet – ik worstel niet met mijn geaardheid, dus ik vond het wel grappig om eens door een man gekust te worden – maar bij vrouwen vond ik het toch niet echt fair tegenover mijn eigen vrouw. Zij stond er trouwens vaak naast, als de vraag me werd gesteld. Haar blik sprak dan boekdelen (lacht).

»Deze zomer was ik weer op Werchter en nog altijd ben ik een keer of drie herkend, terwijl ‘Mag ik u kussen?’ intussen toch een paar jaar achter de rug is.»

HUMO Waaraan zou dat liggen, denk je?

VALCKX «Ik vind ‘Mag ik u kussen?’ één van de beste comedyformats die ooit in België is bedacht. En het is nu eenmaal een feit: iets of iemand die je keihard doet lachen, blijft je beter bij. Er zijn mensen die nog altijd tien jaar oude moppen van Philippe Geubels kunnen reciteren. Humor zal er dus wel voor iets tussen zitten.»

HUMO En je opvallende baard: voor hoeveel zit die ertussen?

VALCKX «Voor véél! (lacht) Als ik morgen mijn baard afscheer, herkent niemand me meer.»

HUMO We raden het je niet aan: nadat actrice Jennifer Grey na ‘Dirty Dancing’ haar neus liet corrigeren, was ze op slag weer onbekend. Ondanks het enorme succes van de film, is ze nog amper aan de bak geraakt.

VALCKX «Echt? Ik kan het me zo voorstellen. Mijn baard is zo’n beetje mijn handelsmerk, ik zou hem nooit afscheren. Niet zozeer omwille van de bekendheid, maar vooral omdat ik gewoon niet om aan te zien ben zónder. Ik heb een veel te korte kin. Ik ben zo blij dat ik in staat ben gezichtsbeharing te laten groeien. Er zijn mannen bij wie dat niet lukt. Dat heb ik altijd raar gevonden. Ik vertrouw ze niet, mannen zonder baard.

»Het grappige is dat mensen me ook aanspreken op die baard. ‘Ben jij niet die ene met z’n baard?’ vragen ze dan. Euh... ja. Dat zie je toch?»

HUMO Zijn er, behalve het gemuil met wildvreemden, nog andere verborgen voordelen van bekend zijn?

VALCKX «Niet echt. Eén keer moesten mijn vrouw en ik met ons kindje naar de pediater. Die man stond bekend als nogal streng. Dat was hij ook, tot hij me opeens herkende: ‘Ben jij niet...?’ Het ijs was meteen gebroken. Dat is dan wel mooi meegenomen, maar het gebeurt zelden. Je moet echt niet denken dat ik nu korting krijg op restaurant. Jammer genoeg.»

HUMO Maar professioneel heeft je passage op het scherm je geen windeieren gelegd.

VALCKX «Klopt. Eigenlijk heb ik er alles aan te danken. Noem ‘Mag ik u kussen?’ gerust mijn visuele cv. In de televisiewereld zijn ze altijd op zoek naar – pas op: lelijk woord – creatives. Sinds ‘Mag ik u kussen?’ ben ik dat dan, zogezegd. Ik ben de allerlaatste om mezelf te verkopen, maar nu word ik geregeld gebeld door productiehuizen om aan hun programma’s mee te werken.»

HUMO En niet door de minsten: je tv-optreden was ook Tom Lenaerts niet ontgaan.

VALCKX «Precies. Ik heb intussen voor zijn productiehuis Panenka al mogen meewerken aan ‘Kalmte kan u redden’ en aan ‘Switch’, met Adriaan van den Hoof. Ik heb het gevoel dat ‘Mag ik u kussen?’ me een berg krediet heeft opgeleverd, waar ik nog altijd op kan teren. Ik weet niet of dat krediet terecht is, maar ik maak er graag gebruik van.»

HUMO Waar is het nu eigenlijk het leukst: vóór of achter de camera?

VALCKX «Moeilijke vraag. Ik had nooit gedacht dat vóór de camera iets voor mij zou zijn. Ik heb alleen meegedaan met die cafétest, omdat mijn baas en Bart me zo hard aan het pushen waren. Maar nog tijdens die test gaf het me al een ongelofelijke kick, toen mensen reageerden op één van mijn moppen. Niet dat ik nu heel hard op zoek ben om weer op tv te komen, maar het werkt wel verslavend. Niks geeft meer voldoening dan een publiek aan het lachen te brengen. Achter de schermen is het ook best spannend, maar na een aflevering van ‘Kalmte kan u redden’ komt niemand me zeggen: ‘Je vragen waren weer keigoed.’ Na ‘Mag ik u kussen?’ deden ze dat wel.»

HUMO Misschien is een comedyshow geen slecht idee. Heb je al plannen in die richting?

VALCKX «Nee, maar ik zou er niet vies van zijn. Ik denk nu al een tijdje: zou ik het niet eens moeten proberen? Maar voorlopig blijft het daarbij: een gedachte.

»Ik denk dat de comedywereld het wel wat gek vond dat ik opeens uit het niets opdook. Er zijn stand-upcomedians die al jaren aan de weg timmeren, maar nog altijd niet de erkenning krijgen die ik nu krijg. Niet dat ze me haatmails stuurden, maar ik voelde wel wat professionele afgunst. Misschien niet onterecht: ik heb de fase van de schrale cafés en jeugdhuizen gewoon overgeslagen.»

HUMO Deze zomer heb je de kans om nog wat extra tijd aan je 15 minutes of fame te breien: je bent te zien in ‘Switch’.

VALCKX «Ik kom maar heel even op het scherm: Adriaan roept me erbij voor één vragenronde. Ik ben er gerust in: zoveel deining zal mijn verschijning niet teweegbrengen. Maar speciaal voor Humo wil ik de test wel doen: ik zal de dag na de uitzending op een terras gaan zitten. Ik laat je nog weten of ik bedolven ben onder de vragen naar selfies en handtekeningen (lacht).

»Maar ik vind het wel heel fijn, hoor. Ook omdat het weer met Adriaan is. Samen met hem deed ik mijn allereerste cafétest. Dat heeft voor een speciale band gezorgd. Dankzij ‘Mag ik u kussen?’ hebben wij een heel... (denkt na)»

HUMO Innige liefdesrelatie?

VALCKX «Ja! Het klikt uitstekend tussen ons.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234