null Beeld

15 tips voor het nieuwe thuisbankieren: bewaar uw spaargeld gewoon thuis

Het ondenkbare wordt denkbaar: dat de banken ooit geld zullen vragen om je spaargeld te ‘bewaren’. Een move waardoor veel spaarders hun geld thuis zullen willen oppotten. Maar hoe betrouwbaar zijn sokken, matrassen, diepvriezers, ja zelfs tuinkabouters? Humo zocht het voor u uit.

Jan Hertoghs

'Geld in een sok bewaren kan geen kwaad, dieven doen dat zelf ook'

Volgens de Nationale Bank bestaan er geen cijfers over het bedrag aan cash bij de Belgen thuis. Wel zijn er onderzoeken over het aantal mensen dat thuis geld bewaart. Een Brits onderzoek uit 2012 sprak van 10 procent van de ondervraagden dat het veiliger vond zijn geld thuis te verstoppen. American Express hield begin 2015 een steekproef, en daaruit bleek dat 29 procent van de ondervraagden dat deed, de meerderheid van hen dertigers en veertigers. En 27 procent verkoos de diepvriezer als beste plek.

In maart 2016 hield De Tijd/L’Echo een enquête bij 600 Belgen: ‘als de rente op de spaarrekening onder nul zou zakken’ zou twee derde van de ondervraagden (66,5 procent) al zijn spaargeld weghalen. Nog eens 32 procent van die groep zou dat afgehaalde geld thuis bewaren. Dat is een gigantisch stenen spaarvarken.

Twee jaar geleden bedroeg het Belgische spaartegoed 240 miljard euro. Als twee derde daarvan wordt opgevraagd, gaat het om een bedrag van 160 miljard, en als daarvan 32 procent thuis zou worden bewaard, is dat 51,2 miljard. Met 4,6 miljoen huishoudens in België is dat 11.130 euro per huishouden.

Zo’n vaart zal het allicht niet lopen, maar het oppotgedrag zal zeker toenemen, en om de risico’s ervan in te schatten hebben we enkele zoektermen ingevoerd in onze knipseldatabank. ‘Geld verstoppen’ kruisten we bijvoorbeeld met ‘sok’, ‘matras’ en ‘geldkoffertje’, maar ook met ‘gestolen’ en ‘inbrekers’ – en dat over een periode van 15 jaar. Zo konden we de risicograad van bepaalde bergplaatsen afleiden. Dit zijn de bevindingen, samengevat in 15 vragen.

1 Zal ik mijn geld in een geldkoffertje bewaren?

null Beeld

Het lijkt vanzelfsprekend om geld in een geldkoffertje te bewaren, maar het is geen aanrader. We kwamen 1.400 artikels tegen waar een geldkoffertje of kluisje gestolen werd. Uit slaapkamers, uit bureaus, ja zelfs uit ‘een gesloten keukenkast’. Geldkoffertjes zouden eigenlijk een sticker moeten dragen: ‘Meenemen a.u.b.’, zo veilig zijn ze. Ook waren er 1.300 artikels waarin inbrekers met een (al dan niet ingemetselde) kluis aan de haal gingen of pogingen daartoe ondernamen.

U dacht nu misschien aan een kluis huren bij de bank? Dat kost jaarlijks 40 à 80 euro; om 10.000 euro te bewaren is dat een kost van 0,4 à 0,8 procent.


2 Zal ik mijn geld aan een sok toevertrouwen?

Goeie vraag. In 507 artikels kwam de sok ter sprake, maar het ging telkens om artikels over de lage spaartarieven en daarin werd alleen maar de retorische vraag gesteld of we ons geld dan beter in een sok zouden stoppen? Ik denk dat de sok geen kwaad kan. Het lijkt zo’n spreekwoordelijke plek dat de Rondtrekkende Dadergroepering er mogelijk geen acht op slaat. Trouwens, na een diefstal in Limburg verstopten drie Roemenen hun buit ‘in een sok onder de motorkap’. Als de professionals ervoor kiezen, dan is dat toch een garantie.


3Zijn kleren en kleerkasten een veilige bergplek?

Geld tussen T-shirts, ondergoed of zakdoeken verstoppen, is niet aangewezen. Ook het stapeltje washandjes in de badkamer is geen brandkast. In verband met kleren en textiel vonden we grote bedragen die verdwenen. In Gavere kon een inbreker 20.000 euro stelen ‘die tussen kledij verstopt zat’. Elders zat 5.000 euro ‘in een washandje’.

Stop ook geen geld in een oude jas of in de voering ervan. Want toen een man in Sint-Job oude kleren opruimde en ‘in de klerencontainer kieperde’ kreeg hij van z’n vrouw te horen dat in één van haar oude jassen nog ‘2.000 euro spaargeld’ zat. De politie kon jas en geld recupereren met een kleerhanger en enige acrobatiek.


4 Zal ik m’n geld onder een matras verstoppen?

Inbrekers gaan eerst naar de slaapkamers in een huis. En ze heffen met plezier je matras op, of zoeken naar geldkistjes en handtassen onder het bed. Uw denkwijze is natuurlijk dat u ‘veilig’ boven op uw geld slaapt, maar inbrekers breken vooral in wanneer u afwezig bent, dus ook overdag wanneer de springveren onbeslapen zijn.

Voorts is een matras redelijk brandbaar. In januari 2000 ging een bejaard Thais koppel zijn geld van de bank halen ‘uit schrik voor de computerstoring van de millenniumbug’. In hun huis brak brand uit en al hun matrasspaargeld viel ten prooi aan de vlammen. In het Nederlands-Limburgse Elsloo had een 86-jarige weduwe ook al haar spaargeld onder de matras liggen. Door een oververhit elektrisch dekentje brak brand uit ‘en werd zij 179.000 euro armer’. De verzekering dekte weinig, en alvast niet het geld: de weduwe kreeg exact 908 euro ‘plus de waarde van de matras’. Toen de vrouw dit nieuws vernam ‘raakte ze danig overstuur: ze viel, brak een arm, kneusde enkele ribben en liep zware verwondingen op aan het hoofd’. De fabrikant van het dekentje wees eveneens elke verantwoordelijkheid af.

'Kiest u voor de achterkant van een schilderij, zorg dan voor een goedkoop exemplaar, zoniet zijn de inbrekers met uw geld én uw Tuymans weg'


5 Biedt de diepvriezer een goed alternatief?

‘De mensen denken dat een diepvriezer een niet voor de hand liggende plaats is en dus is het een populaire plek om bankbiljetten te verstoppen.’ Dat zei een inbreker in het programma ‘Houd de dief’ op VTM (2005). De inbreker hoeft alleen de ingevroren pakjes op zijn hand te wegen en ‘in het minst wegende zitten de biljetten’. Te mijden dus, net zoals de koelkast. In Tervuren ontdekten inbrekers een schoenendoos met 1 miljoen Belgische frank in een koelkast.

undefined

null Beeld


6 Zal ik mijn toevlucht nemen tot zitkussens van zetels, of de achterkant van schilderijen?

Als inbrekers ook maar een beetje tijd hebben, halen ze alle zitkussens uit de zetels en kijken ze achter elke lijst aan de muur. Kiest u niettemin voor de achterkant van een schilderij, zorg dan op z’n minst voor een goedkoop exemplaar, zoniet zijn de inbrekers met uw geld én uw Tuymans weg.

Dat inbrekers werkelijk overál zoeken, bleek in een café in Bellem. Daar hadden de dieven ‘alles doorzocht, zelfs in het houtvuur gingen ze op zoek naar geld’. Ergo, inbrekers zijn dom, of verslaggevers zijn niet in staat om het verschil te zien tussen een houtvuur en een houtstapel.


7 Hoe groot is de kans op een inbraak écht?

Jaarlijks wordt in België ingebroken in 70.000 à 75.000 woningen. In de provincie Antwerpen zijn dat toch 3 op de 100 woningen, of een kans van 3 procent. Dat is weinig, maar in een appelen-perenvergelijking is dat beduidend hoger dan de 0,01 procent die uw spaargeld opbrengt bij de bank. A propos, de banken zelf zitten aan een negatieve rente van 0,4 procent. Zij betalen de Europese Centrale Bank dus een ‘strafrente’ als ze geld willen bewaren eerder dan het te ontlenen.


8 Als meer mensen hun geld gaan oppotten, gaan bepaalde vormen van oplichterij dan ook toenemen?

Allicht. En zeker bij oudere en meer goedgelovige bewoners. De meest gebruikte list om zich toegang tot een huis te verschaffen is de nep-nepcombinatie. Een nepwateropnemer komt je verbruik opnemen, steelt enkele spullen, wordt kort daarop ‘betrapt’ door een nepagent. Die belt aan, bezorgt het ‘gestolen goed’ terug, vraagt aan de bewoners om goed na te gaan of er geen geld of juwelen gestolen zijn, waarop ze hun bergplaatsen controleren en de nepagent tot stelen overgaat, of voorstelt om geld en juwelen ‘in bewaring te nemen op het commissariaat’. (Er zijn varianten: de wateropnemer kan bijvoorbeeld ook werken voor de gas- of elektriciteitsmaatschappij of een verpleegster/maatschappelijk werkster ‘op onderzoek’ zijn). Nog elk jaar vallen er zo slachtoffers die duizenden tot tienduizenden euro’s kwijt zijn. In 2011 maakten twee nepagenten 50.000 euro buit in Sint-Martens-Latem.


9 Ook criminelen verstoppen geld. Kunnen wij van deze ervaringsdeskundigen leren?

Uiteraard! Vooral drugsdealers moeten hun waren én hun geld verstoppen, minder voor inbrekers dan wel voor de politie.

In 2013 brachten alle kranten het verhaal van Balou, de speurhond van de federale politie die erop getraind is om ‘bankbiljetten van criminelen op te sporen’. Hij vond al honderdduizenden euro en andere deviezen terug ‘in kasten met dubbele wanden, in toiletten, in kinderkamers en in regenpijpen’. Ook lokale drugssecties van de politie hebben een neus voor bijzondere vindplaatsen. Zo vonden agenten ‘een deel van het drugsgeld in een stofzuiger; in een ander pand zat geld in de schoorsteen’. Bij een vermeende inbreker vond de politie bijna 6.000 euro terug ‘in een plastic zak achter het ventilatierooster van zijn koelkast’. Ook bij Andras Pandy, bekend wegsluizer van lichaamsdelen, zat geld verstopt. Bij hem lagen ‘grote coupures onder een kamerbreed tapijt’.

In Houthalen-Helchteren vond de politie in 2008 zo’n 70.0000 euro aan drugsgeld, ‘de helft van de som was verstopt in een wasmachine, een deel lag in de garage, en nog een deel in de diepvriezer’. Die diepvriezer kun je als een beroepsfout beschouwen (zie eerder). Dezelfde beginnersfout zagen we ook bij een dubieuze Antwerpse vzw: daar ontdekte de politie 7.400 euro drugsgeld ‘verstopt achter een schilderij’. Told you so!

'Bezorg de inbreker keuzestress, zodat hij niet weet waar eerst te zoeken'

10 Kun je je geld zo goed verstoppen dat je het niet meer vindt?

Dat kan. Dat je de inbreker zo hard wilt verschalken dat je zelf de dupe bent. Zoek dus niet de ultieme bergplaats, we hebben het hier over spaargeld en niet over het Lam Gods-paneel van de rechtvaardige rechters. Zo vond een kringloopwinkel in Mortsel in 2006 ‘één miljoen Belgische franken tussen een hoop spullen die werden binnengebracht’.

Geld-vergeetachtigheid kun je counteren. In 2011 sprak een bejaarde in de krant over zijn cash die hij bij de hondenbrokken stopte: ‘Ik begin alles te vergeten. Maar mijn hond vergeet ik nooit, en dus zal ik mijn centen daar altijd terugvinden.’

11 Kan het gevaarlijk zijn om een slimme bergplaats voor jezelf te houden?

null Beeld

Dat kan en het overkwam de Antwerpse Mia Gielissen. Zij spaarde al twaalf jaar bankbiljetten om haar man bij z’n pensioen een motor cadeau te kunnen doen. Haar bergplaats: de staander van een art-decoasbak, een bergplaats hors catégorie. Dat was echter buiten haar dochter gerekend, die de ouwe asbak nietsvermoedend voor de deur zette toen er in de buurt een rommelmarkt werd gehouden. De asbak werd voor 4 euro verkocht, en terug thuisgekomen ontdekte de koper 20.000 euro in het ding. Hij probeerde nog de straat en het huis terug te vinden, maar tevergeefs. Via de kranten en het internet kwam de doodongelukkige dochter in het nieuws en zo kwam het geld toch terecht. De eerlijke ‘koper’ kreeg 2.000 euro beloning en mocht de asbak houden.


12 Kan het gevaarlijk zijn om je geld op een al te banale plek te verstoppen?

Zeker. Toen een Chinese zakenman met zijn vrouw op reis vertrok, wilde hij z’n spaargeld verbergen ‘en na lang rondkijken besloten ze om de 5.000 euro te verstoppen in hun vuilnisbak’. Het echtpaar was na terugkeer het geld echter vergeten, en de dag na hun thuiskomst gooiden ze het vuilnis weg omdat de zak vol was. Twee dagen later schoot hen te binnen waar ze het geld verborgen hadden. Te laat.


13 Wat zijn dan überhaupt nog de veilige bergplekken binnenshuis?

Humo kan in deze niet aansprakelijk gesteld worden in geval van verlies of diefstal, maar aan te bevelen zijn: een kast met dubbele wand, het toilet, de stofzuiger, de wasmachine, de schoorsteen en eventueel ook de asbak.

Je zou ook kunnen denken aan: boeken, telefoonboeken, fotoboeken, kookboeken, videocassettes, dvd-hoezen. Zaken waarvan je veel stuks in huis hebt. Een inbreker is maximaal tien minuten in je huis, dus hij kan niet alle boeken of dvd’s controleren. (Wel opletten met opruimen en afvoeren naar rommelmarkt of kringloopwinkel!)

Eigenlijk komt het erop neer de inbreker keuzestress te bezorgen, zodat hij niet meer weet waar eerst te zoeken. Dus verstop ook geld in bruine medicijnflesjes, enveloppen met diploma’s (die gooi je niet weg), oude Humo’s, de losse zoom van gordijnen, staande lampen, hoeden op zolder, laarzen in de kelder, enzovoort. En uiteraard onthouden waar je iets verstopt hebt.

Wat ook heel verwarrend werkt – maar het is enigszins gedurfd – is een bordje voor het raam hangen met de boodschap: ‘Hier spaar ik’. Geen enkele inbreker zal geloven dat je het méént en dus blijven ze weg.


14 Geld afhalen bij de bank is toch ook een risico, want je moet dan met veel geld over straat?

Dat klopt. En hopelijk overkomt u niet de tegenslag die Eric J. overkwam in Oostende. Bij het natellen van zijn geld op de dijk waaiden met de flinke zeebries enkele biljetten uit zijn hand. Hij liep zijn geld achterna op de dijkhelling, gleed in zee en raakte in zware moeilijkheden. Een alerte vrouw sloeg het glas stuk van het kastje met de reddingsboei en wist samen met een agent de drenkeling weer op het droge te krijgen.


15 Heeft Humo ook aan bergplaatsen buitenshuis gedacht?

Jazeker, en het viel op hoe weinig er gestolen wordt op buitenplekken. Ook het criminele milieu bewaart soms geld extra muros. Zo zat er drugsgeld verstopt onder de vloerbekleding van een auto, onder het kapje van de versnellingspook en in bloembakken.

Wel opletten met hooi. Een boer in Ethiopië had voor 10.000 euro spaargeld verstopt in een baal hooi. Toen hij het geld nodig had, bleek een gedeelte verdwenen ‘in de maag van een aantal ratten’. Geld kan gerat worden, dat spreekt, maar doorgaans is de buitenwereld redelijk veilig.

Zo tikten we het trefwoord ‘duivenhok’ in. In die hokken worden dure prijsbeesten gestolen, maar zelden of nooit geldbedragen. Het tuinhuis is dan weer een afrader: daar wordt gestolen en naar geld gezocht, dat is een soft target. Maar de houten klomp met geraniums aan de muur: in geen enkel artikel genoemd! De gipsen tuinkabouter, al dan niet met kruiwagen: slechts zeven keer ontvreemd, en dus ook een lage risicograad. Het boerenkarrenwiel: risico nul! De holle boom, over het hoofd gezien! Het nestkastje, zero risico! Zelfs het compostvat, dat toch een fortuin kan bevatten, is honderd procent inbraakvrij.

Laatste tip: je kunt je geld in de holle poot van een tuinbank verbergen. Als vrienden en familie dan vragen waar jij je geld bewaart, kun je naar waarheid zeggen: ‘Mijn geld? De bank, natuurlijk!’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234