null Beeld

'180'

'180' begon als een korte fictiereeks op de Vlaamse regionale zenders - in de namiddag dan nog wel. Het werd een overdonderend succes. Van de 176.000 werkloze vrouwen volgden er 170.000 de lotgevallen van Gina Willems (gespeeld door Hilde Heijnen), een werkloze vrouw die door het leven moddert, maar daar plots iets besluit aan te doen. VTM heeft de reeks nu gemonteerd tot vijf afleveringen en hoopt op een nieuwe kijkcijferhit.

Annemie Bulté

HUMO In '180' spelen heel wat goeie acteurs mee. Waarom heb jij meegedaan?

Hilde Heijnen «Ik had net een kortfilm gedraaid met de regisseur, Jacob Verbruggen, die me het scenario had voorgesteld. Ik vond het een gewéldig scenario. Het gaat over een vrouw die op het randje van de marginaliteit leeft, dromen heeft, maar daar toch niks mee doet.

Ze leeft van een klein weduwenpensioen en zit al zes jaar te wachten op haar minnaar die telkens weer belooft dat hij met haar gaat samenwonen. Zelf was ze al op zeventien jaar zwanger, en nu blijkt haar zeventienjarige dochter ook zwanger te zijn. Ze zit in een vicieuze cirkel. Haar vriendin trekt haar aan haar schouders en zegt: 'Je moet wel iets doèn met je leven.'»

HUMO '180' was eigenlijk bedoeld als een soort langgerekte reclamespot.

Heijnen «Om werklozen te sensibiliseren, ja. Het was opgevat als promotie voor het boek '180', dat werkloze mensen moet helpen een wending van 180 graden te maken in hun leven. In plaats van een echte reclamespot te draaien, hebben ze daar een fictiereeks rond geschreven - een beetje zoals 'Kinderen van Dewindt' bedoeld was om zelfstandigen een duwtje in de rug te geven.

»Maar eigenlijk is het gewoon een heel goeie, straffe fictiereeks geworden. Jacob Verbruggen is een fantastisch regisseur, die het talent heeft om alles heel flashy en visueel te maken en echt op de huid van de personages zit. En de acteurs zijn ook geweldig: Herman Verbruggen, die de leraar speelt van de VDAB-cursus, Gilda De Bal, die mijn moeder speelt, Benny Claes, Katlijn Verbeke...»

HUMO Je hebt eens gezegd dat je soaps een verkwisting vindt...

Heynen «Dat klopt. Ik vind het oersaai om naar een soap te kijken, dat interesseert me niet. Met verkwisting bedoel ik: 'wat vertel je met ons vak?' Er gebeurt zoveel in onze maatschappij waar je in theater en in film iets over kan vertellen. Ik vind het belangrijk om af en toe in de maatschappij te prikken en thema's naar voren te schuiven. Ze hebben van in het begin over '180' gezegd dat het een soap was, maar ik vind het gewoon een heel goeie fictiereeks die ook nog iets te zeggen heeft.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234