null Beeld

'24': gezellig samen aftellen tot vijf voor twaalf

'Volgens de psychiater is alles in orde met me, al kan ik me voorstellen dat sommige mensen daar anders over denken.' Vanaf zondag kan u op Kanaaltwee opnieuw met Kiefer Sutherland meeleven in de spannende vijfde reeks van '24'.

Hij speelde een kwaadaardige vampier in 'The Lost Boys', een schuimbekkende psychopaat in 'Truth Or Consequences, N.M.', een seriemoordenaar in 'Freeway' en een hondsbrutale militair in 'A Few Good Men', maar tegenwoordig kent de wereld Kiefer Sutherland vooral als de iets sympathiekere, zij het moreel ook niet helemaal onbesproken Jack Bauer, de onverschrokken special agent die de U.S. of A. nu al enkele keren op één nogal hectische werkdag hollend, rollend, gsm'end en schietend voor een ramp zonder weerga heeft behoed.

undefined

Vanaf zondag kan u op Kanaaltwee opnieuw met ingehouden adem een etmaal met hem meeleven in de zenuwslopend spannende vijfde reeks van '24'. Mocht u denken dat het fantastische vorige seizoen - waarin de Air Force One door een gekaapte Stealth werd neergehaald, een forenzentrein in volle vaart tot ontsporen werd gebracht, alle kernreactoren in Amerika begonnen te smelten, een nucleaire raket op L.A. afstevende én Jack zijn kleine teen stiet aan het nachtkastje - onmogelijk te overtreffen viel, zet u dan maar schrap. Dit keer mag de aan het eind van vorig seizoen ondergedoken Bauer het na een hopelijk grondige was- en scheerbeurt opnemen tegen Tsjetsjeense terroristen - benieuwd of de omroepster van dienst dàt zonder brokken gearticuleerd krijgt - die iets gemeens van plan zijn met een voorraadje zenuwgas. Alleen al in de eerste aflevering worden méér bekenden van kant gemaakt dan doorgaans in een hele reeks van '24'. Hier wordt reeds overdreven nerveus afgeteld!


- Meneer Sutherland, bent u Jack Bauer nog altijd niet beu?

KIEFER SUTHERLAND « Er zijn momenten dat ik uitkijk naar de dag dat ze hem laten sterven, ja. Ik doe '24' nog altijd heel graag hoor, maar het is wel ontzettend vermoeiend. De voorbije vijf jaar ben ik tien maanden per jaar, veertien uur per dag met die serie in de weer geweest. Het gebeurt weleens dat ik me gevangen voel, en dan is de verleiding groot om naar de fles te grijpen en eens flink de bloemetjes buiten te zetten.

» 'Fuck it!', denk ik dan, 'ik werk me te pletter, dan mag ik mezelf af en toe wel belonen door me ongelooflijk te bedrinken.' Een belachelijk en zeer egoïstisch idee, ik weet het, en toch kan ik het niet laten. Eigenlijk zou je gewoon moeten kunnen uitgaan zonder dat je je 's morgens bij het ontwaken moet afvragen waar je bent, waar je schoenen zijn gebleven of hoe je in godsnaam thuis bent geraakt. Zo wíl ik eigenlijk ook niet leven, maar op dit moment gaat het even niet anders. Dat moet ik er dan maar voor over hebben.»


- Je hebt al enige tijd geen vaste relatie. Dat lijkt de keerzijde van het immense succes van '24'.

SUTHERLAND « Ja, aan vrouwelijke aandacht geen gebrek, maar iets duurzaams opbouwen is in mijn huidige situatie zeer lastig. Ik laat me weleens tot een one-night stand verleiden, maar dat vloekt eigenlijk met mijn aard: daarvoor ben ik een veel te romantische ziel. Voor mij is een relatie het verlangen en de zoektocht naar iemand met wie je een diepe verbintenis voelt. Als het je er alleen maar om te doen is je kwakje kwijt te raken, kan je thuis net zo goed gaan rukken. Op dit moment heb ik een oogje op iemand met wie het weleens zou kunnen lukken, maar makkelijk zal het niet worden, dat weet ik nu al.

» Soms heb ik het gevoel dat ik niks anders doe dan werken en slapen. Als je je daarmee tevreden stelt en niets méér wil, is daar op zich niks mis mee, maar als je met vlinders in de buik zit en op een nieuwe liefde hoopt, ben je dik gekloot.»


Blinkende vloeren

Kiefer Sutherland heeft twee huwelijken achter de rug. Op zijn twintigste trouwde hij met de toen 33-jarige actrice Camelia Kath. Ze kregen samen een dochter - de nu achttienjarige Sarah Jude - maar het huwelijk hield maar twee jaar stand, naar verluidt omdat Sutherland iets te graag aan de boemel ging en daarbij ook iets te vaak in de armen van andere vrouwen belandde. In 1996 stapte hij opnieuw in het huwelijksbootje, met het voormalige fotomodel Kelly Winn. Vier jaar later was ook die relatie voorbij, om min of meer dezelfde redenen. Tussendoor was er zijn veelbesproken affaire met Julia Roberts, die hij op de set van 'Flatliners' had ontmoet. Ze waren het ultieme Hollywoodkoppel, de Brad en Angelina van hun tijd. Drie dagen voor ze zouden trouwen, blies Roberts het huwelijk echter af en vloog ze naar Europa in het gezelschap van Sutherlands toenmalige beste vriend Jason Patric. Het ontketende in de roddelpers een orkaan van speculaties die de acteur jaren zou achtervolgen. Vandaag wil hij er niet veel meer over zeggen.


SUTHERLAND « Ik vind het gewoon knap van Julia dat ze inzag hoe jong en onnozel wij waren. Ook al was het op het allerlaatste moment en was het voor mij een zeer pijnlijke en moeilijke periode. Maar ik kan haar alleen maar dankbaar zijn dat zij net op tijd heeft gezien dat we niet voor elkaar gemaakt waren.»


- Heb je het Jason Patric ondertussen vergeven?

SUTHERLAND « Daar gaat het 'm niet om. Ik heb er mij altijd over verbaasd dat hij mij niet - zoals een echte vriend zou doen - heeft gebeld om te zeggen dat hij verliefd was geworden op mijn aanstaande. Ik heb het van een vreemde moeten horen, en dat stoorde mij nog het meest.»


- Heb je nog contact met Julia? Heb je haar bijvoorbeeld gefeliciteerd met de geboorte van haar tweeling?

SUTHERLAND « Nee. Voor mij is dat een afgesloten hoofdstuk. 't Is ook al vijftien jaar geleden, hé. Het leven gaat verder.»


- Zie je jezelf ooit nog trouwen?

SUTHERLAND « Ik betwijfel het.»


- Heb je je weleens afgevraagd waarom je relaties zo vaak foutlopen?

SUTHERLAND « Ik denk dat ik redelijk veeleisend ben. Ik heb het graag zoals ík het wil. Bij mij moet je stipt op tijd komen, en het huis moet altijd aan de kant zijn. Daar ben ik heel streng in. Ik hoop wel dat ik met de jaren wat milder geworden ben, maar op dit moment maakt het niet uit, want ik ben toch alleen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234