null Beeld

24: Katee Sackhoff

Blondinealarm: Katee Sackhoff is vanavond niet één maar twéé keer op tv! Eerst als antiterreur-analiste Dana Walsh bij '24', en vannacht op VT4 als de stoere, breedgeschouderde, testikelkrakende gevechtspilote Starbuck in 'Battlestar Galactica'.

Al mag ze van geluk spreken: na de opnames van 'BSG' kreeg ze zomaar even te horen dat ze aan schildklierkanker leed.

Katee Sackhoff «En of ik geluk had! Als je er op tijd bij bent, heb je 99% kans om schildklierkanker te overwinnen. Ze hebben er gewoon mijn schildklier uitgehaald - bestraling was niet eens nodig. Al komt zo'n diagnose natuurlijk altijd hard aan. Ik heb heel wat soul-searching moeten doen om ermee in het reine te komen.»


- Vreemd om zoiets te horen uit de mond van de bikkelharde kapitein Starbuck.

Sackhoff «Typisch. Voor ik als Starbuck werd gecast, zag iedereen me als het lieve blonde meisje uit Oregon; nu denken ze allemaal dat ik het vrouwelijke equivalent van een stoere bink ben. Op één of andere manier ben ik zélf gaan geloven dat ik ruig ben.

»Terwijl ik in werkelijkheid al ga huilen als ik in mijn vinger snij. En er is een paar keer bij me thuis ingebroken, en toen was ik daar allesbehalve cool onder. Duidelijk het werk van een stalker trouwens: er was niks meegenomen en hij had zelfs geen halve vingerafdruk achtergelaten.»


- Hoe weet je dan dat er iemand in je huis heeft gezeten?

Sackhoff «De deur stond wagenwijd open. Terwijl ik hem tien minuten eerder, toen ik wegging, nog op slot had gedaan. Het eerste wat ik deed, was mijn manager bellen: 'Help, wat moet ik doen?' 'Meteen ophangen en naar de flikken bellen natuurlijk, idioot!'

»Terwijl we aan het wachten waren op de politie, besloten mijn vriendin en ik een fles wijn te kraken - kwestie van onze zenuwen wat te kalmeren. Toen de combi's eindelijk ter plekke kwamen, waren we al flink aangeschoten (met een dubbele tong: ) 'Niks aan de hand, meneer de agent. Met ons gaat het pri-ma!'»


- Acteurs stalken... Rare snuiters toch, die sciencefictionfans.

Sackhoff «Nee hoor, I love 'm. Ik vind het net geweldig hoe trouw scifi-fans zijn, hoe ze verkleed als Klingon naar speciale bijeenkomsten gaan en het nog ménen ook. Ze weten ook wie ik ben.

»Gek genoeg word ik heel vaak herkend wanneer ik net een koffie sta te bestellen in een Starbucks. Dan hoor ik achter me iemand telefoneren: 'Dude, je gelooft nooit wie er voor me staat in de Starbucks: kapitein Starbuck!'

»Het actiepoppetje van Starbuck deed het ook waanzinnig goed aan de kassa's. Ik geloof dat de fabricage intussen is stopgezet, maar ik weet zeker dat mijn moeder een hele voorraad in huis heeft gehaald. Voor het geval ik ooit met mezelf wil spelen, waarschijnlijk (lacht).

»Het leukste aan mijn poppetje is dat je haar verschillende handen kan geven: zo kan je haar een sigaar, een pak kaarten, een pistool of een fles sterkedrank laten vasthouden. Daar kan G.I. Joe alleen maar van dromen.»


- Ben je zelf een sciencefictionfan?

Sackhoff «Als kind was ik verslaafd aan 'Star Trek'. Al kwam dat vooral omdat mijn keuzes qua tv-kijken beperkt waren: naar 'Star Trek' kijken met mijn pa, naar 'Dynasty' kijken met mijn ma, of het paarritueel van bevers bestuderen op één of andere natuurzender. Tja, dan is je keuze snel gemaakt.»


- In '24' mag je het heel wat rustiger aan doen dan bij 'BSG': je zit vooral naar state of the art-computerschermen te staren. Staan die er echt of worden ze pas achteraf aan het beeld toegevoegd?

Sackhoff «De meeste schermen staan op de set. Erg handig om spiekbriefjes met dialogen te verbergen. Dat deed ik al bij 'Battlestar Galactica': ik plakte mijn tekst op het scherm van mijn Viper-vliegtuig en tuurde er dan aandachtig naar. Het leek alsof ik op zoek was naar oprukkende Cylons, maar eigenlijk kende ik mijn tekst gewoon niet (lacht).»


- Ik kan me voorstellen dat het knap vervelend moet zijn om als nieuwkomer bij een cast te komen die al zeven seizoenen meedraait.

Sackhoff «Als er één ding is waar ze goed in zijn bij '24', dan is het wel in nieuwe acteurs welkom heten. Ervaring zat, want elk seizoen dienen er zich nieuwe personages aan. Vooral Mary Lynn Rajskub (vertolkt al sinds seizoen 3 Chloe O'Brien, red.) zorgde ervoor dat ik me meteen thuisvoelde: 'Welkom aan boord! En dat je personage lang moge blijven leven!' (lacht)


»Ik acteer nu al een aantal jaren en ik heb inmiddels geleerd dat het in de eerste plaats een job is - je mag je er niet al te zeer aan hechten. Ik besef maar al te goed dat mijn rol in '24' niet eeuwig zal duren.»


- Het is geen geheim dat de scenaristen van '24' de acteurs zoveel mogelijk in het ongewisse laten over hoe de plot zich zal ontrollen.

Sackhoff «Mij hadden ze ongeveer de helft verteld van wat er met Dana te gebeuren stond. Dat is meer dan ze de meeste andere acteurs vertellen, denk ik. Dat was vooral omdat ik zelf een ongelofelijke '24'-fan ben.

»Nu, 't was maar goed dat ze me niet verklapt hadden hoe de reeks eindigt, want ik heb gemerkt hoe moeilijk het is om mijn mond niet voorbij te praten. Dan vraagt een journalist: 'Aan welke aflevering zijn jullie nu bezig?' en antwoord ik zonder nadenken: 'Aflevering 19.'

»Waaruit de journalist dan triomfantelijk besluit: 'Aha, dan is je personage nog in leven tegen die tijd!' Ik kan er niks aan doen: ik trap er keer op keer met open ogen in.»


- En wij hadden er niet eens om gevraagd!

24

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234