null Beeld

2009: Het mediajaaroverzicht volgens Helmut Lotti

Sinds Helmut Lotti met Jelle Van Riet getrouwd is, lijkt hij met zijn verleden te breken. Zijn toupetje ligt ergens op een stort in Antwerpen, aan Dag Allemaal, Het Laatste Nieuws, Story en TV-Familie geeft hij geen interviews meer, en als zanger wil hij voortaan méér zijn dan een nachtegaal in pitteleer.

Op een nieuwe plaat van Lotti is het nog even wachten, maar omdat hij voor Music For Life zijn Saab décapotable veilt, doet hij de wereld een gelegenheidsnummer cadeau: 'Roze cabrio'. De tekst, in het Gents, gaat ongeveer als volgt: 'Ik rij neu roend mee veel culot, mee mijne ròzene cabrio... 't ès rapper of ne koersvelo... ik krijg een schuun lijf cadeau... ik leg eur zacht op de capeau...ja allo coco.' Zoals de Fransen zeggen: poetry in motion.Helmut Lotti «Die Saab was eigenlijk zilvergrijs. Toen ik de cd 'My Tribute to the King' aankondigde (in 2002, red.), heb ik publiek beloofd: als we daar ooit één miljoen exemplaren van verkopen, schilderen we die auto roze. Een promotion tool, zoals dat heet. Twee weken nadat de plaat was uitgekomen, mocht ik al één helft van de auto roze laten schilderen; de andere helft is gedaan nadat we ook werkelijk één miljoen cd's hadden verkocht. Ik ben er toen mee op het podium van het Sportpaleis gereden, in een zwart leren pakje, terwijl ik 'Suspicious Minds' zong. Drie keer heb ik met die grap de media gehaald (lacht). En nu gaat hij hopelijk nog een keer zijn nut bewijzen en Music For Life véél geld opbrengen.»


HUMO Heb je er ooit echt mee gereden?

Lotti «Jaja, er staat 44.000 kilometer op de teller.»


HUMO Dat betekent dat duizenden mensen je hebben aangegaapt terwijl jij voorbijreed.

Lotti «'t Is inderdaad geen goed gerief voor iemand zoals ik, die probeert net níét op te vallen. En toch kon ik er geen afstand van doen - om sentimentele redenen. Maar nu woon ik in het centrum van Antwerpen en dan is drie auto's voor twee mensen écht te veel.»


HUMO Was zo'n auto een jongensdroom van je?

Lotti «Maar neen gij! Auto's hebben me nooit geïnteresseerd. Ik ben een fietsenman: liever mijn auto gestolen dan mijn fiets. Mijne velo, die mag jij zelfs niet vastpakken, alleen ik mag daar aankomen.»


HUMO Was 't nummer snel geschreven?

Lotti «Eigenlijk wel. Ik heb de grootste moeite om goeie teksten te schrijven, behalve als het over onnozelheden gaat. Kolder komt bij mij vanzelf. En Gents gaat me veel beter af dan Nederlands. Ik heb nooit écht Gents gepraat, altijd een tussentaaltje, maar ik zing het liever dan Nederlands. Dan stoort die huig-r van mij niet. 'Oaster iets scheelt', het nummer dat ik voor 01-10 heb geschreven, is er ook zo uitgerold.»


HUMO Is deze song een voorsmaakje van de Nieuwe Lotti of gewoon een tussendoortje?

Lotti «Zomaar een tussendoortje is het niet: het is volgens mij het beste up-temponummer dat ik ooit heb gemaakt. Toch weet ik niet of ik verder die richting uitga. Ik weet eigenlijk nog niet veel: ik ben nog volop aan het zoeken.

»Ik heb met mijn grote muil gezegd dat ik het nu eens allemaal zelf ga doen, maar daar wil ik wel mijn tijd voor nemen. Het moet góéd zijn. En als het moet, roep ik hulp in. Ik vind niet dat ik het aan de wereld of mezelf verplicht ben om nu alles op mijn eentje te gaan schrijven en arrangeren. Ik ga wél zelf alles beslissen.»

Humo-Files: 'Pavalotti'

Herlees het allereerste Humo-interview met Helmut Lotti uit Humo 2577 van 25 januari 1990.

null Beeld

Mediafenomeen 1: Michael Jackson

Een eerbetoon aan de King of Pop:

Na de zelfmoord van Yasmine, op 24 juni, volgt in kranten en weekbladen een zelden gezien opbod aan verhalen die zogezegd inzicht verschaffen.

Het regent dit jaar ontslagen, bij De Morgen, Het Nieuwsblad, Humo, Libelle...

Bart De Wever mocht dit jaar voor de tweede keer aan 'De slimste mens' deelnemen.

Filmfragment van Humo's Pop Poll deLuxe 2009:

Naar aanleiding van de dood van wielrenner Frank Vandenbroucke, op 12 oktober, publiceert Het Nieuwsblad een extra katern van liefst 24 bladzijden.

In mei inviteert Tom Boonen Sporza bij hem thuis. Op halfslachtige wijze bekent hij zijn cocaïnegebruik.

Op 1 febuari van dit jaar bstond vtm 20 jaar. Eén-programma 'Man bijt hond' maakte een reportage oer de fans van het eerste uur.

Donna stopt op 4 januari, opvolger MNM doet het inmiddels allesbehalve beter.

De start van MNM:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234