null Beeld

'2Doc: My Brother's Bomber': het mysterie van de Lockerbie-aanslag

Immer stijlbewust die terroristen: als er één kledingstuk is dat nooit uit de mode raakt, dan is het wel een accessoire in semtex. En dat al sinds 1988: toen ontplofte Pan Am-vlucht 103 boven het Schotse dorpje Lockerbie door een bom die mee aan boord gesmokkeld was. Maar liefst 270 mensen kwamen om, de verantwoordelijken – die zich naar verluidt in Libische kringen voortbewogen – bleven jarenlang buiten schot.

Tom Raes

''Ik kan niet bitter zijn tegenover de Libiërs: zovelen van hen hebben me geholpen om dichter bij de waarheid te komen.'' Ken ­Dornstein

Maar dat was buiten documentairemaker Ken Dornstein gerekend, die bij de aanslag zijn broer verloor en er zijn missie van maakte om klaarheid te scheppen. Met succes: eind vorig jaar liet het Schotse gerecht weten een onderzoek te beginnen naar twee verdachten die de documentairemaker opgespoord had. De moeizame zoektocht die daaraan voorafging, legde Dornstein vast in ‘My Brother’s Bomber’.

Ken Dornstein «Het was frustrerend om te zien hoe weinig er uitgeklaard was tijdens het originele onderzoek na de aanslag. Uiteindelijk werd maar één iemand veroordeeld: een Libiër die dan nog vrijgelaten werd toen hij terminaal ziek bleek te zijn. Maar ik kon me niet inbeelden dat een aanslag zoals die op de vlucht van mijn broer door slechts één iemand beraamd én uitgevoerd zou zijn. Voor mij voelde het jarenlang alsof de echte oplossing nog altijd ontbrak. En niet alleen voor mij, de originele onderzoekers die ik opzocht waren al even gefrustreerd.»

- U voerde al langer onderzoek, maar de doorbraak kwam er pas na de val van Kadhafi.

Dornstein «Toen kwam het land als het ware open te liggen, en werd het voor het eerst mogelijk om echt ter plaatse te gaan en kritische vragen te stellen – dat had het regime namelijk altijd proberen te verhinderen. Ik begon met de bevindingen van het originele onderzoek, en kwam zo al snel uit bij namen van mensen die onder Kadhafi ooit hoge functies hadden uitgeoefend, zoals Abdullah Senussi, het hoofd van zijn inlichtingendienst.

»Maar het voornaamste voor mij was om de persoon te pakken te krijgen die de bom gemaakt had. Ik sprak met tal van onderzoekers die meer dan twintig jaar geleden hetzelfde hadden geprobeerd, en zij wezen me in de juiste richting: een bomaanslag in Berlijn uit 1986. Daarbij werd namelijk ook een Libiër opgepakt, en die had tijdens de ondervraging de naam gegeven van zijn bommenmaker – een naam die ik eerder al was tegengekomen bij het zoeken. Toen wist ik dat ik wel erg dichtbij begon te komen.»

- Hoe makkelijk was het om in Libië zelf op speurtocht te gaan? Uiteindelijk vroeg je de mensen daar om hun landgenoten te verraden.

Dornstein «Sterker nog, sommige Libiërs die ik ondervroeg, waren familie van de mensen die ik probeerde op het spoor te komen. Maar toch openden ze hun deur voor me. Ik kan gewoon niet bitter zijn tegenover de Libiërs, omdat zovelen van hen me geholpen hebben om, stap voor stap, dichter bij de waarheid te komen.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234