null Beeld

2007: het politieke jaaroverzicht van Yves Leterme

'Constant afgemaakt worden op het publieke forum: je zal het maar meemaken, hè.' Het politieke jaaroverzicht door Yves Leterme.

Redactie

Vrijdag 14 december. In zijn bescheiden kantoor in de Senaat neemt Yves Leterme (47) ruim vier uur de tijd om zijn gedachten over het voorbije jaar te laten waaien. Alsof er, buiten in de Wetstraat, geen politieke crisis woedt waarin hij een hoofdrol speelt. Naast hem op tafel ligt 'De overgave', het nieuwste boek van Arthur Japin. De stemmenkampioen heeft twee keer als formateur de handdoek in de ring moeten werpen, maar van overgave is absoluut geen sprake: deze man ademt zelfvertrouwen. Af en toe beantwoordt hij een telefoontje van zijn partijvoorzitter: 'Laat ze nog maar wat wachten, Jo. Ik heb geen haast.'

Vrijdag 21 december is het wachten voorbij: senator Leterme wordt vicepremier in een interimregering tot maart volgend jaar. De toekomstige eerste minister over een jaar van doping, zinloos geweld, verkiezingen, hypes en communicatiefouten.

undefined

undefined

undefined

Januari

HUMO Prins Laurent komt in opspraak met de verbouwing van zijn villa op kosten van het leger. Sommigen willen hem voor de rechter dagen en stellen de monarchie ter discussie.


Yves Leterme «Het is normaal dat de koning en de troonopvolger een dotatie krijgen, maar de rest van de koninklijke familie zou op termijn beter zelf voor een inkomen zorgen. Ze wíllen dat ook, denk ik. Uiteraard mogen we dan geen ceremoniële prestaties voor het land meer van ze verwachten.

»De koninklijke familie is zelf ook bezorgd over de druk die op haar wordt gelegd. Dat heb ik vorig jaar gemerkt tijdens een etentje met prins Filip en prinses Mathilde in Davos. Constant afgemaakt worden op het publieke forum, je zal het maar meemaken, hé.»


HUMO In Frankrijk overlijdt Abbé Pierre, de stichter van de Emmaüsbeweging die zich inzet voor armen en daklozen.

Leterme «Hij was het geweten van de Fransen: hij hield ze een spiegel voor. Elk volk heeft dat soort figuren nodig. Bij ons kwam kardinaal Danneels dicht in de buurt, maar hij is wat weggedeemsterd. Iemand als zuster Jeanne Devos zou die rol kunnen vervullen. En er zijn genoeg kandidaten die graag het geweten van het volk spélen, zeker in de journalistiek (lacht)


HUMO Johan Museeuw bekent dat hij doping heeft genomen. Voelt u zich als wielerfan bedrogen?

Leterme «Ja, al weet ik dat het in alle sporten gebeurt, naar verluidt zelfs in het biljartcircuit. Museeuw zou ook zonder doping de grootste klassieke renner van zijn generatie zijn geworden, maar nu kleeft er een smet op zijn blazoen.»


HUMO Zabel, Aldag, Riis en vele andere (ex-)renners bekennen dit jaar dopinggebruik. Zijn er nog coureurs die boven elke verdenking staan? Heeft u bijvoorbeeld geen twijfels bij de dominantie van Tom Boonen of Sven Nys?

Leterme «Ik ben ervan overtuigd dat het overgrote deel van de Vlaamse renners zuiver rijdt. Boonen heeft wel een spectaculaire groeicurve gehad in vergelijking met generatiegenoten als Gorik Gardeyn of Nick Nuyens, maar ik weet zeker dat hij het spel correct speelt.»


HUMO 'Als Yves Leterme niet bestond, zouden ze hem moeten uitvinden.' Een uitspraak van Johan Vande Lanotte in een januari-interview.

Leterme «In 2003 schreven de zelfverklaarde profeten van de pers nog dat de CD&V dood en begraven was. Ik ben sterk opgekomen voor mijn partij en mijn gemeenschap, en zo zijn we erin geslaagd het politieke landschap een heel ander uitzicht te geven. En als ik dat niet had gedaan, had iemand anders de leemte wel opgevuld, hoor.»

(jl)

undefined

U vindt het volledige politieke jaaroverzicht van Yves Leterme in Humo 3512

undefined

Stem mee voor Humo's Pop Poll en Win duizenden euro's!

Wie is volgens u de man, vrouw dan wel lul van het jaar? En wat was de belangrijkste gebeurtenis van 2007? Beslis er méé over door te stemmen voor Humo's Pop Poll de Luxe. Met een beetje geluk valt u in de prijzen: wij geven voor duizenden euro's aan waardebonnen van Carrefour weg. Eén adres: www.humo.be. Tickets voor de Pop Poll-avond op 3 maart 2008 kunt u bestellen via 070 345 345.

undefined

'Allons enfants...'

undefined

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234