null Beeld

2010: De platen van het jaar

U mag stoppen met zich het hoofd te breken over welke veel te lijvige en hopeloos onoverzichtelijke verzamelbox dit jaar op het kerstverlanglijstje te zetten: ziehier Humo's handige overzicht van de beste platen van het voorbije jaar. Gewoon uitknippen en aan de kerstman geven.

jub/dc/jm/cp/nq/ss/h

De platen van 2010: de top 25!
1. Arcade Fire: 'The Suburbs'

null Beeld

De broers Win & Will Butler (en hun kompanen van Arcade Fire) keerden voor 'The Suburbs' terug naar de woonwijk uit hun jeugd (de Woodlands-verkaveling in Houston, Texas). En hielden daar een zinderende plaat aan over, de beste van het jaar én de beste uit hun nog immer prille carrière. Doe zoals lezer Cortez u op humo.be aanmaant: koop nog eens lekker ouwerwets de volledige plaat en niet een paar hapklare downloadbrokken, Op zoveel eerbied heeft 'The Suburbs' namelijk récht.

Voorbeluisteren:

null Beeld

2. Perfume Genius: Learning

null Beeld

Hét debuut van 2010. Normale muzikanten spelen honderden shows voor anderhalve man en een paardenkop tot ze - heel misschien - een platendeal uit de brand slepen. Vroeg of laat doven ze uit, in rehab of andere eindhaltes, hun dromen aan diggelen. Mike Hadreas, geen normale muzikant, had al met de dood gedanst toen hij zijn eerste song nog moest schrijven. 'Learning', uit wanhoop geboren, is de superlatief van broos, van lucide, van intiem, van aangrijpend, van raadselig, van geweldig. Spiernaakte klasse van een welriekend genie.

Voorbeluisteren: 3. The Black Keys: 'Brothers'

null Beeld
null Beeld

Patrick Carney en Dan Auerbach leerden ons dat ook in 2010 rock-'n-roll vuil als een straathond mocht zijn, en rauw als een steak tartare waar het eerste haar al op staat. Op 'Brothers', hun zesde, zetten ze kwaaie bluesrock een pinhelm op. Hoor de geile grom van 'Howlin' for You', de gelukzalige wanhoop van 'Too Afraid to Love You', de uit het harnas brekende rilling van 'Tighten Up', en weet dat u kameraden voor het leven gevonden hebt.

Voorbeluisteren: 4. Bruce Springsteen: 'The Promise'

null Beeld
null Beeld

Na het succes van 'Born to Run' uit 1975 was Bruce Springsteen als de dood om zichzelf te herhalen. In plaats van een pauze in te lassen en te herbronnen, schreef hij zich een weg naar nieuwe creatieve horizonten. Eindresultaat, in 1978: de fenomenale kopstoot genaamd 'Darkness on the Edge of Town'. Alleen: Bruce had onderweg genoeg materiaal geschreven om vier platen te vullen. Of twee dubbelaars. Eén daarvan compileerde hij in 2010: 'The Promise'. Met de belofte dat we er volgend jaar met de kerst nog één krijgen?

Voorbeluisteren:

null Beeld

5. Paul Weller: 'Wake Up the Nation'

null Beeld

Moeten wij het op onze gezegende leeftijd verontrustend vinden? Een kaakslag aan het pensioenstelsel? Hoe ouder Paul Weller wordt (zijn eerste, baanbrekende plaat met The Jam dateert van drieëndertig jaar geleden), hoe beter, nijdiger en to the point'er zijn muziek en zijn dadendrang. En hij klinkt nog altijd even gebelgd over ergernissen allerhande. De Marc Didden van de rock (op zijn beurt trouwens de Paul Weller van de columnisten). En dat onze dames & heren politici over de taalgrenzen heen de titel(song) ter harte mogen nemen!

Voorbeluisteren:

null Beeld

Bekijk de favorieten van Onze Mannen en Vrouw:

De top 10 van (cp)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (nq) en (cv)

De top 10 van (fvd) en (dc)

De platen van 2010: 6 - 10

6. The National: 'High Violet'

null Beeld

Bladeren wij door het Grote Rockboek in ons hoofd, dan lezen wij bij het lemma 'The National': 'Tedere malloten. Piekeraars. Slimmerds. Laatbloeiers. Te vergelijken met: niemand.' Bij elke plaat wordt het kwintet uit New York groter en beter - een zeldzame combinatie. 'High Violet', hun vijfde, was geen uitzondering: deze majestueuze zwerm van minuscule gedachten en gevoelens en geluiden leverde de underdogs een vloed van viersterrenrecensies op, en ook de berenknuffel van het publiek - van Pukkelpop tot Barack Obama - heeft vast deugd gedaan.

Voorbeluisteren:

null Beeld

7. John Grant: 'Queen of Denmark'

null Beeld

Wonderlijk mooie soloplaat van John Grant, die de voorgaande jaren met zijn lichtgewichtgroepje The Czars geen deuk in een pakje boter had gekregen maar die hier met de hulp van zijn vrienden van Midlake alsnog zijn gelijk haalt: ja, er is vandaag de dag nog plaats & ruimte voor goeie, eerlijke popsongs met poten en oren, ergens tussen Beck en Jeff Buckley in. Durft zowel over de snoepwinkel uit zijn jeugd te zingen (in 'Marz') als over Sigourney Weaver. En u?

Voorbeluisteren:

null Beeld

8. Black Mountain: 'Wilderness Heart'

null Beeld

'De pot op!' pareert Black Mountain-ploegbaas Stephen McBean lieden die hun neus ophalen voor bands die, zoals de zijne, hun inspiratie uit het verleden halen. ''t Is heel simpel: als ik moet kiezen tussen Black Sabbath of Vampire Weekend, dan wint Vampire Weekend nóóit.' Op 'Wilderness Heart' verzoenen hij en zijn handlangers licht en duister, power en passie. Hun moeilijke derde werd hun meest toegankelijke - en in deze lijst overvleugelen ze er Vampire Weekend nog mee ook.

Voorbeluisteren:

null Beeld

9. Amatorski: 'Same Stars We Shared'

null Beeld

Als enige Belgische groep in deze lijst - met een ep'tje dan nog! - is Amatorski de morele winnaar van Humo's Rock Rally 2010. Waren het de zenuwen of was het gewoon pech, feit is dat de Gentenaars in de finale naast een medaille grepen, waarna hun bitterzoete wiegeliedjes wél meteen scoorden op zowel StuBru, Radio 1 als Radio 2. De massa werd verleid zonder marketingmachine, maar gewoon met een song: 'Come Home', door Inne Eysermans gecomponeerd rond de nagelaten liefdesbrieven van haar overgrootouders. En het allerbeste nieuws is dat het voor Amatorski allemaal nog moet beginnen.

Voorbeluisteren:

null Beeld

10. Mount Kimbie: 'Crooks & Lovers'

null Beeld

Van alle getalenteerde jonge snaken die in de fall-outzone van de dubstep opereren, sloeg dit Londense duo ons in 2010 pas écht van onze sokken. Hun debuut-cd loste in één klap alle verwachtingen in die het tweetal met een paar geweldige ep's en remixes had gewekt: 'Crooks & Lovers' is één lange, hypnotiserende trip vol zoete hightechpop, benevelde hiphop, vette UK garage, rafels Morricone en ontroerende snippers R&B. 'n Plaat om 's nachts bij door de stad te fietsen, stiekem hopend dat je verdwaalt.

Voorbeluisteren:

null Beeld

Bekijk de favorieten van Onze Mannen en Vrouw:

De top 10 van (cp)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (nq) en (cv)

De top 10 van (fvd) en (dc)

De platen van 2010: 11 - 15

11. Tame Impala: 'Innerspeaker'

null Beeld

We dachten eerst dat het een kwaaie, gedesoriënteerde zwerm bijen betrof, maar het gezoem op de wei van Pukkelpop die donderdag de negentiende augustus van de voorbije zomer bleek de buzz te zijn die aan het optreden van Tame Impala voorafging. De jonge Aussies wierpen zich als onbekend groepje op tot een van de smaakmakers van de jubileumeditie van het festival. En bevestigen die status moeiteloos op 'Innerspeaker', hun debuut, tjokvol luide dan weer kleurrijke retropsychedelica. Worden intussen genamedropt door zowal alle groten der aarde, van Paul Weller en Robert Plant tot de gasten van The Flaming Lips. Kenners toch.

Voorbeluisteren: 12. Neil Young: 'Le Noise'

null Beeld
null Beeld

Een gitaar en een producer (Daniel Lanois) die de hem laat begaan - meer heeft een legende niet nodig om één van zijn beste platen van het voorbije decennium te maken. Acht songs, twee akoestische en zes elektrische uitbarstingen, die het wonderwel met elkaar kunnen vinden. Hoogtepunt is 'Hitchhiker', een autobiografisch relaas waaraan Young in 1975 begon en dat hij al een kleine twintig jaar live serveert, maar dat pas hier echt schittert.

Voorbeluisteren:

null Beeld

13. James Blake: 'CMYK + Klavierwerke'

null Beeld

Twee 12-inches die het voorlopige hoogtepunt vormen in de bliksemcarrière van een tweeëntwintigjarige Britse conservatoriumstudent die alle dubstepconventies op zijn kop zet. James Blake verkiest stilte en emotie boven trommelvliessplijtende baspartijen en produceerde zo - samen met zijn makkers van Mount Kimbie - de spannendste postdubstep van 2010. 'CMYK' is tot reepjes verknipte Aaliyah en Kelis over warme jazzy akkoorden en bubbelende beats, en 'Klavierwerke' hult slowmotionsoul in een Berlijnse technowaas. Blakes debuut-cd is meteen onze heetste tip voor 2011.

Voorbeluisteren: CMYK : en Klavierwerke:

null Beeld
null Beeld

14. Pantha du Prince: 'Black Noise'

null Beeld

Elf wonderlijke technotracks, door Berliner Hendrik Weber in elkaar gepuzzeld met samples van sinistere omgevingsgeluiden uit de Zwitserse Alpen en subtiele ketelslagerij op door hemzelf gemaakte instrumenten. Het resultaat houdt het midden tussen weemoedig en angstaanjagend, de allerbeste tracks ('The Splendour', 'Lay in a Shimmer') zijn het zelfs allebei. Gesteld dat we tijdens onze eerstvolgende nordic walk door een aardedonker woud overvallen worden door een sneeuwstorm en in een konijnenval trappen: moge we nog de tegenwoordigheid van geest hebben om met het clickwheel van onze iPod naar 'Black Noise' te navigeren.

Voorbeluisteren:

null Beeld

15. Robert Plant: 'Band of Joy'

null Beeld

Na zijn zeer geslaagde uitstapje met Alison Krauss op 'Raising Sand' vond Robert Plant het tijd om Band of Joy, zijn oude psychedelische folkgroep waarmee hij eind jaren zestig in wisselende bezetting live aantrad maar nooit een plaat opnam, vanonder het stof te halen. Samen met producer Buddy Miller zet hij andermans songs - van Los Lobos over Richard & Linda Thompson tot Townes Van Zandt - vakkundig naar zijn hand en levert een plaat af die van een jaar naar keuze sinds de uitvinding van de elektriciteit had kunnen dateren. Tijdloos, kortom.

Voorbeluisteren:

null Beeld

Bekijk de favorieten van Onze Mannen en Vrouw:

De top 10 van (cp)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (nq) en (cv)

De top 10 van (fvd) en (dc)

De platen van 2010: 16 - 20

16. Roky Erickson: 'True Love Cast Out All Evil'

null Beeld

Nadat Roky Erickson eind jaren zestig met The 13th Floor Elevators twee essentiële platen had afgeleverd gooide hij zijn geestelijke gezondheid over de haag en dook hij in een bad van lsd en ander spektakel verzekerend materiaal. 'True Love Cast Out All Evil' is een comeback van Brian Wilson-formaat: met de hulp van het Texaanse indiecombo Okkervil River stelt Erickson op hartverscheurende wijze zijn ziel tentoon. Zijn vijftiende soloplaat ongeveer, maar eindelijk nog eens eentje waarop we begrijpen wat Roky wil zeggen.

Voorbeluisteren:

null Beeld

17. Scout Niblett: 'The Calcination of Scout Niblett'

null Beeld

Nergens, zelfs niet op de zoveelste stuiptrekking van Courtney Love, klonk de invloed van Kurt Cobain dit jaar zo luid als door de keel, de gitaar en de trommels van de Britse Amerikaanse Scout Niblett. 'The Calcination of Scout Niblett' - calcinatie is wat er gebeurt als je metaal smelt - is een compromisloos zelfonderzoek dat de luisteraar dwingt tot een compromisloos zelfonderzoek. Bruut en puur als Nirvana's 'In Utero', en met dezelfde man achter de knoppen: Steve Albini. Te draaien in het donker.

Voorbeluisteren:

null Beeld

18. These New Puritans: 'Hidden'

null Beeld

Dat zoveel ideeën, zin voor avontuur, lef en vista uit het schriele lijf en de koker van de bleke, nauwelijks eenentwintigjarige Jack Barnett konden komen: we vonden het ronduit verbazingwekkend toen we de tweede plaat van These New Puritans (uit het Engelse Southend-on-Sea) in deze kolommen bespraken, nu bijna een jaar geleden. En nóg zijn we niet bekomen van de duistere pracht en praal, want 'Hidden' geeft nog altijd bij iedere nieuwe beluistering nieuwe geheimen prijs. Het minimalisme van de oude, New Yorkse straatmuzikant Moondog gekoppeld aan de beats van M.I.A. Of zoiets.

Voorbeluisteren:

null Beeld

19. Vampire Weekend: 'Contra'

null Beeld

Weinig kans dat de vier okselfrisse knapen van Vampire Weekend met hun looks één of ander hipster alert zullen doen afgaan. Prima: kunnen ze tenminste zich concentreren op de essentie - hun muziek. Op hun titelloze debuut serveerden ze een beklijvende maar ietwat ruwe mix van bravejongenspunk en afropop (Upper West Side Soweto heette dat), hier experimenteren ze al volop met de finetuning-knoppen. Daardoor dwarrelen likembes, onstemde piano's, donderdrums, strijkers én een verloren sample uit 'Hussel' van M.I.A. (ging het hipsteralarm toch nog af!) sierlijk rond de prachtsongs van zanger Ezra Koenig en zijn maats.

Voorbeluisteren:

null Beeld

20. Joanna Newsom: 'Have One on Me'

null Beeld

Joanna Newsoms derde is met voorsprong de meest ambitieuze plaat van het jaar: achttien songs, van sober tot exuberant, van net geen twee tot ruim elf minuten, verspreid over drie schijfjes, goed voor ruim twee uur muziek, gespeeld in verschillende bezettingen - van folk tot kamermuziek, en ook weleens met een gitaar centraal. Love her or hate her, maar ontkennen dat Newsom een compleet unieke stem in het huidige poplandschap is, dát kan niemand.

Voorbeluisteren:

null Beeld

Bekijk de favorieten van Onze Mannen en Vrouw:

De top 10 van (cp)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (nq) en (cv)

De top 10 van (fvd) en (dc)

De platen van 2010: 21 - 25
21. Antony and The Johnsons: 'Swanlights'

null Beeld

De kracht van het nieuwe, een opbloeiende liefde en de onvermijdelijkheid van de dood smelten samen in 'Swanlights', de vierde en beste van Antony and The Johnsons, het New Yorkse combo dat elke hype of mode overstijgt. Antony verlegt zijn vocale grenzen in songs die variëren van feeëriek tot avant-klassiek. Te intens, te diepgravend en te ontroerend voor een endless repeat, maar een trouwe gezel die nog lang troost zal bieden.

Voorbeluisteren:

null Beeld

22. Flying Lotus: 'Cosmogramma'

null Beeld

Warp-release van het jaar en de 'Endtroducing' van de eenentwintigste eeuw. Vijfenveertig vrolijke minuten lang lokt de LA'er Steven Ellison de nieuwsgierige luisteraar steeds dieper in zijn bezwerende labyrint van dreigende acid, future dub, aamborstige hiphop en genetisch gemanipuleerde pingpongballen. Roesverwekkende maar soulvolle dreunen worden versmolten met sprookjesachtig mooie soundscapes, tot het duizelen er onvermijdelijk op volgt. Blijven ademen!

Voorbeluisteren:

null Beeld

23. The Soft Pack: 'The Soft Pack'

null Beeld

Rammelrocknummers met rechttoe-rechtane titels als 'Parasites', 'C'Mon' en 'Flammable' waren in 2010 vaste prik op onze homeparty's: we vonden ze op het titelloze debuut van The Soft Pack, een sjofel viertal uit San Diego dat zich voorheen The Muslims liet noemen en in 2010 voor de meest pretentieloze en aanstekelijke gitaarplaat van het jaar zorgde. Omdat men niet moeilijk moet doen als het ook makkelijk kan.

Voorbeluisteren:

null Beeld

24. Grinderman: 'Grinderman 2'

null Beeld

Deze muzikale midlifecrisis van onze favoriete vleermuis brandt en jeukt en spuwt, en klinkt veel avontuurlijker dan de kleurloze rock van vadsige generatiegenoten én jongere concurrenten. Grinderman is méér dan een muzikaal intermezzo. Op deze ranzige tweede worp mixt workaholic Nick Cave dreiging en humor tot de grillige soundtrack bij een geile koortsdroom. Dit combo schijt op respectabel, en zou de Hyacinth Bouquets van deze wereld eerst gangbangen en dan voeren aan de weerwolven. In dat verband: ook Warren Ellis schittert.

Voorbeluisteren:

null Beeld

25. Ty Segall: 'Melted'

null Beeld

Young, loud and snotty: op geen jonge band is het adagium van The Dead Boys zaliger meer van toepassing dan het garagerockgroepje van Ty Segall, een rosse beatnik uit San Francisco die voortgaat waar Jay Reatard zo plots stopte. 'Melted', schipperend tussen lofi en smerige fuzzrock, is zijn meest consistente werk tot nu toe. Met meezingers - 'Girlfriend', 'Imaginary Person' - waarop ons geliefkoosde instrument in de rock-'n-roll het ritme aangeeft: handclaps!

Voorbeluisteren:

null Beeld

Bekijk de favorieten van Onze Mannen en Vrouw:

De top 10 van (cp)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (nq) en (cv)

De top 10 van (fvd) en (dc)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (nq) en (cv)

De top 10 van (fvd) en (dc)

undefined

De top 10 van (cp)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (nq) en (cv)

De top 10 van (fvd) en (dc)

De top 10 van (cp)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (nq) en (cv)

De top 10 van (fvd) en (dc)

De top 10 van (cp)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (nq) en (cv)

De top 10 van (fvd) en (dc)

De top 10 van (cp)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (fvd) en (dc)

undefined

De top 10 van (cp)

De top 10 van (jub) en (godb)

De top 10 van (kv) en (kt)

De top 10 van (ss) en (hs)

De top 10 van (nq) en (cv)

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234