null Beeld

2Doc: Red Army (docu)

Tinseltown is in de ban van de Koude Oorlog: zo kunt u momenteel gaan kijken naar ‘Bridge of Spies’, de meeslepende IJzeren Gordijnthriller van Steven Spielberg, en vanaf 7 april naar ‘Trumbo’, de biopic over de communistische Amerikaanse scenarist Dalton Trumbo – rol van Bryan ‘Walter White’ Cranston – die in de jaren 40 in Hollywood op de zwarte lijst belandde.

Erik Stockman

Ook ‘Red Army’, een waanzinnig entertainende documentaire over het beruchte Russische ijshockeyteam dat in de jaren 80 wereldwijd furore maakte, vanavond te zien op NPO 2, baadt volop in een Koude Oorlog-sfeertje. De Amerikaanse regisseur Gabe Polsky doet in ‘Red Army’ iets wonderlijks: wat begint als een sportdocumentaire over enkele topatleten die met ware doodsverachting tegen een zwarte schijf staan te meppen, laat hij gaandeweg openbloeien tot een bijzonder vermakelijke prent over de geschiedenis van de USSR. Niet te missen, zelfs wanneer u nog nooit een puck van dichtbij heeft gezien.

- Wat bezielt iemand om een documentaire te maken over ijshockey in de Sovjet-Unie?

Gabe Polsky «Voor mij lag dit onderwerp voor de hand: mijn ouders zijn afkomstig uit de Sovjet-Unie en zelf speelde ik als student heel intensief ijshockey. Toen ik het legendarische Sovjetteam voor het eerst zag spelen, op een oude VHS-cassette, was dat voor mij een bijna religieuze ervaring: die mannen tilden de sport naar een hoger niveau. Later, toen ik al filmmaker was, ben ik beginnen te beseffen dat het verhaal van het Sovjetteam over veel meer gaat dan alleen maar ijshockey. Het gaat ook over politiek: over hoe die atleten werden ingezet als pionnen in een propagandaoorlog, en over hoe de ijshockeysport – net zoals de schaaksport en de ruimtevaart – het communisme moest helpen verspreiden. Gelukkig maar, want als ‘Red Army’ alleen maar om hockey zou draaien, zou wellicht geen kat willen kijken (lacht).»

- In uw film zit een hilarisch interview met Slava Fetisov, de oude kapitein van het team. Een rare vogel, die u op een bepaald moment zijn middelvinger toont.

Polsky «Een legendarische figuur, die Fetisov. Het was verschrikkelijk moeilijk om hem te pakken te krijgen: pas op de allerlaatste dag van de opnamen in Rusland wilde hij me ontvangen en kreeg ik een kwartier om hem te interviewen. Eerst leek hij totaal niet geïnteresseerd in mijn vragen en zat hij voor de camera maar wat op zijn telefoon te tokkelen. Maar gaandeweg moet hij hebben gemerkt dat mijn vragen iets dieper gingen dan gebruikelijk, en dat ik iets van de sport afwist, want uiteindelijk mocht het gesprek vier uur duren. Ik ben blij dat ik Fetisov in mijn film heb, maar hij blijft een rare snijboon: als hij niet zou bestaan, zou iemand hem moeten uitvinden (lacht).»

- U zegt dat die Sovjetspelers de sport naar een hoger niveau tilden. Maar toen ze na de Koude Oorlog in de Noord-Amerikaanse competitie uitkwamen, bakten ze er niets van.

Polsky «Tja, de Russische spelers pasten eenvoudigweg niet in het Amerikaanse systeem. Amerikaans ijshockey is hard en brutaal, terwijl het spel van de Russen eerder is gebaseerd op finesse. Ze konden er niet aarden, met als gevolg dat ze door de Amerikaanse pers werden uitgescholden voor pussies. Maar de waarheid is dat ze gewoon te briljant waren voor de ruwe Amerikaanse competitie. Het is alsof je aan een Zwitserse uurwerkmaker zou vragen om met gigantische legoblokken een horloge te bouwen.»

- Voor alle duidelijkheid: we hoeven de spelregels niet te kennen om van uw film te genieten?

Polsky «Natuurlijk niet! ‘Red Army’ is uitgekomen in Frankrijk, Duitsland, Spanje en België: niet bepaald ijshockeylanden, en toch is mijn film daar buitengewoon goed onthaald. ‘Red Army’ gaat dan ook niet over ijshockey, maar over de menselijke natuur. En mocht iemand na het zien van de film toch beslissen om een stick in de hand te nemen en zich op het ijs te wagen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen (lacht).»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234