null Beeld

24

Jack Bauers laatste 24 uur zijn aangebroken: na acht jaar fanatiek jagen op terroristengespuis mag hij op het eind van het nieuwe seizoen (vanaf vanavond op 2BE) eindelijk met pensioen.

Redactie

Fans van het eerste uur - Dick Cheney is er naar verluidt één van - hoeven niet meteen te wanhopen: de langspeelfilm is reeds besteld. Kiefer Sutherland zal dus niet naar het uitzendbureau moeten, maar het afscheid van de reeks valt hem zwaar: na het inblikken van de laatste scène kreeg hij zowaar een krop in de keel en een trillende onderlip.

undefined

Wellicht zijn al die emoties de reden waarom hij onlangs ladderzat, luid brallend en met een onderboek op zijn hoofd (of was dat enkel in onze op hol geslagen fantasie?) gespot werd in een Londense lapdanceclub. Hoe on-Jack Bauer van hem!


- Op het einde van seizoen acht staat de definitieve teller van '24' op zo'n 200 uur.

Kiefer Sutherland «Je kan het ook zo bekijken: in de loop van die acht jaar zijn er zestien mensen van onze ploeg getrouwd en zijn er een stuk of dertig kinderen geboren. We zijn haast familie geworden - een mens zou voor minder een traan laten.

»Nog een geluk dat de film (release gepland in 2012, red.) het afscheid wat uitstelt. Benieuwd hoe die er zal uitzien trouwens, want voor het eerst hoeven onze schrijvers zich niet te houden aan realtime-restricties: de film zal een tijdspanne van 24 uur bestrijken, maar twee uur duren. Daarin kan je veel meer doen dan op een uurtje: Jack Bauer op een vliegtuig naar Oost-Europa zetten, om maar iets te zeggen.»


- Laten we eens terugkeren naar het prille begin van '24', dat zich al vrij snel ontpopte als een fel besproken serie. Zo kregen jullie de kritiek dat jullie moslims in een slecht daglicht stelden.

Sutherland «Daar hebben we destijds gepast op gereageerd, vind ik: we hebben een filmpje laten maken waarin Jack Bauer kwam uitleggen dat de Amerikaanse moslimgemeenschap elke vorm van terrorisme klaar en duidelijk verwerpt.

»Maar je kan er niet omheen: de aanvallen van 9/11 waren nu eenmaal het werk van moslims. Moslimextremisme bestaat - net als extremistische christenen bestaan - en '24' is nu eenmaal een reeks over extreme terreurtoestanden.»


- Er was ook de kritiek dat jullie folterpraktijken ten onrechte zouden voorstellen als een onfeilbare militaire tactiek.

Sutherland «In werkelijkheid levert folteren natuurlijk niet altijd betrouwbare informatie op - een folterslachtoffer vertelt uiteindelijk gewoon wat zijn beul wil horen, dat weten wij ook wel.

»Maar mensen lijken soms te vergeten dat '24' pure fictie is: bij ons primeert het drama weleens op de waarheid. Ach, ik neem het niemand kwalijk. Integendeel, ik beschouw het als een compliment dat er over '24' wordt gediscussieerd alsof het allemaal gisteren gebeurd is.»


- Maar toen het Amerikaanse leger zich mengde in de discussie - volgens sommige officieren durfden soldaten in Irak de serie wel eens te imiteren in het folterhok - stuurde je je kat naar het georganiseerde debat.

Sutherland «Het leger lag toen zwaar onder vuur vanwege de gruwelijke toestanden in de Abu Ghraib-gevangenis. Die hele discussie leek me gewoon een makkelijke poging van hun kant om de zwartepiet door te schuiven naar een onschuldige tv-serie, en daar weigerde ik aan mee te werken.

»Laten we eerlijk zijn: 't is niet '24' of zender Fox dat de opleiding van de Amerikaanse militairen verzorgt. Dan zou je net zo goed kunnen stellen dat HBO de maffia steunt met 'The Sopranos', of dat 'Sex and the City' ervoor verantwoordelijk is dat iedereen met iedereen in bed duikt. Absolute bullshit.

»Ik heb ook al positieve reacties gekregen van échte terreurbestrijders. Laatst nog zat ik in een skilift met een vent, toen die zich opeens vooroverboog en zei: 'Leuke serie, '24'!'

»Kennelijk was hij een CIA-agent, net terug van een missie in Afghanistan. We hebben nog fijn zitten praten. Toen we op de bergtop aankwamen, wilde hij dat ik zijn moeder opbelde: die begrijpt maar niet waarom haar zoon er niet in slaagt zijn missies op 24 uur te voltooien (lacht).»- Hoe mag '24' voor jou voortleven in onze herinneringen?

Sutherland «Het klinkt misschien absurd, maar: als een achterhaalde serie. Het lijkt me het beste dat iemand als Jack in de toekomst compleet ouderwets wordt.»


- Of Jack op het eind het loodje legt hoef je ons niet te verklappen. Maar je had vast wel een gedroomd sterfscenario in gedachten láng voor je het laatste script onder ogen kreeg.

Sutherland «In het begin vond ik een simpel nekschot in de supermarkt geen slecht idee, maar daarna ben ik wat beginnen te twijfelen. Een einde als dat van 'The Bourne Ultimatum' - Bourne valt in het water, en je moet maar raden wat er verder met hem gebeurt - leek me toch ook onwijs cool. Maar uiteindelijk is het een (wikt zijn woorden) aandoenlijke finale geworden. Meer zeg ik niet, tenzij je me gaat folteren.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234