40 jaar Rock Werchter: de woelige overgangsjaren
Veertig keer Rock Werchter is een lange tijd. Zo lang dat er vermoedelijk maar veertig mensen zijn die alle edities hebben meegemaakt. De pioniers uit de jaren 70 kunnen het ondertussen al navertellen aan hun kleinkinderen. Vorige week vertelden we u hoe Herman Schueremans, Hedwig De Meyer en Noël Steen het dubbelfestival Torhout/Werchter uit de Vlaamse klei trokken en op de wereldkaart zetten. Deze week: de woelige overgangsjaren.
Herman Schueremans komt op vrijdagavond 4 juli 1986 fluitend aan in Torhout. Ludwig Wynants heeft die namiddag de zevende rit van de Ronde van Frankrijk gewonnen, in een trui van Tönissteiner-TW Rock-BASF-Humo. Schueremans had een jaar eerder een aantal gelijkgezinden gevonden om mee te investeren in het wielrennen, zijn andere passie.
De eerste grote wielertriomf valt net op de dag voor de viering van 10 jaar Rock Torhout/Rock Werchter. ‘Ik weet nog dat ik in Zedelgem in een café langs de baan Brugge-Torhout ben gestopt om de finale op televisie te volgen. Toen Ludwig over de streep reed, was dat... magic. Een ander woord heb ik daar niet voor.’
De betovering is helaas snel weg, als blijkt dat Simple Minds de zaak hebben overgenomen in Torhout. De groep staat dat jaar voor de derde keer in vier jaar op de affiche en is in de keizerlijke fase beland – alles is mega. Het podium is speciaal voor hen groter gemaakt en er is 9.000 kilogram extra licht meegekomen.
Het opmerkelijkste – en meest stuitende – van alles: naast het podium en op de geluidstoren hangen enorme spandoeken waarop vredesduiven staan afgebeeld. ‘Ik heb nog geprobeerd om die eraf te krijgen in Torhout, maar dat lukte niet meer,’ zegt Herman Schueremans. ‘In Werchter waren ze wel verdwenen. De groep heeft zich achteraf trouwens uitgebreid verontschuldigd.’
Bestel het boek 'Rock Werchter, sinds 1975' »
Luister hier naar de Rock Werchter-jukebox