25 miljoen Chinezen zijn verslaafd aan internet

China is het eerste land ter wereld dat internetverslaving erkent als geestesziekte. Het moet wel: zó gigantisch snel is het aantal webgebruikers in het land gegroeid, en daarmee ook het aantal internetverslaafden. Over heel China zitten tienduizenden jongeren in klinieken, waar ze met harde hand offline worden gehouden. Deze maand vielen er in twee klinieken een dode en enkele zwaargewonden.

De 28-jarige Wen Weijun verdient in twee maanden 450.000 euro. Pure winst - met dank aan de wanhopige ouders van zeshonderd jongeren, die hopen dat Wen hun kinderen in één van z'n drie klinieken afhelpt van hun hardnekkige verslaving aan internet.

Deng Shenshan (15) zou 30 augustus een kliniek van Wen verlaten, na een behandeling van dertig dagen. Alleen, Deng is dood: hij overleefde nog geen etmaal in de kliniek.

Een oom van Deng «Een jaar geleden raakte Deng verslaafd aan internetgames. Eigenlijk was het nog niet eens zó ernstig. Hij zat wel hele weekends online, maar hij spijbelde niet van school. Toch wilden zijn ouders erger voorkomen, dus ze stuurden hem voor een 30-daagse behandeling naar Wen. Daarvoor betaalden ze zevenduizend yuan (715 euro, red.).

»Op 1 augustus, om 1 uur 's middags, zetten ze Deng af bij de kliniek. Ze tekenden een contract voor een therapie om zijn slechte gedrag te stoppen, hem meer zelfvertrouwen te geven en hem weer een positieve houding te geven. In dat contract stond dat elk middel om die doelen te bereiken was toegestaan, zolang het z'n gezondheid niet zou schaden.

»De begeleiders beloofden Deng de eerste dagen continu in de gaten te houden. Achteraf blijkt dat hij direct in een isoleercel is gezet. Op zijn eerste avond in het kamp moest hij vijf kilometer hardlopen. Toen hij dat niet snel genoeg deed, hebben de begeleiders hem geslagen. Dood.

»Die nacht werd Dengs vader naar het mortuarium geroepen om het lichaam van zijn zoon op te halen. Het gezicht van Deng zat onder het bloed, en zijn polsen waren beurs: blijkbaar hadden zijn begeleiders hem in die isoleercel ook nog handboeien omgedaan.»

De autoriteiten hebben de kliniek, waar nog 122 andere jongeren vastzaten, gesloten en dertien personeelsleden gearresteerd wegens de dood van Deng.

Over heel China zijn de afgelopen paar jaar dit soort klinieken opgestart, vrijwel altijd door zakenmannen die snel veel geld willen verdienen. In totaal zijn er nu vierhonderd, aldus de Chinese Internet & Jeugd Associatie. Op een enkele uitzondering na zijn ze niet geregistreerd bij het ministerie van Volksgezondheid. Een harde hand is overal de regel.

De afgelopen weken - dankzij de zomervakantie spitsuur in de klinieken - kwamen er grove excessen aan het licht. Zoals die kliniek die elektrische schokken gebruikte om jongeren van het internet af te krijgen. Of dat kamp waar een patiënt werd gedwongen van twee uur 's middags tot vijf uur 's ochtends rechtop te staan, zonder slaap, zonder eten.

Bij een kliniek in het zuiden zagen mensen hoe kinderen briefjes door de tralies naar buiten staken: 'SOS' en 'GESLAGEN' stond erop geschreven. Anderen gooiden geschreven hulpkreten in lege flessen en blikjes over de muur, totdat ze in de kraag werden gevat door het personeel.

Eén kliniek in het noorden dropte 135 jongeren in de barre woestijn van Binnen-Mongolië: een 28-daagse wandeltocht van 850 kilometer moest ze van hun verslaving afhelpen.


In Humo 3608 vindt u een interview met Tao Ran (47) is de internetgoeroe van China. Beter gezegd: de anti-internetgoeroe. De psycholoog heeft een therapie bedacht tegen internetverslaving onder jongeren, die hij inmiddels door heel China promoot.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234