null Beeld

160 euro voor Werchter, 130 euro voor Pukkelpop (en zorg dat u gegeten hebt): worden de festivals onbetaalbaar?

De Stones kregen 1,5 miljoen euro, de Peppers meer dan 600.000 euro en The Van Jets komen desnoods voor niks naar Werchter. Waarom de festivals onbetaalbaar worden: Humo zet de harde cijfers op een rijtje.

Redactie

160 euro voor vier dagen Werchter en 130 euro voor drie dagen Pukkelpop betaalt u dit jaar, en dan hebt u nog geen pintje gedronken: de tijd dat de banken na auto- en woningleningen ook festivalleningen aanbieden lijkt niet veraf meer. Ook in Uitlaat gaat het al maandenlang van 'Awoe!' over 'Schueremans geldwolf!' tot 'Ons zien ze daar niet meer!' en 'Wat denken ze wel?' Dat schreeuwt om meer uitleg, en die zochten we uiteraard bij de kenners: zes insiders over ticketprijzen, gages, fees, deals en uitkoopsommen.

undefined

De buitenlandse festivalorganisator: Jan Smeets (Pinkpop)

We kunnen met z'n allen wel een gezellig potje klagen over de hoge Werchterprijzen, maar de cijfers liegen niet: over de grens vragen vergelijkbare festivals evenveel, zoniet meer. Of zelfs véél meer - zie de tabel bij dit artikel. Even polsen bij Pinkpop-organisator Jan Smeets, een man die net als Herman Schueremans al sinds de vroege Middeleeuwen in het festivalvak zit en dus perfect weet wat er op de internationale markt voor muzikanten betaald moet worden.


HUMO Werchter vraagt dit jaar 75 euro voor een dagticket en 160 euro voor een combiticket. Overdreven?

JAN SMEETS « Ik vind het vreselijk duur worden en ik maak me er grote zorgen over, maar ik moest dit jaar óók meegaan: bij ons is de ticketprijs voor de drie dagen gestegen van 99 naar 115 euro. En als ik zie dat Pukkelpop 130 euro vraagt, heb ik mij nóg voor 15 euro in mijn zak laten blazen, zoals dat dan heet.»


HUMO De ticketprijzen zijn zo gestegen, hoor je overal, omdat de gages van de artiesten gestegen zijn. En die zijn gestegen omdat de platenverkoop ingestort is door het downloaden en het kopiëren. Mee eens?


SMEETS « Dat de gages aanzienlijk gestegen zijn ben ik met je eens, want ik wéét wat ik moet betalen (lacht). Maar dat die duurdere gages te maken hebben met de dalende platenverkoop, is volgens mij niet waar. Ik geloof niet in dat downloadverhaal: een echte fan koopt het product gewoon, punt. En die downloaders zijn nooit naar het festival gekomen, dat is een heel ander publiek.

» Weet je waarom ze zo weinig verkopen? Omdat ze geen goede liedjes maken. Als je een goed liedje maakt, verkoop je wél heel veel.»


HUMO Waar liggen die stijgende gages volgens u dan wel aan?

SMEETS « Ik weet dat ik de business nu een schop onder de kont moet geven en dat die mij dat niet in dank zal afnemen, maar de oorzaak is gewoon dat mensen veel geld willen verdienen. En daar zoeken ze dan een alibi voor, maar dat alibi is onzin.

» Kijk, wat die groepen mij in wezen zeggen is: 'Jullie hebben succes dankzij ons, en wij willen daarvoor betaald worden. En als jullie dat niet doen, gaan we wel naar een ander.' En het wordt nog veel gevaarlijker, want ik hou mijn hart vast als ik ziet wat ze op dit moment in Rusland, India en Turkije aan een popgroep kunnen bieden. We mogen echt van geluk spreken dat we met festivals als Werchter, Pukkelpop en Pinkpop kunnen bogen op traditie en een goede organisatie.»


HUMO Hoe bepalen jullie je ticketprijs eigenlijk?

SMEETS « Simpel: we tellen de kosten voor alle groepen en de productie samen, en dan delen we dat door 60.000. Dat betekent dat wij niks verdienen op de tickets, behalve aan de overloop - als er dus méér dan 60.000 mensen opdagen. Maar daar gaan we niet van uit. Maar we gaan er natuurlijk wél van uit dat die 60.000 mensen eten en drinken: dat is ons profijt.»

HUMO Jullie grote winst zit in de catering?


SMEETS « Onze énige winst.»

(godb) & (nj)

undefined

U vindt het volledige artikel in Humo 3481

undefined

Forumvraag: Zijn de festivals te duur?

null Beeld

Vindt u ook dat de festivals schandalig duur zijn? En dat de rocksterren veel te veel geld krijgen om ergens een uurtje op een podium te komen staan? Hoeveel wilt u uitgeven voor een ticket? Discussieer erover op ons Forum.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234