30 en nog maagd: als het niet lukt in de liefde

'Ik vind het jammer dat in het debat over seks en relaties in Humo alleen aandacht werd besteed aan jongeren die het op beide domeinen prima lijken te doen.' Zo stond het in een lezersbrief die wij kregen naar aanleiding van onze Grote Jongerenenquête van een tijdje geleden, waaruit onder meer bleek dat 15 procent van de 24-jarigen nog nooit met iemand naar bed was geweest. Dat de briefschrijfster geen - pun not intended - alleenstaand geval was, bleek toen er nog een aantal vergelijkbare mails volgden.

Enkele quotes uit de reportage:


HUMO Heb je het altijd moeilijk gehad met het andere geslacht?
Frank «Eigenlijk wel. Ik zat op een jongensschool: vóór mijn achttiende kwam ik amper in contact met meisjes. Toen ik begon uit te gaan - ik was al zeventien - was ik zelfs een beetje bang voor ze.
»Op mijn achttiende heb ik twee keer een meisje gekust. Voor dat eerste meisje voelde ik eigenlijk niks: ik heb me door mijn maten laten ompraten om eens met haar mee te gaan. Dat tweede meisje zei me wél iets. We hadden mekaar leren kennen via een chatkanaal, en we waren verliefd geworden zonder mekaar ooit in levenden lijve gezien te hebben.
»Maar toen we met mekaar afspraken, bleek het helemaal niet te klikken. We hadden al foto's uitgewisseld, ik wist dat het een heel knap meisje was, maar face to face durfde ik gewoon wat minder dan via de chat. Achteraf denk ik dat ik te hard bezig was met wat ik mocht zeggen en wat ik vooral niet mocht zeggen.»

HUMO Wanneer ben je je zorgen beginnen te maken over je aanslepende maagdelijkheid?
Frank «Ik maak me géén zorgen: doordat ik die relatie gehad heb, kan ik het plaatsen. Ik pieker er nu in ieder geval veel minder over dan als prille twintiger. Toen liep ik echt heel gefrustreerd rond.
»Na een tijdje had ik door dat ik mezelf daarmee onrecht aandeed: je kan als vrijgezel niet laten merken dat je je eenzaam voelt en heel graag een partner wil, want dan kom je pas écht zielig over. En dus ben ik gewoon gestopt met daarover te praten - ik ben helemaal dichtgeklapt. Niemand weet ook dat ik nog maagd ben: daar heb ik het zelfs met mijn vrienden nooit over gehad.»

HUMO Word je vaak verliefd?
Nele «Ik denk wel dat ik snel verliefd word als een man heel lief voor me is. Misschien te snel. Maar dat ligt misschien wel aan het feit dat ik al zo lang alleen ben. Ik betrap mezelf telkens weer op de gedachte: 'Wat als het nu wéér niet lukt? Wat als ik voor de rest van m'n leven alleen blijf?' Daar pieker ik echt elke dag over, vooral 's avonds in bed.
»Ik ben totaal niet religieus, maar ik heb al gebéden dat het me toch een keer zou lukken. Een relatie wordt toch overal voorgesteld als het ultieme streefdoel? Alle films, boeken en liedjes gaan over de liefde: dan moet je mij niet komen vertellen dat je ook best zonder kan.
»Eigenlijk weet ik het gewoon niet meer. Ik kan alleen vast dat ik al acht jaar single ben en dat ik daar graag iets aan wil veranderen. Misschien moet ik iets veranderen aan mijn tactiek. 't Zal allemaal wel geen exacte wetenschap zijn, maar als iemand me de regels van het spel zou kunnen bijbrengen, of trucjes die ervoor zorgen dat een man wél definitief voor me valt, zou ik bijzonder gelukkig zijn.»

HUMO Je stelde jezelf wel als doel om voor je 21ste ontmaagd te worden.
Steven «Op basis van iets heel stoms, eigenlijk. Toen ik aan de universiteit begon, was er in de toiletten één hokje met '21 en nog maagd, help!' in de deur gekrast. Ik was achttien en dacht: 'Nog zeeën van tijd, maar tegen dan moet het wel gebeurd zijn.' En dan word je 19, en 20, en 21... En dan begint het dus wel een punt te worden. 't Was geen obsessie, maar je gaat je toch afvragen waarom het jou maar niet lukt.
»De meeste mensen leren hun lief of vriendin kennen in de jeugdbeweging, op fuiven, op school, op 't werk. In heel wat van die vijvers kán je na een bepaalde leeftijd niet meer gaan vissen.
»Ik ben nu 31: fuiven zit er niet meer in. En hoe ouder je wordt, hoe minder potentiële partners er nog overblijven - een relatie met een meisje van achttien zie ik precies toch ook niet zitten. Dan knaagt het wel als je ziet dat je vrienden trouwen en kinderen krijgen.
»Ik heb weer het gevoel dat ik een achterstand in te halen heb, maar deze keer ben ik er niet zo zeker van of me dat nog zal lukken.»

U leest het volledige artikel op dinsdag 23 november in Humo 3664/47.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234