null Beeld

2Doc: Wij zijn Kees Brouwer

Toen Shakespeare de gevleugelde woorden ‘What’s in a name?’ neerschreef, liet hij alvast geen twijfel bestaan over zijn antwoord: niks, noppes, nada. Clara Cleymans is dus niet uitzonderlijk begaafd met Play-Doh, Bart De Wever zal katoen waarschijnlijk niet eens van polyester kunnen onderscheiden en ex-Ketnetwrapper Peter Pype zal niet, of eh...

mke

Nu ja, u snapt het wel. De Nederlandse regisseur Kees Brouwer vond zijn eigen naam zó interessant dat hij besloot er een documentaire over te draaien. Kees Brouwer is in Nederland dan ook een beetje wat Peter Janssens of Luc Peeters hier in Vlaanderen is: een naam waarmee véél mannen gezegend zijn, of ze het nu willen of niet. Brouwer ging zo veel mogelijk van die naamgenoten opsporen, om te kijken of ze nog meer met elkaar delen dan hun naam.

Kees Brouwer «Ik was me er al langer van bewust dat mijn naam niet bepaald uniek is. Wanneer ik bijvoorbeeld een e-mailadres wil aanmaken, is ‘keesbrouwer1’ tot pakweg ‘keesbrouwer45’ altijd al bezet. Of als ik, zoals iedereen al weleens doet, mijn naam google, kom ik tientallen andere Kees Brouwers tegen. Nog vreemder is het als ik mijn eigen naam tegenkom in de krant of op een nieuwssite. ‘Kees Brouwer overleden’ of ‘Kees Brouwer stopt als korfbalcoach’. Het is wel degelijk mijn naam die daar dan staat, maar toch ben ik niet gestopt als korfbalcoach. Ik ben het zelfs nooit geweest (lacht).

»Het leek me dus interessant om die verschillende Kezen te gaan opzoeken. Wat voor leven leiden zij onder mijn naam? En lijken ze ook een beetje op mij? Dus heb ik via een televisiespotje een oproep gedaan aan al mijn naamgenoten om zich kenbaar te maken. Dat was echt een overdonderend succes: ik denk dat er bijna geen enkele Kees Brouwer is die we níét hebben kunnen opsporen.»

HUMO Bestaat er zoiets als de Kees Brouwerfactor? Een typisch kenmerk dat jullie allemaal delen?

Brouwer «Wel, Kees Brouwer woont verspreid over heel Nederland, behalve in Limburg. Daarnaast beantwoordt hij aan het prototype van de oer-Hollander: hij is blank, aan de oudere kant en protestants. O, en hij is verzot op ruitjeshemden (lacht). We hebben zo veel mogelijk Kezen samengebracht tijdens de zogenaamde ‘Kees Brouwerdag’ en het viel me meteen op hoeveel van hen een ruitjeshemd droegen.»

HUMO Herken je jezelf ook in die typische Kees Brouwer?

Brouwer «Helemaal niet! Tijdens onze zoektocht ben ik eigenlijk geen enkele andere Kees Brouwer tegengekomen van wie ik dacht: die lijkt wel wat op mij. Ik ben zelf ook wel iets ouder dan de gemiddelde Nederlander, maar daar houdt het op. Ik heb zelfs niet eens een ruitjeshemd in mijn kast hangen (lacht).»

HUMO Schept dat niettemin een band, dezelfde naam dragen?

Brouwer «Vreemd genoeg wel. Normaal is, als je met elkaar kennismaakt, jezelf voorstellen het eerste wat je doet. Maar nu hoefde ik geen enkele keer te zeggen wat mijn naam was. Daarmee was er al een grote drempel in het kennismakingsproces genomen.

»Ik had ook bij elke Kees Brouwer meteen het gevoel dat het een degelijke, goede kerel was. Wat natuurlijk wishful thinking is: je wilt liever niet dat iemand die jouw naam draagt een regelrechte smeerlap blijkt te zijn (lacht).»

HUMO Bent u eigenlijk tevreden met uw naam?

Brouwer «Ja, toch wel. Het is niet meteen de meest originele naam, maar daardoor kan ik me er ook gemakkelijk achter verschuilen. Als er in de krant staat ‘Kees Brouwer heeft een moord gepleegd’ en ik ben ook echt de dader, dan hoef ik me nog niet meteen zorgen te maken. Laat ze eerst maar al die andere Kees Brouwers afgaan!»

HUMO Euh, zo hadden we het nog niet bekeken. Tot ziens (behoedzaam af).

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234