null Beeld

20 jaar 10 Days Off in 10 sleutelmomenten

In 1995 vond 10 Days Off voor het eerst plaats, pal in de drukte van de Gentse Feesten. De twintigste editie van 10 Days Off, van 17 tot en met 27 juli in de Vooruit, is meteen de allerlaatste. Tijd voor een terugblik met organisator/programmator Philip De Liser.

Katia Vlerick

In de Humo van deze week serveren we u 10 Days Off in tien sleutelmomenten, hieronder vindt u alvast het eerste. Rewind naar het begin van het festival, in 1995.

Philip De Liser (foto: midden) «10 Days is begonnen onder impuls van Rudy (Victor Ackaert, in 1995 samensteller van danceprogramma ‘Teknoville’ op Studio Brussel, red.). Hij, Eric Smout en ik hebben in 1995 de vzw 5voor12 opgericht. Eric en ik werkten samen in de Pacific (toenmalige concertzaal in Antwerpen, red.) als programmator. Eric was toen ook samensteller van ‘Update’ (het alternatieve avondprogramma van Studio Brussel, gepresenteerd door ­Chantal Pattyn, red.). De vzw was opgericht op initiatief van Rudy, om iets te kunnen organiseren voor de twaalfde verjaardag van Studio Brussel. Rudy, een geboren en getogen Gentenaar, vroeg zich na dat event af: ‘Waarom doen we niets tijdens de Gentse Feesten? Voor jongeren is daar niks te beleven.’ Je kan je dat nu niet meer voorstellen, maar twintig jaar geleden wás dat ook zo: er bestond geen levendige Vlasmarkt, er was geen Polé Polé. Mensen vergeten dat.

»We vonden een leegstaand gebouw in de Belfortstraat en doopten het The Red Tape Building. Het was lichtjes waanzinnig: zomaar eventjes een tiendaags festival, vanuit het niets. Kenny Larkin, Juan Atkins, Stacey Pullen: we hadden de grote Amerikaanse namen, maar de helft van de tijd misten die hun vlucht. We hebben de line-up van die eerste editie verschillende keren door elkaar moeten gooien, maar de namen deden er eigenlijk niet toe, iedereen wou er zijn. De ruimte was voorzien op vier-, vijfhonderd mensen. Maar er waren al snel nachten bij dat we 1.500 tot 1.700 bezoekers trokken.»

HUMO Volgens de legende is Green Velvet ook tien dagen blijven hangen op de Gentse Feesten.

De Liser «Klopt, dat was de tweede editie. 10 Days was meteen een fenomeen bij die Amerikaanse dj’s, doordat het was ingebed in de Gentse Feesten: voor buitenlanders was dat ongezien. Gent, Gentse Feesten, het NH Hotel aan het Belfort, de Red Tape, dat hele traject... De dj’s moesten door de stad, en dat was feesten tot ’s ochtends vroeg, natuurlijk.»

HUMO Intussen zitten jullie al jaren in de Vooruit, maar in datzelfde jaar 1995 begon daar een ander roemrucht event: I Love Techno.

De Liser «I Love Techno is pas in het najaar van ’95 begonnen. En ze zijn meteen groot geworden, doordat ze het toen net doorgebroken Daft Punk hadden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234