null Beeld

2016: het jaar van de peulvruchten? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2016 uitgeroepen tot het Jaar van de Peulvruchten. Want peulvruchten zijn gezond en milieuvriendelijk. Heeft de VN een punt?

Hugo Matthysen

'Vegetariërs hebben per definitie een slechte smaak'

Dr. Koen De Zeulder «Ik gebruik het woord niet graag, maar deze beslissing is ronduit misdadig. Als ik u zeg dat het Jaar van de Koolsoorten nog net iets crimineler zou zijn, weet u misschien wat ik bedoel.»

HUMO Nee, dat weet ik niet.

De Zeulder «Had ik ook niet verwacht. Ik heb het over de broeikasgassen die scheets in de atmosfeer worden geblazen. Zet tweeduizend vegetariërs na een peulvruchtrijke maaltijd in het Sportpaleis, hou de deuren een uurtje gesloten, en dan volstaat één vonk om het dak van het gebouw te blazen. En dan zul je ze horen jammeren: ‘O nee! En ik had al een kaartje gekocht voor Stan Van Samang in het najaar! Wat nu?’»

HUMO Zijn vegetariërs doorgaans fans van Stan Van Samang?

De Zeulder «Hola! Daar trap ik niet in! U wilt mij dingen in de mond leggen als ‘Vegetariërs hebben per definitie een slechte smaak’ of ‘De zanger in kwestie heeft wel iets van een peulvrucht’, maar daar doe ik niet aan mee. Ik geef graag mijn doordachte mening, maar ik hou me ver van domme controverses.»

HUMO Peulvruchten zouden uitstekende vleesvervangers zijn. Klopt dat?

De Zeulder «Mag ik even uitspreken? Een andere domme controverse gaat over ‘Den elfde van den elfde’. Sommigen storen zich eraan dat de karakters de kreet ‘Alaaf!’ gebruiken. Zij verkiezen iets met uien, maar dan in het Aalsters. Of het nu ‘Alaaf!’ is of ‘Oilsjt Ajoin!’ kan mij werkelijk niet schelen. Het is allebei even debiel. Misschien zou het goed zijn dat ze in Aalst al eens ‘Alaaf!’ brullen, en dat de ui af en toe in zangerig Limburgs wordt aangeroepen. Dat zou een band smeden tussen die ver uit elkaar wonende marginalen. Ja, het is misschien zelfs een eerste stap naar een echte multimarginale samenleving!

»Waarschijnlijk is dat het geheime plan achter die reeks. En daarom zou ik zeggen: proficiat Tom Van Dyck, er is nog een hele weg af te leggen, maar je hebt het debat alvast met een meesterzet geopend.»

HUMO Om nog even op die peulvruchten terug te komen...

De Zeulder «Graag! Misschien heb je weleens gehoord van witte boontjes in tomatensaus, in blik. Dat was het marginale vreten van een vorige generatie. Nu zijn dat pizza’s, waarbij in de armste gezinnen ook de doos wordt opgevreten, want als je daar wat ketchup op smeert, proef je geen verschil.

»De hipsters, die graag de straten onveilig maken op peperdure fietsen die eruitzien alsof ze uit de jaren 50 komen, moeten zich daardoor laten inspireren. Een pop-uprestaurantje met meubilair uit de Opnieuw & Co, waar je witte boontjes in tomatensaus kunt eten! Rechtstreeks oplepelend uit het nostalgische blik. Slechte jazz als achtergrondmuziek. Domme graffiti op de muren. En vooral: na het eten wat saus in de getrimde baard laten hangen, zodat iedereen kan zien dat je gehoor gaf aan de oproep van de Verenigde Naties.»

HUMO En zo zijn we toch weer bij ons onderwerp aanbeland.

De Zeulder «Nee, bij úw onderwerp. Dat hele Jaar van de Peulvuchten is iets wat ik niet eens met een tang zou willen aanraken. Het interesseert me niet. Ik wil ook niet weten welke kreet de Algemene Vergadering aanhief nadat de motie was gestemd. Het was wellicht ‘Alaaf!’, en anders was het ‘Oilsjt Ajoin!’ Maar gezien de enormiteit van de beslissing waarschijnlijk allebei. En luid. En lang.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234