null Beeld

2011: het jaaroverzicht door Yves Leterme

't Was bijlange niet hét beeld van het jaar. Daarvoor komt eigenlijk alleen de verwoestende vloedgolf in Japan in aanmerking. Of de Pukkelpop-weide, ná de storm.

tp

Desnoods, voor wie het luimig wil houden: de vakantiefilmpjes van Ilse Uyttersprot. Maar 't was toch merkwaardig om te zien: Elio Di Rupo die na zijn regeerverklaring naar zijn zitje in het halfrond wandelt, gevolgd door een zwenkende cameralens die plots Yves Letermein beeld brengt. Niet op de eerste rij ministeriële zitjes, maar tussen het plebs. Onwennig friemelend met een vulpen. Maar ook: opgelucht. De verbeten grimas om de mond is weg.

.... Tot hij twee weken geleden, met een opmerkelijk doorleefde oproep, de Belgen aanspoorde om massaal staatsbons te kopen en financieel onheil afwendde. Tot in de Financial Times toe werd zijn stunt geprezen. De voorbije dagen heeft hij tijdens één langgerekte ereronde in de kranten en op televisie applaus in ontvangst genomen. Maar hij zwaait pas definitief adieuna Humo’s Jaaroverzicht. Ook face to face valt op: de Leterme van december 2011 is een andere mens.

Enkele quotes

undefined

HUMO Februari staat helemaal in het teken van de Arabische Lente. De Tunesische president Ben Ali is dan al op de vlucht, en in Egypte brandt het protest op het Tahrirplein los. Ook in Soedan, Jemen en Jordanië is het onrustig.
Leterme «Het toeval wil dat ik de situatie in Tunesië goed kende: als minister van Buitenlandse Zaken had ik in 2009 in Le Soir bakken kritiek gekregen. Men vond het 'ongehoord' dat ik me in de Senaat kritisch had uitgelaten over het regime van Ben Ali en de mensenrechten. Vanaf dan heb ik de situatie van nabij gevolgd, en heb ik de spanning zien stijgen. Maar kon ik destijds inschatten dat het zou leiden tot de omwenteling die het uiteindelijk is geworden? Neen.»

HUMO Op 19 maart barsten de luchtaanvallen tegen het Libische regime los. In eerste instantie spreekt uw partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere nog sussend over 'bondgenootKhaddafi'.
Leterme «Hij was niet de enige.
»Van deze zaak onthoud ik vooral de - ik kies mijn woorden zorgvuldig - relatieve moraliteit van de buitenlandse machtspolitiek. In december 2010 hadden Herman Van Rompuy en ik nog geapplaudisseerd voor Khaddafi, op de Europees-Afrikaanse top. Kort nadien verklaar je die man de oorlog, mét goede redenen. Tja.

HUMO Op 3 april wint Nick Nuyens de Ronde Van Vlaanderen; een week later rijdt Johan Vansummeren als eerste over de meet in Roubaix.
Leterme «In 2004 heb ik tegen Eric Van Rompuy al ’s gezegd: die Summiewordt een groot coureur. Eric heeft jaren de draak gestoken met mijn voorspelling, maar ik heb mijn gram gehaald.

HUMO Wat ons brengt bij 16 september, wanneer uw strategie om de Belgische politiek te verlaten uitlekt in de pers: een topfunctie bij de OESO. Een maand eerder hadden u en uw partij nog in alle toonaarden ontkend dat u naar iets anders op zoek was.
Leterme «Ja, want ik hád al iets - waarom zou ik dan nog op zoek geweest zijn? (lacht)
»Ik ben ook nooit écht op zoek geweest: de vacature is toevallig ter sprake gekomen tijdens een gesprek met de baas van de OESO. In mei, juni, zoiets.»

HUMO 26 november: na een ultieme vergadering van achttien uur ronden de regeringsonderhandelaars de begrotingsgesprekken af.
Leterme «Een zéér verdedigbaar werkstuk. We zullen het allemaal voelen, op één of andere manier. Maar niet zo dramatisch als hele bevolkingsgroepen in Nederland, Duitsland en zeker Zuid-Europa. Terwijl onze situatie – door de schuldenberg – intrinsiek moeilijker is.»
HUMO Zelfs Groen! klaagt dat de middenklasse zwaarder wordt getroffen dan wenselijk.
Leterme «Als ACW-mandataris vind ik het normaal dat de laagste inkomens ontzien worden: bij ons zijn de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen al laag. Maar het klopt dat de beroepsactieven- door de dienstencheques, door hun bedrijfswagen - een extra inspanning moeten leveren. Wat kan ik zeggen? Sorry (lachje).»

HUMO 1 december: nadat u uw laatste actuele vraag beantwoord hebt, wuift de Kamer u uit. U krijgt van alle kanten bloempjes toegeworpen, op het gênante af. Geen enkele keer gedacht: 'Hypocrieten'?
Leterme «Ik ben één van de weinige mensen ben die bij leven getuige is geweest van zijn grafrede. En u weet: over de doden niets dan goeds (lacht). Je moet dat met een korrel zout nemen. Maar ik was toch aangedaan, ook omdat het totaal onverwacht was. Het is niet evident om vanuit de oppositie zulke mooie dingen te zeggen over een tegenstander.»

HUMO Op 5 december blijkt uw laatste wapenfeit als premier een historisch succes: de overheid haalt 5,7 miljard euro op met de uitgifte van staatsbons.
Leterme «Tien keer hoger dan het vorig record, zestig à zeventig keer meer dan verwacht. Deze operatie heeft er - samen met de nieuwe regering - voor gezorgd dat onze spread weer gedaald is. België heeft, zoals de Financial Times héél terecht schreef, een duidelijk signaal gestuurd naar de financiële markten: desnoods bevoorraadt het land zich een paar maanden zélf.
»België is een land met een arme overheid, maar met rijke burgers.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234