2009: De beste dvd's van het jaar
En was 2009 nu eigenlijk een goed dvd-jaar? Het zal wel zijn! Om uw geheugen op te frissen zetten we nog eens een het naar onze bescheiden mening beste, meest entertainende, grappigste en spannendste homecinema-voer van het voorbije jaar op een rij. Service van het huis!
Star Trek (Blu-ray) (2-disc special edition)
Samengevat: It's Star Trek', Jim, but not as we know it.
'De 10 van 09'
De film: Simon Peggs slapstickversie van Scotty hadden ze achterwege mogen laten, maar voor de rest doet JJ Abrams zowat alles goed met deze spetterende reboot van de klinisch dode Star Trek'-franchise, een wervelende intergalactische blockbuster die zowel fanatieke Trekkies als actie- en sf-fans zal plezieren. De Enterprise schuift imposanter dan ooit door beeld, de discreet vernieuwde commandobrug van het schip oogt ronduit fantastisch, de bliepjes zitten helemaal juist en ? de fans hebben zich onterecht zorgen gemaakt - de cast (Zachary Spock' Quinto en Chris Kirk' Pine voorop) is op de Scotty-misser na honderd procent overtuigend als de jonge versie van de meest geliefde ruimtecrew uit de film- en tv-geschiedenis. Om het feest compleet te maken, mag Leonard Nimoy, de oude Spock, óók nog even komen meedoen. Het beste nieuws is echter dat deze geslaagde prequel de weg opent naar nog méér en ongetwijfeld even adembenemende avonturen. Allemaal samen: dank u, JJ!
Extras: Commentaartracks, weggelaten scènes, bloopers en een hele resem uitstekende en ook nog eens knap gepresenteerde features.
Het hoogtepunt: De eerste verschijning van de nog in de steigers gehesen, prachtig in het kunstlicht glanzende USS Enterprise. Krop in de keel!
Cadeautje?
We geven één keer de volledige toptien weg. Neem deel aan de wedstrijd
De 10 van 09
Anvil: The Story of Anvil
Samengevat: Het echte Spinal Tap.
De film: De Canadese haarmetalgroep Anvil leek in het begin van de jaren tachtig op weg naar het grote succes, maar op de één of andere manier miste ze de boot en raakte compleet in de vergetelheid. In deze tragikomische rockumentaire zoekt regisseur en trouwe fan Sasha Gervasi Anvil-oprichters Steve ?Lips? Kudlow en Robb Reiner op om te zien wat er van zijn helden, inmiddels gevorderde vijftigers, is geworden: hij volgt hen op een Europese tournee waarop zowat alles misgaat en tijdens de al even bewogen opnamen van hun nieuwe cd, en schetst zo een beeld van de afwisselend hilarische en zielige achter- en onderkant van het rock-?n-rollcircus. Behalve een real life-versie van ?Spinal Tap? is dit echter bovenal een prachtig portret van twee eeuwige adolescenten die met een aandoenlijk, bijna heroïsch enthousiasme hun dromen blijven najagen. Een instantklassieker, niet alleen voor op de tourbus.
Extras: Noppes. Wij blijven echter hopen op een special edition waarop te zien is hoe het de groep sinds deze film is vergaan (niet slecht dus: de heren touren nu met veel succes met ?The Anvil Experience?, een vertoning van de film gevolgd door een concert van de groep).
Het hoogtepunt: Kudlow die Reiner in volle opnamen van de cd de huid vol scheldt en hem vijf minuten (en een verkoelende wandeling) later huilend van spijt in de armen valt. Onbetaalbaar.
De 10 van 09
Gomorra (special 2-disc edition)
Samengevat: The Italian mob.
De film: Regisseur Matteo Garrone maakt ongenadig komaf met het geromantiseerde beeld van de Italiaanse maffia in deze in semi-documentaire stijl gedraaide, beenharde misdaadkroniek. Aan de hand van de knap door elkaar geweven verhalen van een handjevol personages krijgen we te zien hoezeer de Camorra de samenleving in en rond Napels tot in de kleinste geledingen in een ijzeren, door geen politiemacht te breken greep houdt. Om het realisme nog te versterken, filmde Garrone op authentieke locaties en gebruikte hij als acteurs zowel professionals als gewone mensen uit de streek. Het maakt dat de grens tussen fictie en realiteit af en toe wel heel erg dun wordt (enkele gastacteurs belandden na de opnamen in de nor voor maffia-gerelateerde activiteiten) en ?Gomorra?, dat grotendeels gesitueerd is in één van de deprimerend lelijke betonnen woonkazernes in de voorsteden van Napels, nóg meer als een trap in de maag aankomt. Onthutsende cinema.
Extras: Weggelaten scènes, een uitstekende making of, en een uitgebreid interview met Roberto Savione, de nog steeds ondergedoken journalist op wiens boek de film is gebaseerd.
Het hoogtepunt: U kiest maar. ?Gomorra? barst werkelijk van de scènes en beelden die nog lang na de eindgeneriek op je netvlies blijven nabranden.
De 10 van 09
Mad Men - seizoen 1 & 2 (Blu-ray)
Samengevat: De swingende sixties.
De serie: Geen serie werd de voorbije jaren zo onder prijzen en lauweren bedolven als ?Mad Men? en voor één keer is alle lof nog terecht ook: deze door Sopranos-oudgediende Matthew Weiner bedachte reeks speelt zich af in het New Yorkse reclamemilieu in het begin van de jaren zestig en is op zowat alle vlakken van een aparte klasse. De prille sixties worden met welhaast ziekelijke aandacht voor detail gereconstrueerd, alles wordt met cinematografische flair in beeld gebracht en een grotendeels uit nobele onbekenden bestaande cast mag de tanden zetten in de fraaist geslepen dialogen sinds ?Deadwood?. Knap ook hoe ?Mad Men? met superieur drama en knap uitgetekende personages het ?Doris Day?-beeld van de onbekommerde vroege jaren zestig bijstelt, en toont hoe het een toch niet zo onschuldige tijd was van onverbloemd en openlijk racisme, homohaat, overspel en drankmisbruik voor tijdens en na de werkuren; een periode ook waarin het mansvolk het voor het zeggen had en vrouwen op hun best als wandelende vagina?s dan wel baarmoeders werden beschouwd. Roger De Vlaeminck denkt er nog vaak met dromerige blik aan terug!
Extras: Features over o.a. de mode van die tijd en de reclamewereld toen en nu, een uitgebreide blik achter de schermen en een origineel interactief feature met filmpjes, archiefmateriaal en teksten.
Het hoogtepunt: Het buurjongetje dat Betty Draper zijn liefde betuigt en vraagt of hij een stuk van haar blonde lokken mag knippen. Slechts één van de talloze scènes die je meteen wil terugspoelen om ze opnieuw te bekijken.
De 10 van 09
Battlestar Galactica - seizoen 4
Samengevat: The Cylons of the Lambs (yup, slaat helemaal nergens op, maar op de één of andere manier klonk het niet slecht).
De serie: Het leek een bijna onmogelijke opgave om de beste SF-serie en - laten we er maar geen doekjes om winden - één van de beste tv-reeksen tout court sinds mensenheugenis, op een voor de aanhang bevredigende wijze te laten eindigen, maar de makers van ?Battlestar Galactica? hebben zichzelf overtroffen: het vierde en - snuit gerust een zakdoek vol -laatste seizoen lost op alle fronten moeiteloos de verwachtingen in. Vragen die al seizoenlang aan uw hersenpan knaagden krijgen eindelijk een antwoord (dat hier en daar meteen weer andere vragen oproept), loshangende verhaaldraden worden netjes afgewerkt en het drama en de spanning stijgen naar lichtelijk ongemakkelijk makende niveaus. Wij zaten al tijdens de eerste van deze 23 veel te snel voorbijvliegende afleveringen naar adem te happen, maar dat kan natuurlijk ook gewoon aan onze bloeddruk liggen.
Extras: Alles waar we op de ontgoochelende vorige edities vergeefs naar zochten: podcasts, audiocommentaren, geknipte scènes, features allerhande, een terugblik met de cast en - leuk! - een ultrasnelle samenvatting van de eerste drie seizoenen.
Het hoogtepunt: Dit seizoen rijgt de gedenkwaardige scènes aan elkaar, maar de confrontatie tussen Adama en Saul Tigh nadat de ware gedaante van die laatste aan het licht is gekomen, zorgt toch wel voor een koude rillingen.
De 10 van 09
Flight of the Conchords (seizoen 1 & 2)
Samengevat: Born to folk.
De serie: Dat folk wel degelijk fun kan zijn, ook als je niet met vijftien Duvels in je kraag op Dranouter aan een toog hangt, bewijzen Bret McKenzie en Jemaine Clement, twee heerschappen die down under en omstreken al een jaar of tien onveilig maken als ?New Zealand's fourth most popular guitar-based digi-bongo accapella-rap-funk-comedy folk duo?. In ?Flight of the Conchords?, waarin ze een iets minder snuggere versie van zichzelf spelen, volgen we hen tijdens hun verwoede pogingen om het te maken in New York. Wat van ?Flight? zo?n bijzondere reeks maakt, zijn echter niet de belevenissen van de sympathieke losers McKenzie en Clement, en evenmin de kleurrijke nevenpersonages die hun leven nog wat ingewikkelder maken, maar de muzikale nummers waarin de heren op gezette tijden losbarsten: ongemeen grappige en virtuoze persiflages waarin ze een verbazingwekkend scala groepen en genres fileren, en die zowel de vorm kunnen aannemen van een schreeuwlelijke eighties videoclip, een acid trip als een optreden op straat. Topklasse!
Extras: Een mager beestje: wat weggelaten scènes, een paar fluttige features en een making of.
Het hoogtepunt: De muzikale nummers zijn om ter leukst, maar na het horen van hun Radiohead-parodie wordt het wel héél moeilijk om wino Yorke voortaan nog enigszins serieus te nemen (voor zover u dat al van plan was uiteraard).
De 10 van 09
Generation Kill
Samengevat: Operation Desert Chaos.
De serie: Hollywood heeft ondertussen al redelijk wat films afgescheiden over de beruchte ?War On Terror?, maar het beste wat de oorlog in Irak ondertussen heeft opgeleverd - en het zegt toch wel weer iets over de gewijzigde verhoudingen in de industrie - is deze zevendelige HBO-reeks. ?Generation Kill? werd geproduceerd door het duo achter het alombejubelde ?The Wire? en dat is er ook aan te merken: dit is opnieuw een brok weerbarstige, compromisloze, maar vanaf de eerste minuten meeslepende televisie. Geweldig geacteerd door een groep onbekende acteurs, snedig geschreven en zo realistisch dat het vaak lijkt alsof je naar een documentaire zit te kijken. En dat is het in zekere zin ook: ?Generation Kill? is een bewerking van het boek van journalist Evan Wright, die tijdens de Eerste Golfoorlog samen met één van de eerste bataljons Irak binnentrok en kon registreren hoe hoogtechnologische, twintigste-eeuwse oorlogsvoering eruitziet vanop de - letterlijk - eerste rij. Niet fraai dus.
Extras: Een pak audiocommentaren, interviews met enkele van de marines met wie Wright destijds optrok en een making of. Voorts: een videodagboek van één van de acteurs.
Het hoogtepunt: De vuurgevechten lijken, zoals alles in deze reeks, zo verbluffend écht, dat wij bij de eerste beschieting bijna achter onze sofa doken om dekking te zoeken.
De 10 van 09
Brüno
Samengevat: Ganz toll!
De film: Een commerciële flop kan je de laatste film van Sasha Baron Cohen bezwaarlijk noemen, maar ?Brüno? deed het - vooral in Amerika - aan de kassa toch stukken minder dan 'Borat'. Wellicht omdat met de seksueel geobsedeerde Oostenrijkse relnicht, een typetje dat hij ook in ?Da Ali G Show? introduceerde, minder makkelijk te sympathiseren valt dan met de minzame stuntel uit Kazachstan. Je zou ?Brüno?, waarin de komiek harder en grover dan ooit uit de hoek komt, een satire kunnen noemen op het leeghoofdige modemilieu en de uit de hand lopende celebritycultuur, en een aanklacht tegen de in de V.S. nog wijd en zijd aanwezige latente homofobie, maar u kan het natuurlijk ook gewoon bekijken als een dijenkletsend grappig en bij momenten ook redelijk onverschrokken staaltje guerrillahumor. Alleen jammer van het melige slot, waarin lui als Elton John en Bono, supersterren die we liever in de zeik hadden zien nemen, zich wat tegen Brüno mogen komen aanschurken.
Extras: Een commentaartrack, een interview met één van Brüno?s slachtoffers en een pak weggelaten scenes (in totaal ruim een halfuur materiaal dat vaak zo grappig is dat je je afvraagt waarom ze het niet gewoon in de film hebben gestopt).
Het hoogtepunt: Brüno die op bezoek gaat bij een medium om contact te leggen met de geest van zijn ex-lief en ?the wisest man I have ever known?, Milli van Milli Vanilli. De seance ontaardt al snel in een hilarisch potje hardcore gay seks met Milli?s geest.
De 10 van 09
Millennium 1: Mannen die vrouwen haten (blu-ray)
Kort samengevat: Mörd en dödslag in het Höge Nörden
De film: Voor de beste thrillers moeten we al een tijdje in Scandinavië zijn, zo blijkt andermaal uit deze adaptatie van de bestseller van Stieg Larsson. De makers - het productiehuis dat eerder al instond voor de Engelse ?Wallander?-bewerkingen - sneden uit het vuistdikke eerste deel van de populaire ?Millennium?-reeks een knap opgebouwde, grimmige thriller waarvan je de clue voor één keer eens niet van mijlenver ziet aankomen. Goeie zet ook om de plot, véél meer dan in het boek, te concentreren rond het personage van Lisbeth Salander, de kattige biseksuele jonge hacker die samen met een onderzoeksjournalist een veertig jaar oude moord moet zien op te lossen, en - ook dankzij de intense vertolking van Noomi Rapace - een creatie die u niet snel zal vergeten
Extras: Interviewtjes met cast en regisseur, features over de soundtrack en de ?Millennium?-boeken, previews van de volgende films (het tweede deel komt in januari in de bisocoop) en een docu over Larsson, zijn leven, zijn werk en zijn hartaanval.
Het hoogtepunt: Een heftige scène waarin Lisbeth wraak neemt op één van vrouwenhaters uit de titel. Zeer benieuwd wat ze dààr in de Amerikaanse remake - zelden keken wij minder naar een film uit - mee zullen aanvangen.
De 10 van 09
Planet Earth (Blu-ray)
Samengevat: Allemaal beestjes.
De serie: Deze elfdelige reeks, de opvolger van het ook al niet misse ?The Blue Planet?, is de duurste en meest ambitieuze natuurreeks die de BBC ooit maakte, en daarmee zou u eigenlijk al genoeg moeten weten. Vijf jaar lang zwermde een reeks filmploegen over de aardbol uit om in de verste en onbereikbaarste uithoeken de woeste, ongerepte en helaas ook bedreigde natuur op onze blauwe knikker vast te leggen. Ook al zijn we van Auntie Beeb op dit vlak één en ander gewend, ?Planet Earth? is natuurfilmerij in de overtreffende trap: doordat gebruik werd gemaakt van de allernieuwste en meest geavanceerde cameratechnieken ziet het er niet alleen verbluffend uit (deze serie schreeuwt gewoon om haarscherpe high definition), de makers slaagden er ook in bepaalde zeldzame soorten of vormen van gedrag voor het eerst en in sommige gevallen wellicht ook voor het laatst vast te leggen. Je mond blijft werkelijk openvallen van verbazing. Om het helemaal af te maken, is ook nog eens de grootvaderlijke voiceover van Sir David Attenborough present.
Extras: Per aflevering, een korte maar leuke making of over hoe men erin slaagde (en vooral ook hoe immens veel inspanningen het soms vergde) één en ander te filmen, en twee afleveringen van ?Natural World?.
Het hoogtepunt: Een witte haai die in super slomo uit de golven barst en een zeeleeuw te grazen neemt. Een olifant die ?s nachts in het nauw gedreven wordt door een troep hongerige leeuwen. Een ijsbeer die sterft van honger en uitputting? Te véél om op te noemen.
Cadeautje?
We geven één keer deze volledige toptien weg. Allen daarheen!