getuigenissen3 jaar #MeToo
3 jaar #MeToo: ‘Ik was 14 en op een plek waar ik niet hoorde te zijn, in een te kort rokje’
Drie jaar geleden ging de hashtag #MeToo op Twitter en andere sociale media viraal, nadat Hollywood-producent Harvey Weinstein door verschillende vrouwen van seksuele intimidatie was beticht. Wie ‘#MeToo’ in een bericht plaatste, gaf daarmee aan met seksuele intimidatie, aanranding of seksueel misbruik te maken te hebben gehad. Ook in Humo zijn de afgelopen 3 jaar verschillende getuigenissen van vrouwen en mannen aan bod gekomen.
Waarom Saskia Noort 35 jaar lang zweeg over haar verkrachting:
De Nederlandse schrijfster Saskia Noort (50) heeft jarenlang verzwegen dat ze als jong meisje werd verkracht, maar ze wil niet langer haar mond houden. ‘Ik heb een obsessieve angst dat iemand mijn eigen dochter van 14 hetzelfde zou aandoen.’
Hoe Thordis Elva zich verzoende met haar verkrachter:
Thordis Elva werd verkracht toen ze 16 was. Jaren later confronteerde ze haar belager niet alleen met zijn daad, ze trad uiteindelijk ook met Tom Stranger naar buiten om hun verhaal over misbruik én verzoening te delen. ‘Stilte beschermt je niet. Waar stilte is, kan geweld bloeien.’
Seksueel geweld in het Europees Parlement, het zwartboek van Jeanne Ponté:
Jeanne Ponté, een Franse parlementaire medewerkster, houdt al drie jaar lang een notitieboekje bij waarin ze grensoverschrijdende feiten in de coulissen van het Europese halfrond bijhoudt: over schunnige opmerkingen, grijpgrage handjes tot zelfs regelrechte verkrachtingen.
Rose McGowan, de vrouw die Harvey Weinstein ten val bracht. ‘Hij wil me gek maken, zodat ik zelfmoord pleeg. Dat zal niet gebeuren’:
Exact 3 jaar geleden onthulde Rose McGowan (45), vooral bekend van de tv-serie ‘Charmed’, dat filmproducent Harvey Weinstein haar en zeven andere vrouwen geld had gegeven om te zwijgen over vermeende seksuele aanrandingen.
Deze vrouwen ontmaskerden Harvey Weinstein: ‘#MeToo is een onderdeel geworden van ieders leven’
Jodi Kantor en Megan Twohey ontmaskerden Harvey Weinstein, wat #MeToo aanjoeg. Nu delen ze met iedereen hoe zij dat voor elkaar kregen.
Trixie Whitley: ‘Twee keer werd ik aangerand in een lift. Ik kon alleen maar ineenkrimpen, bevriezen en me laten doen’:
‘Ik heb als vrouw genoeg situaties meegemaakt waarover ik nog nooit heb gesproken. Niet omdat ik niet durf, maar er is een tijd en plaats voor alles,’ zei Trixie Whitley (31) in ons vorige interview, drie jaar geleden. ‘Ik heb me lang verstopt achter mijn gitaar – als een schild dat mijn lichaam moest beschermen.’
#MeToo op een yogamat: ‘Bikram kreeg geen straf en verdient nog steeds miljoenen’:
In de jaren 90 en 2000 was Bikram-yoga dé rage in Los Angeles. Volgers van de hype doken gedwee een snikhete yogastudio in, om vervolgens hun bezwete lijven in allerlei bochten te wringen. Bedenker was de excentrieke Indiër Bikram Choudhury, die naar eigen zeggen Elvis Presley en Richard Nixon op een yogamat had gekregen. Eva Orner onthult in de Netflix-documentaire ‘Bikram: Yogi, Guru, Predator’ een heel ander beeld van de schaars geklede yogi: dat van een meedogenloos seksueel roofdier, dat zijn favoriete leerlingen in zijn luxueuze hotelsuite uitnodigde en hun oneerbare voorstellen deed.
‘Wie werd verkracht, zweeg liever. Men was bang zelf persona non grata te worden’:
De Zweedse cultuurpaus Jean-Claude Arnault zit een celstraf van 2,5 jaar uit wegens twee verkrachtingen. Arnault is de man van dichteres Katarina Frostenson, lid van de almachtige Zweedse Academie, die jaarlijks de Nobelprijs voor de Literatuur uitreikt. Humo sprak met Matilda Gustavsson (33), de journaliste die hem ten val heeft gebracht en ervoor zorgde dat er in 2018 voor het eerst sinds WO II geen Nobelprijswinnaar voor de Literatuur was. Ze heeft er het boek ‘Het bolwerk’ over geschreven.
‘Ik kan hem wel alleen aan, dacht ik’. Topmodel Emily Ratajkowski over aanranding door fotograaf:
Het Amerikaanse topmodel Emily Ratajkowski beschuldigt een fotograaf met wie ze jaren geleden samenwerkte van grensoverschrijdend gedrag. Het is niet het eerste geval van #MeToo in de modewereld.
Aanranding en aanrakingen? Joe Biden noemt het liever affectie:
Een aantijging van seksueel wangedrag tegen presidentskandidaat Joe Biden krijgt in de VS na lange stilte alsnog aandacht. Door de jaren heen heeft hij getoond lichamelijk contact niet te schuwen. Sommige dames vinden zijn aanrakingen ongemakkelijk. Hijzelf noemt ze uitdrukkingen van affectie.