null Beeld

'2 Sterren Restaurant' op VTM

In het nieuwe VTM-programma ‘2 Sterren Restaurant’ openen vier BV-duo’s een restaurant. Begeleid door wie anders dan Sergio Herman proberen ze van hun zaak een tweesterrenrestaurant te maken.

Ben De Smet

Op de allereerste brainstorm voor ‘2 Sterren Restaurant’ hebben de programmamakers alle mogelijke spellingswijzen van ‘tweesterrenrestaurant’ in een hoed gestoken, daar eens duchtig mee geschud en er uiteindelijk eentje lukraak uitgekozen. Een andere verklaring voor de volstrekt van de pot gerukte schrijfwijze van de programmatitel kunnen wij niet bedenken. Naar alle waarschijnlijkheid werd diezelfde hoed vervolgens gebruikt om een aantal afgezaagde tv-ideeën te selecteren die ad random gecombineerd werden tot een ‘nieuw’ tv-format.

Wat dat format dan wel precies mag inhouden, daar hebben wij ook na de eerste aflevering nog het raden naar. Dat de BV’s per twee een restaurant openen waar ze goed mogelijk eten proberen te serveren, hadden wij met onze getrainde blik al snel in de smiezen, maar voor het overige lieten de montage en de voice-over ons grotendeels in de steek. Pas aan het einde werd middels een haastige uitleg over de competitieformule een beetje duidelijk wat in hemelsnaam de bedoeling van het programma is, maar de twee sterren uit de titel blijven tot op heden een duister mysterie.

De twee sterren in de titel moeten wellicht vooral de gelijkenissen maskeren met ‘Mijn Restaurant’ en ‘Mijn Pop-Up Restaurant’, waarvan het programma op alle vlakken een doorslagje is: de restaurants zijn eveneens opgebouwd rond zeer vage concepten, Sergio Herman komt zich ook hier te pas en vooral te onpas bemoeien met alles wat los en vast zit en de namen van de restaurants zijn wederom flauwe woordspelingen waar geen touw aan vast te knopen is. De aflevering van gisteren vinkte dus netjes alle geijkte ingrediënten van een eerste aflevering in het genre af: de duo’s hielden een bewust totaal onvoorbereide try-out, die moest uitlopen op chaos om zo te bewijzen dat er ‘nog veel werk aan de winkel’ is.

Nieuw is vooral dat de duo’s nu uit BV’s bestaan en die zijn, toegegeven, minder irritant om zien dan we hadden gevreesd. De keur aan soapacteurs en VTM-habituees toonde over het algemeen een welkome zelfrelativering. Zo bleek Herman Verbruggen onder stresserende omstandigheden fascinerend sterk op zijn personage Markske Vertongen te gelijken en Andy Peelman uit ‘De Buurtpolitie’ had zowaar best geinige opmerkingen in petto.

Zeggen dat we helemaal gevrijwaard bleven van ergernis, is de waarheid echter serieus geweld aandoen. Het obligate reality-‘dialect’ van de BV’s was (nog) een pak geforceerder dan hun AN. Jacques Vermeire wou ons wel heel graag duidelijk maken dat hij veel van chique wijn kent en er ook het geld voor heeft en vooral van Sergio Herman kregen we het bij momenten serieus op onze heupen. Hij kon dan wellicht niks doen aan het feit dat we doorheen de aflevering pakweg twintig slow motions in westernstijl van hem kregen, maar die gewichtige oneliners over ‘passie’ en ‘pit’ beginnen na al die jaren toch knap vermoeiend te worden en ook zijn hardnekkige neiging tot seksistische betutteling werkt ons steeds meer op de zenuwen. Kwam daar nog bij dat de blinde adoratie van Herman Verbruggen en Bieke Ilegems zijn kapsones nog in de hand werkten. Toen Herman en Ilegems zich gezellig samen verkneukelden over de gebreken van Ilegems’ echtgenoot Goossens, was op het gezicht van die laatste de ergernis overduidelijk af te lezen. Die smeulende vete kan in de komende weken nog entertainende televisie opleveren en het zal toch vooral daarvan moeten komen, willen wij de komende weken elke dinsdag én donderdag (jawel) op VTM afstemmen.

De ‘passie’, ‘pit’ en ‘innovatie’ die Sergio Herman tot vervelens toe predikte, hebben de makers van deze ‘Mijn Restaurant: BV-Edition’ vrolijk thuisgelaten. ‘2 Sterren Restaurant’ is zo ongeïnspireerd en vrijblijvend als frieten met stoofvlees en mayonaise, maar we hebben ons niet doodgeërgerd en zelfs af en toe gelachen, voor een kookwedstrijd met BV’s toch geen onaardig resultaat. Daarom, en omdat die dekselse twee sterren uit de titel toch ergens naar moeten verwijzen: twee sterren.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234