null Beeld

25 jaar 'Blokken': 'De Ben van op tv is de Ben zoals hij écht is'

1994. Justin Bieber wordt geboren. Leo Delcroix laat zijn Zuid-Franse villa door postbodes bouwen. ‘Blokken’, Vlaend’rens langstlopende quiz, begint. Naast Ben Crabbé was jurylid Kris Soret er als enige van de huidige ploeg toen al bij.

HUMO 25 jaar ‘Blokken’, hoe wordt zoiets passend gevierd?

Kris Soret «Het decor, de generiek en de jingles zijn nieuw. En de manier waarop de punten en prijzen in beeld worden gebracht is een beetje aangepast.

»Een feestje met veel volk staat niet op de planning. (Denkt na) We zijn destijds met nul verwachtingen begonnen. Dat we een tweede seizoen mochten maken, vonden we destijds echt verbazingwekkend. De vijfde verjaardag kwam ook al compleet onverwacht. Maar intussen is het bijna vanzelfsprekend geworden dat we doorgaan. Nochtans is het allesbehalve evident dat een format dat in 25 jaar amper veranderd is toch blijft werken.

»Dat heeft natuurlijk in de eerste plaats met Ben te maken. ‘Blokken’ is niet alleen een quiz, het is ook een minitalkshow. Bens interactie met de kandidaten is een onwaarschijnlijk belangrijk onderdeel van het programma. Ik kan me niet inbeelden dat iemand anders ooit ‘Blokken’ zou overnemen. Enfin, het zou kunnen, maar dan is het ‘Blokken’ niet meer.»

HUMO Wat is het fijnste compliment voor ‘Blokken’ dat je je herinnert?

Soret «Kijkers die in het publiek komen zitten en ons komen zeggen dat ze er heel veel plezier aan hebben beleefd. Andere kijkers die laten weten dat ze twee keer per dag kijken, dus ook naar de herhalingen, en die het spijtig vinden dat we er in de zomer niet zijn. Ik herinner mij dat ook Hugo Claus een fan was, en dat ooit aan Ben liet weten.»

HUMO Hoeveel kwarteeuwen gaan jullie nog door, schat je?

Soret «Zolang Ben het nog leuk vindt. Tenzij de VRT er de stekker uittrekt, maar daar zie ik op dit moment geen reden toe: de cijfers zijn goed en voor veel kijkers is het een vertrouwde afspraak.

»Sommige mensen spélen de quizpresentator, Ben ís er één. Zoals je hem op het scherm ziet, is hij ook in het echte leven. Hij is ongelooflijk betrokken bij het programma. Er gebeurt bij ‘Blokken’ niets waar Ben niet mee over heeft nagedacht.»

HUMO Frank Symoens, toenmalig BRTN-producer en bedenker van ‘Blokken’, vroeg zich onlangs in de krant af of het niet stilaan welletjes is geweest met dat hele ‘Blokken’.

Soret (wikt zijn woorden) «Ik ga daar niet veel over zeggen, ik wil geen ruzie. Ik kan wel zeggen dat het ons enigszins onaangenaam verrast heeft. Frank zegt in dat artikel een paar dingen die een beetje zuur overkomen, en bovendien ook een paar dingen die niet kloppen. Waarom? Dat weet ik ook niet.»

HUMO Kijk je thuis zelf soms naar ‘Blokken’?

Soret «Het vaakst kijk ik met mijn moeder, die zich dan meestal boos maakt op Ben omdat hij niet lief is tegen de jury.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234