null Beeld

2006: het jaaroverzicht door premier Guy Verhofstadt

'Zo werkt politiek: pas als er iets misloopt, kan je dingen in beweging krijgen.' 2006: het jaaroverzicht door Guy Verhofstadt.

Redactie

Drie uur lang zit Guy Verhofstadt er ontspannen bij tijdens wat weleens zijn laatste jaaroverzicht zou kunnen worden. Tot de premier de boodschap krijgt dat er al enige tijd een telg uit de koninklijke familie voor de deur staat. Via een tussendeur jaagt hij ons buiten, hij is zelfs zo vriendelijk om de fotoapparatuur zélf te verhuizen: aan journalisten heeft prins Laurent dezer dagen geen boodschap. Met de klink in de hand maant Verhofstadt ons aan zijn heiligdom asap te verlaten: 'Allez, weg!' Als monseigneur in de buurt is, verandert zelfs een Humo-interview in een deurenkomedie.


HUMO Was 2006 het jaar van Yves Leterme of van Jean-Marie Dedecker?

GUY VERHOFSTADT « Een typische Wetstraat-vraag! We vernauwen politiek tegenwoordig veel te veel tot de plaats die Yves Leterme, Jean-Marie Dedecker of Guy Verhofstadt innemen in de laatste internetpeiling, of tot de stijl die ze hanteren in een tv-programma. Volgens mij zijn de mensen daar steeds minder mee bezig: maatschappelijke evoluties - zoals de opwarming van de aarde - vinden ze veel belangrijker dan politicus X of Y.»


HUMO Ik bedoelde eigenlijk dat ú weinig 'grote momenten' op uw conto hebt in 2006.

VERHOFSTADT « U hebt ze geteld of zo? Het jaar is nog niet ten einde: ik heb nog één en ander in petto (lacht)

JanuariHUMO Op 7 januari lekt uit dat de VLD-top op zoek is naar een nieuwe functie voor Kamerfractieleider Rik Daems.

VERHOFSTADT « Dat bericht was niet correct: Rik heeft in die dagen gewoon een persoonlijke keuze gemaakt. We zaten ons allemaal af te vragen hoe we gepast konden reageren op het nieuws van zijn relatie met (PS-kamerlid) Sophie Pécriaux, terwijl dat eigenlijk één van de 'prettigste' momenten van 2006 was. Uiteindelijk kwam de beste reactie nog van Elio Di Rupo: 'Kan de dadendrang van paars beter geïllustreerd worden dan door dat kindje?' (lacht)»


HUMO De media hebben massa's aandacht besteed aan die 'paarse baby': geschrokken?

VERHOFSTADT « Neen. De media lijken al die persoonlijke nieuwtjes altijd maar belangrijker te vinden.»


HUMO Tot uw afgrijzen?

VERHOFSTADT « Dat stoort mij, ja. Ik heb mijn familie altijd bewust op de achtergrond gehouden, maar makkelijk is dat niet. Toen ik mijn kinderen dit jaar mee naar Auschwitz nam - omdat ik vond dat ze dat moesten zien - heb ik er alles aan gedaan om de pers te vermijden. Bon, uiteindelijk botsten we daar toch op een paar fotografen: een dag later stond Louis op de voorpagina van een krant. Geen ramp, maar ook niet goed voor zo'n jongen.»


HUMO Op 20 februari kruipt Freya Van den Bossche door het stof: ze geeft toe dat haar communicatie over de stookoliekorting fout was.

VERHOFSTADT « Een mineur incident toch? Omdat de olieprijzen de pan uit rezen, gaf de regering een korting aan de mensen. Dat geld hebben we voor een stuk gerecupereerd bij de petroleumsector, en de rest hebben we opgevangen in de begroting. Waarom al die heisa?»


HUMO Omdat jullie maar een stukje gerecupereerd hebben, 12 van de 100 miljoen euro om precies te zijn, terwijl Van den Bossche eerst had verteld dat de petroleumsector alles zou terugbetalen.

VERHOFSTADT « Freya had die operatie inderdaad een beetje anders voorgesteld, maar voor de burgers maakte dat toch geen verschil? Die hebben hun korting toch gekregen?»


HUMO In de derde week van januari bent u op bezoek in de VS om de 'notionele interest' te promoten. Achteraf noemt u uw bezoek aan president George W. Bush 'het hoogtepunt'.

VERHOFSTADT (verwonderd) « Allicht was ik blij omdat ik dankzij dat bezoek een belastingverdrag met de VS heb kunnen afsluiten?»


HUMO U drukte geen appreciatie uit?

VERHOFSTADT « Bush is een heel sympathiek man, heel normaal in de omgang. Elke keer als ik hem zie, informeert hij naar mijn fietsconditie. Mijn reputatie is de laatste jaren beter dan mijn vorm (lacht).

» Maar dat belet niet dat ik het compleet verkeerd vond om een oorlog te beginnen in Irak. Niemand kan zeggen dat ik daar ooit een geheim van heb gemaakt. (fijntjes) In 2003 werden wij Belgen, samen met de Duitsers en de Fransen, 'doemdenkers' genoemd, maar ondertussen is gebleken dat we groot gelijk hadden. De Irak-oorlog is uitgemond in een verschrikkelijke tragedie.»


HUMO Op 31 januari haalt koning Albert op de receptie van de 'gestelde lichamen' - de overheden van ons land - uit naar het 'verdoken separatisme'. Daarvoor krijgt hij stevige kritiek van Vlaamse zijde, maar niet van u.

VERHOFSTADT « Omdat Albert gewoon herhaalde wat hij al eens had gezegd in de jaren negentig: diezelfde woorden leidden toen niet tot grote verontwaardiging aan Vlaamse kant. Die rel zegt meer over de evolutie van Vlaanderen dan over de koning.

» Ik heb de indruk dat Vlaanderen steeds extremer wordt. Tot mijn spijt: het separatisme is de verkeerde weg. Nu de barrières op wereldniveau aan het verdwijnen zijn, gaan we tussen Vlaanderen en Wallonië toch geen extra beschotten optrekken?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234