null Beeld

2Doc: Pervert Park (docu)

Het Zweeds-Deense koppel Frida en Lasse Barkfors zullen uw moreel kompas danig in de war brengen met hun documentaire ‘Pervert Park’, die overladen werd met verschillende awards, waaronder de Special Jury Prize op het Sundance Film Festival. De titel verwijst naar de niet al te lieflijke bijnaam voor het woonwagenpark Florida Justice Transitions, vanwaaruit 120 Amerikaanse zedendelinquenten zich proberen te reïntegreren in de samenleving. Dat de delinquenten als pesterij soms een zak met dode ratten tussen hun wasgoed aantreffen, toont aan dat dat niet zonder slag of stoot gebeurt.

'Florida Justice Transitions is een woon­wagenpark voor zedendelinquenten waar veel groepssessies plaatsvinden. Iedereen voelt er zich verantwoordelijk voor elkaar.'

Frida Barkfors «We lazen voor het eerst over Florida Justice Transitions in een Deense krant. Het park werd opgericht door Nancy Morais, zelf moeder van een veroordeelde zedendelinquent en dus bekend met hun huisvestingsprobleem: in Florida is het, net als in veel andere staten van de VS, voor hen verboden om binnen een straal van 300 meter te wonen van plaatsen waar kinderen samenkomen. Het krantenartikel sprak lovend over de ‘parallelle samenleving’ die het park zou zijn, en wij wilden daar een antropologische film over maken. Maar toen we met de delinquenten zelf praatten, bleek de realiteit helemaal anders te zijn. Ze zitten er weggestopt voor de buitenwereld en worden constant beschimpt door mensen uit de buurt: niemand wil in dezelfde winkel boodschappen doen als ‘die bende babyverkrachters’, en niemand trekt zich wat van hen aan.»

- Ik kan me voorstellen dat je als ouder liever andere buren wilt.

Frida «Ik ook: toen we vier jaar geleden voor het eerst naar Florida Justice Transitions trokken, waren we ook op onze hoede. We gingen toen nooit op ons eentje filmen. Waarom? Omdat zedendelinquenten doorgaans als monsters geportretteerd worden in de mainstreammedia. Net daarom is onze docu zo belangrijk: we tonen hen als ménsen.»

Lasse Barkfors «Zo kiezen wij ervoor om hun gezicht niet te pixelen of te blurren. Ze worden op een neutrale manier geportretteerd, en we laten hen gewoon hun verhaal doen. Dat vonden ze een verademing: we labelden hen niet, we luisterden.

»En dan kom je wat te weten, hoor. Velen zijn zelf het slachtoffer van seksueel misbruik: het is gedrag dat helaas vaak van generatie op generatie doorgegeven wordt. Tracy, bijvoorbeeld, werd als kind misbruikt door haar vader en later door andere vriendjes van haar moeder, en moest daardoor op haar 11de een abortus ondergaan. Later heeft ze haar eigen zoontje misbruikt: om hetzelfde machtsgevoel als haar vader te ervaren.»

Frida «Het goede nieuws is: bij de inwoners van Florida Justice Transitions is het recidivepercentage lager dan 5 procent. Dat is vooral te danken aan therapeut Don Sweeney, die zijn aanpak losjes baseert op die van de Anonieme Alcoholisten. Concreet betekent dat: heel veel groepssessies. Als iemand bijvoorbeeld laat vallen dat hij overweegt zijn kinderen of ex-vrouw op te bellen, mogen de anderen meebeslissen: vinden zij dat de persoon in kwestie daar klaar voor is, of niet? Zo voelt iedereen zich verantwoordelijk voor elkaar.»

- Wat heeft jullie het meest verbaasd?

Frida «Sweeney werkt al 30 jaar zowel met slachtoffers als met daders. Hij vertelde ons dat zowat de helft van de mannelijke daders ooit misbruikt werd door vróúwen – een feit dat vaak onderbelicht blijft. Bij het woord ‘zedendelinquent’ zag ik voorheen automatisch een man voor me.»

- Wat hopen jullie met deze documentaire te bereiken?

Frida «Dat de kijkers voor een moreel dilemma staan: hoe sta je tegenover mensen die verschrikkelijke dingen gedaan hebben, maar zelf ook verschrikkelijke dingen meegemaakt hebben? En dat men gaat beseffen dat de vicieuze cirkel van misbruik enkel doorbroken kan worden door slachtoffers tijdig psychologische bijstand te verlenen, en zo hopelijk te voorkomen dat ze zelf seksueel misbruik gaan plegen. Want geloof me: niemand wil in zo’n park wonen.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234