null Beeld

26 letters voor u achterovergedrukt: Humo's sensationele Sopranos-alfabet

Van de A van 'afgeschoten, afvallige overloper' tot de Z van 'zesde en definitief allerlaatste seizoen': het Sensationele Sopranos-alfabet. Nu al een hit in sommige lagere scholen!

Redactie

Fans van 'The Sopranos' hebben het al vaker mogen horen, maar nu is het definitief zover: volgend jaar wordt op de Amerikaanse kabelzender HBO het tweede deel van het zesde en allerlaatste seizoen uitgezonden en moeten wij noodgedwongen afscheid nemen van de beroemdste en meest geliefde maffiaclan sinds de Corleones. Bij ons zou de laatste reeks 'ergens in de loop van 2007' op Kanaaltwee worden uitgezonden, maar voor wie zo lang niet kan wachten: de dvd-box met de eerste twaalf afleveringen van het zesde seizoen ligt nu in de winkel. Kijkers die een beetje achterlopen, kunnen dan weer op Nederland 3 inhaken, waar vanaf deze week het (overigens fantastische) vijfde seizoen wordt uitgezonden, en types die nog nooit van Tony Soprano en co. hebben gehoord, kunnen de ontdekking van hun leven doen met de dvd-box waarin de eerste vijf seizoenen werden verzameld.

A
Adres

Het gezin Soprano woont op 633 Stag Trail Road, North Caldwell, New Jersey. Kiekjesjagers moeten echter naar 14 Aspen Drive, North Caldwell, NJ, waar zich de villa bevindt die voor de buitenopnamen wordt gebruikt. Het interieur van de villa werd netjes gekopieerd in een studio in Long Island, waar de meeste indoorscènes worden ingeblikt. Het uitzicht op de tuin vanuit de keuken van de Sopranos is dan weer een flink opgeblazen dia van een foto die met een hogeresolutie-camera werd gemaakt.

Adriana (La Cerva)

Het liefje van Christopher Moltisante, treedt in de vierde reeks nadrukkelijk op de voorgrond en zorgt in het vijfde seizoen voor één van de ijzingwekkendste Sopranos-momenten. Met brio vertolkt door Drea de Matteo, die in de pilot tijdens een restaurantscène een dienster speelde en zozeer in de smaak viel bij producer David Chase dat hij haar een grotere rol gaf. Voor haar transformatie tot maffialiefje mocht de Matteo telkens vier uur in de kappers- en schminkstoel kamperen. Het kostte al anderhalf uur alleen om haar tatoeages (de Matteo staat ongeveer vol) aan het zicht te onttrekken. Dat er ook een soortement leven na de Sopranos is, bewees de actrice met haar rollen in de weliswaar geflopte 'Friends'-spin off 'Joey' en de John Carpenter-remake 'Assault on Precinct 13'. Heeft ook haar eigen kledingzaak in New York.

B
Beer

De beer die in het vijfde seizoen een opvallende bijrol speelt, is géén fantasietje van de schrijvers. Van 1971 tot 2003 gold in New Jersey een verbod op de berenjacht. In die periode steeg de berenpopulatie van 100 naar 1.400, waardoor er weleens een exemplaar in een achtertuin opdook.

Bedenker

De grote Sopranos-goeroe is David Chase (né: DiCesare). Wilde eerst popster worden en was in de sixties drummer en bassist bij een hoop vergeten East Coast-groepjes. Wilde het daarna maken in Hollywood, maar kwam in de tv-wereld terecht waar hij als schrijver en producer meewerkte aan 'The Rockford Files' (met James Garner) en 'Northern Exposure'. Droomt, hoewel hij zo binnen is als een mens maar enigszins binnen kan zijn en al bijna tien jaar wordt doodgeknuffeld door pers en publiek, nog steeds van een Hollywoodcarrière, omdat hij televisie eigenlijk maar een oppervlakkig en leeg medium vindt. Gelukkig bewijst hij met 'The Sopranos' zélf al jaren het tegendeel. Zijn dochter Michele speelt in de serie de rol van Hunter Scangarelo. Quote: 'Ik probeer altijd de sfeer van het eerste seizoen op te roepen, toen niemand wist wat we deden. Wij ook niet.'

Bedrijfswagen

De Sopranos hebben een voorkeur voor Amerikaanse karren. Tony toert rond in een robuuste, perfect bij zijn status passende Cadillac Escalade. Paulie Walnuts houdt het op een old school Cadillac Eldorado ETC en Christopher rijdt met een stoere Hummer. De New Yorkse boss Johnny Sack probeert ook op dit vlak zijn superioriteit tegenover de boertjes uit New Jersey in de verf te zetten en verplaatst zich met een dikke Mercedes.

Begintitels

De themasong is 'Woke Up This Morning' van de Britse groep Alabama 3 (om juridische redenen in de V.S. bekend als A3). Rapper Nas samplede het nummer in 'Got Ur Self A...' van de cd 'Stillmatic'. In de eerste aflevering van het derde seizoen is ook een stukje van een ander nummer van Alabama 3, 'Sad Eyed Lady of the Lowlife', te horen. Omdat men bij HBO vreesde dat veel mensen zouden denken dat de serie over operazangers ging, lieten ze de 'r' in het logo door een revolver veranderen.

Bin Laden, Osama

Dat de serie, tot grote spijt van sommige fans, sinds het vijfde seizoen opvallend minder geweld bevat, hebben we te danken aan de Al Qaeda-voorman. Na 9/11 koos Chase er bewust voor minder bloed te laten vloeien en meer de nadruk te leggen op de psychologische ontwikkeling van de personages. In de begintitels waren in Tony's achteruitkijkspiegel even de Twin Towers te zien, een beeld dat na de aanslagen in NY werd verwijderd.

Body Count

Een sympathieke ziel met ongetwijfeld veel te veel tijd was zo vriendelijk het aantal doden (gewelddadige én natuurlijke) in de reeks te turven. Tot nu toe (seizoen één tot en met het eerste deel van de zesde reeks) vielen er 65. De eerste reeks blijft met vijftien doden voorlopig de bloedigste, al lijkt het er in de zesde reeks (alreeds veertien doden, terwijl er nog een aantal afleveringen moeten volgen) ook hard aan toe te gaan. Hier wordt geduimd!

Buscemi, Steve

De man met de beroemdste visogen van Hollywood regisseerde al eens een episode in het derde seizoen ('Pine Barrens', voor veel fans en ook voor Chase nog steeds één van de allerbeste Sopranos-afleveringen), maar het duurde toch nog tot de vijfde reeks voor Buscemi zelf in de serie opdook: Chase dacht al lang aan hem, maar ging ervan uit dat hij niet geïnteresseerd zou zijn, en Buscemi wilde net zeer graag en zat zich al die tijd suf te dubben waarom hij niet werd gevraagd. Gelukkig hebben de heren elkaar uiteindelijk tóch gevonden, want aan Buscemi's personage (Tony Blundetto, een neef bij wie Tony Soprano flink in het krijt staat) is één van de beste plotlijnen van het vijfde seizoen opgehangen. Quote: 'Het was een surrealistische ervaring. De Sopranos gaan al zo lang mee en je kent ze zo goed, dat je waarlijk gelooft dat het echte mensen zijn. Het was alsof ik in mijn tv werd gezogen en plots samen met mijn favoriete personages mocht acteren. Echt fantastisch.'

null Beeld

C
Carmela Soprano

De vrouw van Tony, fenomenaal vertolkt door Edie Falco. Omdat Chase het zonde vond dat Carmela alleen maar moest zeuren en klagen over Tony en de kinderen, besloot hij het personage vanaf het vierde seizoen wat meer uit te diepen. Het zal hem ongetwijfeld ook niet ontgaan zijn dat Falco - in het echt een onzekere en zelfs bijna verlegen vrouw - in 2000 met een Emmy, een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award als eerste actrice in hetzelfde jaar de drie grote televisieprijzen won. Carmela's kapsel is symbolisch voor haar metamorfose: naarmate ze losser komt van haar Tony, maakt het streng opgestoken haar plaats voor een iets lossere en vrouwelijker snit.

Christopher (Moltisanti)

Neef van Tony die door omstandigheden in de organisatie opklimt en daarbij vooral zijn heroïneverslaving onder controle moet zien te houden. Wil graag scenarist worden - iets wat hem door Tony ten stelligste wordt afgeraden - en wordt geweldig vertolkt door Michael Imperioli, een acteur-scenarist die meeschreef aan Spike Lee's 'Summer Of Sam' en ook enkele afleveringen van 'The Sopranos' pende.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234