null Beeld

25 jaar Meuris: 25 Humo-quotes en de 19 songs die hem inspireerden

Naar aanleiding van 25 jaar Stijn Meuris als artiest en het 50-jarige bestaan van Stijn Abraham Meuris himself, kunt u op 8 april op onze website de livestream bekijken van Stijns uitverkochte concert in de AB. Bij wijze van voorbereiding op het concert: 25 Meuris-quotes en een meurisiaanse playlist.

rvt

Met onze feestmuts reeds op het hoofd, gingen wij grasduinen in de donkerste ondergrondse Humo-archieven en vonden 25 Meuris-quotes, van de overwinning van zijn vroegere band Noordkaap op Humo's Rock Rally 1990 tot euh… nu.

'Als sfeer is: jezelf zó strontlazarus zuipen dat je het verschil niet meer ziet tussen een bas en een gitaar, dan doe ik niet meer mee' 6 september 1990


Over Noordkaap

'Ik mis grote emoties. Misschien ben ik daarom met Noordkaap begonnen, om toch een páár rillingen terug te winnen' (1991)

undefined

null Beeld

'Ik heb Noordkaap altijd gezien als een soort bus waar af en toe iemand instapt en af en toe iemand uitstapt. We zijn af en toe in de richting van een ravijn gebold, maar gelukkig deed de handrem het telkens' (1999, over Noordkaaps wisselende bandleden)

'Ik weet maar al te goed dat een aantal mensen met de armen gekruist zal staan toekijken, omdat ze hopen dat ik op mijn smoel zal gaan' (1999, enkele maanden voor het einde van Noordkaap)

undefined

null Beeld

'We hebben 'Ik hou van u' destijds met Noordkaap in letterlijk zeven minuten geschreven - ik weet dat nog goed, want dat was exact de tijd die onze bassist nodig had om een sigaret te roken. De tekst paste net op twee bierkaartjes' (2005)

'Het winnen van Humo's Rock Rally met Noordkaap in 1990 was een heel mooie versmelting met het blad: die dag klopte voor mij alles' (2006)

'We hebben in '99 op het hoofdpodium gestaan op Werchter. 't Was op de valreep, want een jaar later bestonden we niet meer. Voor mij was het een bekroning van mijn carrière als muzikant' (2011)

'Ik kan niet meer luisteren naar de vroegste Noordkaap-nummers. Ik schaam me te hard. Ik was zó heftig. Alsof ik voor het eerst uit mijn kooi mocht' (2015)


Over Monza

'Ik heb hemel en aarde bewogen om Noordkaap samen te houden, terwijl dat achteraf gezien helemaal niet nodig was' (2001)

undefined

null Beeld

''Grand' is de eerste plaat waaraan ik meegewerkt heb, waar naar mijn gevoel de techniek de muziek niet in de weg staat. Op alle vorige platen stonden wel goeie songs, maar ik kon er zelf nauwelijks naar luisteren omdat ik te goed hoorde waar we niet in ons opzet geslaagd waren' (2005)

'Ik wil nog zoveel dingen doen, maar ik ben zesendertig. Met alle respect, maar ik heb echt geen zin om Arno te worden' 5 juni 2001


Over zichzelf

'Ik ben heel impulsief. Ik kán niet wachten. Als ik een idee heb, wil ik het onmiddellijk uitvoeren' (1990)

'Ik ben de priester-arbeider van de Vlaamse rock-'n-roll' (1999)

undefined

null Beeld

'Ik begrijp dat andere mensen van mijn leeftijd die een stropdas dragen af en toe meewarig naar me kijken, omdat ik nog altijd geen échte job heb en geen geregeld leventje leid' (2000)

'Mijn diepste vrees is dat ik ooit willekeurig mensen begin neer te schieten. En tegelijk is het mijn stiekeme wens' (2001)

'Ik wil helemaal niet in het middelpunt van de belangstelling staan, maar om redenen die ik net ken, gebeurt het meestal wel' (2001)

'Mijn uiterlijk heeft heel mijn leven bepaald. Als ik mooier was geweest, had ik me beter in mijn vel gevoeld en had ik niet die voortdurende drang gehad om mezelf overal en altijd te willen bewijzen' (2001)

'Ik heb nooit een gevoel van joie de vivre gekend. Ik ben gewoon niet in staat van mooie momenten te genieten' (2003)

'Wij hebben het gewoon gecultiveerd om heel verdrietig te zijn als er iemand sterft. Ik vind dat een vorm van hypocrisie, en daarom kan ik ook niet echt verdrietig zijn als iemand uit mijn omgeving doodgaat. Ik heb gewoon een gebrek aan empathie' (2003)


Over zijn liefde voor muziek

'Tachtig procent van mijn platenrek bestaat uit eerlijke, authentieke muziek en eigenlijk doet het genre er dan ook niet meer toe. Zodra ik voel dat het echt is, is het voor mij oké' (2000)

'Meer nog dan op songs, kan ik verliefd worden op klanken. En de eighties waren toch bij uitstek de tijd van de aparte, vaak gewaagde sounds' (2013)

'De opnamestudio is mijn equivalent van bij de open haard zitten met sloefen aan en een pijp in de mond. Alleen in de studio voel ik me een tijdlang van de sociale plicht om altijd bereikbaar te zijn ontheven' (2015)


Over Vlaamse rock

'Als je ziet wat voor muziek er in België wordt gemaakt, dat is ongelooflijk. Het spectrum is zo breed, dat begin ik steeds meer te zien. Er zijn maar zes miljoen Vlamingen en die presenteren een enorm palet aan straffe groepen' (2006)

'Waarom zijn er veel mensen die weten wat goeie muziek is, en horen we op de commerciële zenders tóch 95 procent van de tijd bagger? Ik begrijp die logica niet. Mainstream is nog nooit ergens goed voor geweest, behalve dan voor de cijfers' (2013)

'Het Nederlands is een taal die weinig speelruimte laat voor tekstuele camouflage, maar precies daarom venijnig uit de hoek kan komen' (2014)

undefined


Playlist

Stijn stelde speciaal voor u een playlist samen met de songs die hem het meest wisten te beïnvloeden ten tijde van Gruppenbild, Noordkaap, Monza en Meuris.

undefined

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234