null Beeld

3 kandidaat-premiers, 50 ultieme vragen (1): Guy Verhofstadt, Johan Vande Lanotte en Yves Leterme op de rooster

De ergste blunders, de grootste mislukkingen, de mooiste momenten, de geheimste ambities: kandidaat-premiers Guy Verhofstadt, Johan Vande Lanotte en Yves Leterme geven zich bloot in 50 vragen.

Redactie

Op deze bladzijden had een allesverschroeiend debat met de drie Vlaamse kandidaat-premiers moeten staan. Helaas, Yves Leterme durfde een krachtmeting van twee uur met Guy Verhofstadt en Johan Vande Lanotte niet aan. Het goede nieuws is dat het trio nu geen ruzie hoeft te maken over wie de fotogenieke middelste plaats aan onze interviewtafel krijgt. We hebben de tenoren dan maar elk apart omsingeld met Vijftig Vlijmscherpe Vragen die boren naar hun drijfveren, zelfbeeld, toekomstverwachtingen en de palmares van acht jaar paars. Aflevering één, starring kardinaal Cardijn, Nelson Mandela, Katia en Anja.

undefined

undefined

1 Wat is uw beste eigenschap als politicus?

GUY VERHOFSTADT « Ik ben koppig. In het dagelijks leven is dat gewoonlijk geen deugd, maar in de politiek is het nuttig. Zonder koppigheid verandert er niets in een moeilijk land als België.»


JOHAN VANDE LANOTTE « Ik functioneer goed in een groep en ik kan de gevoeligheden van andere politici juist inschatten. Daardoor kon ik het me permitteren om me geregeld boos te maken in de regering. Ik heb ook geen groot talent om anderen te kwetsen of te ambeteren


YVES LETERME « Ik ben niet zo ijdel om zelf mijn grootste kwaliteiten te bespreken. Dát stadium van narcisme heb ik nog niet bereikt. Misschien komt het nog (lacht).»

undefined

2 Wat is uw grootste manco?

VERHOFSTADT « Ongeduld! Noem het de keerzijde van mijn koppigheid. Het moet vooruitgaan, maar dat heb ik niet altijd in de hand.»


VANDE LANOTTE « Ik heb ook geen geduld, met niets. Soms laat ik me node afremmen om even trager te stappen, maar eigenlijk wil ik altijd volle vaart vooruit. Als ik bijvoorbeeld een nota laat maken, vraag ik een halfuur later al waar ze blijft. Ik probeer al mijn hele leven mijn ongeduld te beheersen, maar ik vrees dat het me nooit zal lukken. 't Is de aard ven het beestje.»


LETERME « Ik ben te veel een rusteloze controlefreak die alles zelf wil beheersen. Ik zou meer moeten delegeren, meer op mijn medewerkers vertrouwen.»

undefined

3 Welk talent of eigenschap benijdt u uw twee collega's?

VERHOFSTADT « Hun wendbaarheid. Het ABVV pleit voor een graaitaks en hup, Vande Lanotte zegt onmiddellijk dat het niet echt nodig is. De CD&V neemt stoere standpunten in over de staatshervorming, het ACW laat wat kritische geluiden horen en hopla, Leterme neemt direct gas terug. Die wendbaarheid heb ik niet.»


LETERME « Vande Lanotte kan met tien dingen tegelijk bezig zijn en toch alles blijven doorzien. Verhofstadt benijd ik vooral om zijn gedrevenheid en de manier waarop hij de zaken fraai kan voorstellen - ook kwesties waarover hij zelf twijfels heeft. Op dat vlak is hij een uitstekend advocaat.»


VANDE LANOTTE « Verhofstadt kan een halfbakken beslissing even vijf minuten tot zich laten doordringen om ze vervolgens met vuur te presenteren als de grootste doorbraak van de laatste vijf jaar. Zo'n enthousiaste mens! Ik vind het fantastisch dat je zo in elkaar kan zitten.

» Leterme bezit het grote talent om heelder dagen bij Jan en alleman bezoeken af te leggen en toch de regering te leiden. Hoe hij dat combineert is mij een raadsel.»

Jan Lippens en Pascal Verbeken

U vindt de overige vragen (tot 25) in Humo 3482

VOLGENDE WEEK: MEER!


'TERZAKE 07 AUDIT'
Canvas, van maandag 4 juni tot vrijdag 8 juni, 20u.


'HET GROTE DEBAT'
Eén, zondag 3 juni, 22.10u.


'DE LAATSTE RONDE'
Eén, van maandag 4 juni tot zaterdag 9 juni, omstreeks 22u.


'WETSTRAAT 16'
VTM, zaterdag 9 juni om 21.20u. en zondag 10 juni om 17.15u., 20.30u. en 21.30u.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234