null Beeld

15 Minuten Beroemd - Wilfried Paesschierssens, deelnemer aan 'Sorry voor alles': 'Het grote voordeel is dat je het gevoel hebt dat je iemand bént'

Bekend worden is één ding, maar wat als u de rollercoaster van volslagen onbekende tot alom nagewezen BV aflegt in één avond? En wat als die rit zich buiten uw medeweten om voltrekt? Wilfried Paesschierssens (75) had drie jaar geleden als deelnemer aan ‘Sorry voor alles’ geen flauw benul dat hij gevolgd werd door een tv-ploeg die zijn leven regisseerde, en zag even zijn hele wereld kantelen toen kijkend Vlaanderen plotsklaps devoot fan werd van hem en zijn levenswijsheden.

Tom Raes

Wilfried Paesschierssens kreeg als deel van ‘Sorry voor alles’ zelfs een eigen kledinglijn, waardoor het meteen ook iets moeilijker werd om hem niet te verwarren met Beyoncé.

Wilfried Paesschierssens «Ongelofelijk was dat. Toen ze me dat vertelden, dacht ik: ze hebben één of twee T-shirts en een klakske gemaakt met mijn naam erop. Maar nee, het ging écht om een hele kledinglijn. En dat marcheerde geweldig! Zelfs bij de VRT hadden ze niet verwacht dat het zo’n hype zou worden. Ik heb daarna nog talloze foto’s gezien van mensen die mijn kleren droegen.»

HUMO Niet alleen kwam je in de studio van ‘Sorry voor alles’ tot de vaststelling dat je een maand lang gevolgd was, er zat ondertussen ook een miljoen mensen te kijken naar hoe dat in zijn werk was gegaan. Besefte je dat ten volle?

Paesschierssens «Nee, totaal niet. Ik wist werkelijk van niets – alleen al het besef dat ik niet naar een prijsuitreiking voor mijn vrouw ging, zoals ze mij hadden wijsgemaakt, was een totale shock. Ik heb zeker twintig, dertig seconden niet geweten waar ik was. Mettertijd herpak je jezelf natuurlijk, en speel je het spelletje mee. Maar ik heb op geen enkel moment stilgestaan bij wat er achteraf zou gebeuren, wanneer ik de studio weer zou verlaten. Laat staan dat er zo’n hype zou ontstaan rond het programma – en dus ook rond mij.»

HUMO Herinner je je de volgende ochtend nog?

Paesschierssens «En of! ’s Morgens na de uitzending stond ik in zowat alle kranten en werd ik verwacht in de radiostudio van Peter Van de Veire, en ’s avonds zat ik in ‘Van Gils & gasten’. En bij ‘Jonas & Van Geel’ ben ik ook geweest. Totaal overweldigend was het. Tot in het absurde: een paar weken later ging ik op vakantie naar Spanje, en op de luchthaven was ik een attractie! In het hotel in Spanje werd ik nóg nagewezen, en ’s avonds op restaurant kwam iemand me op de schouder tikken om ‘Sorry voor alles!’ te zeggen. Dat moest niet blijven duren, dat kan ik je wel zeggen (lacht). Gelukkig is die ergste bekendheid wel gesleten na een maand.»

HUMO Is het dan afkicken, die eerste keer dat je als onbekende weer de straat op kunt?

Paesschierssens «Toch wel, ja. Dat geef ik toe. Het was welkom, maar het was toch wennen. Ik herinner me dat moment nog: tiens, het is gedaan, dacht ik. Als ík me zo al voel, vraag ik me af hoe dat gaat bij mensen die járen in de kijker gelopen hebben.»

HUMO Wanneer was de laatste keer dat je herkend werd?

Paesschierssens «Vorige week nog! We zijn bijna drie jaar verder, en nog hoor ik soms: ‘Ken ik u niet van ergens?’ Het was fijn, maar het mag stilaan stoppen (lacht).

»Ik denk dat het door mijn gezicht komt. ‘Je hebt een kop die de mensen onthouden,’ zegt mijn vrouw altijd. Ze zal gelijk hebben, zeker?»

HUMO Zeg je er dan altijd bij vanwaar ze je precies kunnen herkennen?

Paesschierssens «Niet meteen, maar als iemand me duidelijk herkent, dan ga ik het ook niet ontkennen. Ik loop niet rond met een zak over mijn hoofd, wil ik maar zeggen. Ik ben ook iemand die uit zichzelf nog goedendag zegt tegen de mensen op straat. Daardoor val je natuurlijk ook al meer op.

»Het was een fantastische ervaring, die bekendheid. Met voor- én nadelen. Herkend worden op straat door vreemden die je vriendelijk goedendag zeggen, dat streelt je ego. Al snap ik ook goed waarom iedereen zo vriendelijk deed tegen mij. Het had iets heel vertederends, hoe ik in beeld gekomen ben: de bompa die eens op tv mag komen samen met de kleinkinderen.

»Het nadeel is dan weer dat mensen daardoor gaan denken dat ze je kennen. Ze waren bij wijze van spreken bij mij thuis over de vloer geweest, dus was ik voor hen geen vreemde meer. Dat wilde ook zeggen dat ze vaak van me verwachtten dat ik de publieke figuur speelde. Plots was ik een BV, en verwachtten mensen dat ik de hele tijd de plezante uithing. Toegegeven: dat is niet altijd zo gezellig (lacht). Ik doe nogal wat vrijwilligerswerk, en vooral daarbij moest ik vaststellen dat ik voor veel mensen gemeengoed geworden was.»

HUMO Ben je vaak getrakteerd op café wegens je bekendheid?

Paesschierssens (lacht) «Maar nee, gij. Het grootste voordeel is toch wel dat je het gevoel krijgt dat je iemand bént, dat je niet anoniem door het leven gaat. Het streelt je ego, daar kun je niet omheen.

»Maar ik heb dat effect ook naar mijn hand gezet: bij het dienstencentrum waar ik aan vrijwilligerswerk doe, hebben we een actie gehad waarbij ze mij als uithangbord ingezet hebben. Dat werkte goed. Daar zag ik goed hoe bekendheid mensen in beweging zet. Raar maar waar.»

HUMO Nochtans had je je 15 minutes of fame eigenlijk al gehad: in de jaren 60 was je lid van de Gentse rockgroep The Ropes – naast Roel Van Bambost!

Paesschierssens «Klopt, ik heb inderdaad met Roel gespeeld. En daarnaast heb ik ook jarenlang de ‘Samson en Gert’-kerstshows in de Koningin Elisabethzaal geregisseerd. Ik heb dus wel wat meegemaakt, mag ik wel zeggen: ik ben nu 75, en ik heb een rijkgevuld leven gehad. Maar daardoor besef ik tegelijk ook dat ik wellicht niets meer zal beleven dat zó speciaal was als ‘Sorry voor alles’. Onlangs heb ik nog meegespeeld in de musical ‘Zoo of Life’. Een prachtige ervaring, maar ik moest ook daar toegeven aan mezelf dat het de hype van ‘Sorry voor alles’ niet kon evenaren. Nochtans had ik dat toch ergens verwacht. Maar nee, beter dan dat wordt het niet meer. En ontnuchterend besef, maar dat moet je durven toe te geven, vind ik. ‘Sorry voor alles’ was once in a lifetime.»

HUMO Heb je eigenlijk geld gezien van de verkoop van je kledinglijn?

Paesschierssens «Nee, dat niet (lacht). Er was naar verluidt 4.000 euro winst, maar die heeft de VRT op mijn aandringen doorgestort aan Kom op tegen Kanker. Ik had al een mooie prijs gewonnen in de studio, dat volstond voor mij.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234