2 jaar Ringland: cut the kap
Het collectief Ringland, dat ijvert voor een volledige overkapping van de Antwerpse ring, viert zijn tweede verjaardag. Maar valt er eigenlijk wel zoveel te vieren? We vroegen het aan Peter Vermeulen, pionier en roerganger van Ringland.
'De stad Antwerpen heeft gekozen voor het Oosterweel-tracé en daar wijkt ze tot nu toe niet van af'
HUMO Jullie hebben contact gehad met intendant Alexander D’Hooghe van de Vlaamse regering. Hij moet alle scenario’s onderzoeken.
Peter Vermeulen «Eind januari hadden we een eerste kennismakingsgesprek. Nu woensdag volgt een tweede gesprek, waarin we Ringland inhoudelijk kunnen toelichten aan hem en zijn team. Alleen jammer dat het zo lang geduurd heeft om hem aan te stellen: anderhalf jaar! Terwijl er geen tijd te verliezen is. Als hij alle betrokken partijen gesproken heeft, wordt van hem in oktober een ambitienota verwacht. Daarin zal duidelijk worden welke piste zijn voorkeur krijgt, welke de knelpunten zijn, en hoeveel tijd het concreet uitwerken van die piste in beslag zal nemen.»
Bekijk ook: De Oosterweelverbinding volgens Het Gat van de Wereld »
HUMO In oktober wordt dus duidelijk of er voor de hele of gedeeltelijke overkapping gekozen wordt. Jullie willen de hele overkapping en een meer noordelijk tracé. Bart De Wever en het stadsbestuur willen de bestaande ring met stukjes overkappen. Een oplossing die moeilijk te verkopen is en die in dure termen als ‘geschakelde overkappingen’ of ‘strategische overkappingen’ wordt gegoten.
Vermeulen «Beide pistes staan haaks op mekaar, de grote vraag voor de intendant wordt hoe hij daarin een oplossing kan vinden. De stad Antwerpen en hogere Vlaamse instanties zweren nog altijd bij dat besliste beleid: ooit hebben ze gekozen voor het Oosterweel-tracé, en daar wijken ze tot nu toe niet van af. Ze leggen alleen hier en daar een deksel op dat tracé, op de al bestaande infrastructuur.»
HUMO Die stuksgewijze overkapping kan volgens de stad ook ‘zonder dat het verkeerssysteem drastisch veranderd moet worden’. Daarmee schieten ze jullie basisidee af, want Ringland wil op de ring de lokale en de doorgaande verkeersstromen scheiden.
Vermeulen «In 2012 heeft de stad een eerste overkappingsstudie opgesteld. In die studie, die zes jaar in beslag heeft genomen, zeggen ze dat zo’n overkapping pas kan als het verkeer grondig gereorganiseerd wordt – dat was een fundamenteel uitgangspunt. In die tussentijd hebben we constructieve voorstellen op tafel gelegd, maar daar deed de stad niets mee. Integendeel, in 2015 kwam ze met een tweede overkappings-studie, waarin stond dat er niks fundamenteel hoeft gereorganiseerd te worden. Zeer merkwaardig, want helemaal in tegenspraak met hun oorspronkelijke studie.
»Met zo’n gedeeltelijke overkapping doe je maar half werk. Je laat gaten waar het lawaai en fijn stof vrij spel krijgen. Als omwonende moet je dan chance hebben dat je in de buurt van zo’n kapstukje woont.»
HUMO Het ‘rijkere’ zuiden van Antwerpen zou in dat opzicht meer bevoordeeld zijn dan het ‘armere’ noorden, Deurne en Merksem.
Vermeulen «Dat krijg je als je niet voor een gehele, structurele aanpak gaat. In die eerste studie had men dat opgemerkt, en was de conclusie dat het voor vele omwonenden geen oplossing bracht en dat men qua overkapping veelomvattend te werk moest gaan. Maar in de recente studie wordt die aanbeveling gewoon vergeten.»
HUMO Bestaat er een mogelijkheid dat Ringland meestapt in zo’n gedeeltelijke overkapping?
Vermeulen «Als je de beste combinatie van leefbaarheid, mobiliteit en gezondheid nastreeft, dan zie ik geen enkele reden om daarin mee te gaan.»
HUMO Het is ook nog afwachten wat de Raad van State oordeelt na de klacht van de actiegroepen Ademloos en stRaten-Generaal.
Vermeulen «Die uitspraak wordt najaar 2016, voorjaar 2017 verwacht. Als de Raad van State het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) keldert, dan moet er helemaal opnieuw worden begonnen.»
HUMO Intussen blijft minister van Openbare Werken Ben Weyts glashard beweren dat in 2017 de eerste spade in de grond gaat. Lees de perceptie: de Vlaamse regering is standvastig en onwrikbaar, wij zijn geen treuzelaars.
Vermeulen «In die logica zit het dossier nog steeds. Blijkbaar zijn zij er gerust in dat die procedure bij de Raad van State geen obstakel kan zijn.»
Een spade in de grond, het kan een vergezicht zijn.