null Beeld

40% van de acts op Best Kept Secret wordt aangevoerd door een vrouw, 'want het festival draait om innovatieve muziek'

Vandaag ontwaakten de Beekse Bergen voor het zesde jaar op rij zonder wilde savannedieren of dagjesmensen. Wél met 25.000 festivalgangers. Voor de nieuwste editie van Best Kept Secret werd opnieuw ingezet op verrassing en vernieuwing. Maar hoe opzienbarend is Best Kept Secret vandaag eigenlijk nog?

gunter van assche

undefined

null Beeld

Een goedbewaard geheim is Best Kept Secret al lang niet meer. Bij de eerste editie waren Arctic Monkeys, Damien Rice, alt-J, Sigur Rós en Portishead meteen goed om het festival in Hilvarenbeek op de kaart te zetten. De headliners voor deze editie zijn - opnieuw - Arctic Monkeys, The National en LCD Soundsystem. “Maar het gaat niet alléén om de grote namen,” benadrukt Roosmarijn Reijmer. Zij is sinds dit jaar het hoofd creatie van organisator Friendly Fire, nadat ze bij 3FM afzwaaide, waar ze tot “de koningin van de alternatieve muziek” werd gekroond. “Het gaat hem echt wel om de ontdekkingen, en we spelen ook graag met de verwachtingen van de festivalgangers. Dit jaar programmeren we eveneens dj’s als Job Jobse, die grote dancefestivals gewoon zijn, maar van wie we geloven dat ze ook popfans zullen verbazen.”

Sam (23) is ook speciaal afgezakt om ontdekkingen te doen. “Grote Belgische festivals zijn vaak nogal voorspelbaar. Natùùrlijk kom ik vanavond voor Arctic Monkeys, maar er zijn minstens vijf artiesten die ik van haar noch pluim ken, maar graag wil leren kennen. Ik vind het zelfs doodjammer dat ik door het concert van Arctic Monkeys Sudan Archives moet missen.”

Reijmer maakt zich verder ook sterk dat dit jaar een kentering inluidt op ander vlak. Er werd de voorbije jaren vaak op dezelfde nagel geslagen, maar eindelijk raakte die ook door het glazen plafond. De scheve man-vrouwverhouding op festivalpodia wordt op Best Kept Secret hersteld. “Bijna veertig procent van de acts wordt aangevoerd door vrouwelijke artiesten,” vertelt ze. Zowaar een verdubbeling tegenover vorig jaar. “Dat begon ons eigenlijk pas te dagen toen de affiche bijna rond was. Zo’n veertig acts op de affiche bestaan bovendien uit één of meerdere vrouwelijke muzikanten. Dat is heus geen beleidskeuze geweest. Maar de meest innovatieve muziek wordt de laatste jaren door vrouwen gemaakt. En Best Kept Secret is juist een festival voor vernieuwende muziek.”

undefined

null Beeld

Of het Ann (41) opviel dat er opvallend veel vrouwen spelen? “Eigenlijk heb ik daar geen moment bij stilgestaan,” zegt ze. “Maar inderdaad: op de headliners na, staan bijna alléén vrouwen aangekruist op mijn timetable. Dat is een moedige keuze van BKS. Ik hoop alleen na dit weekend dat het geen overmoedige keuze was (lacht).”

Ook op vlak van ecologie wil BKS een voortrekkersrol blijven spelen. Drinkbekers zijn ecologisch afbreekbaar sinds de eerste editie. En vorig jaar waren zij ook het eerste festival waar je cashless kan afrekenen. “Ga toch weg met die vodjes papier van jullie, denk ik nu vaak op andere festivals,” lacht Reijmer. “Voor elke vleeskeuze hebben we dit jaar ook een vegetarisch alternatief. En er is de 50/50-burger. Je kunt daarvan denken: is dat niet raar? Maar zo wordt er wel veel minder dierlijke producten gebruikt, waardoor je een bewustere keuze kan maken als vleeseter.”

Wat festivalgangers dan weer opvalt, is dat de Kasbah, de punkgrot zeg maar, zes keer zo groot is als vorig jaar, én daardoor meteen tot officieel podium is gepromoveerd. Bomen gaan dwars door de bodem én het dak heen. Dat betekent evenwel dat je het podium niet overal even goed kan zien. “Maar ook dàt is punk, natuurlijk,” grinnikt Reijmer. Ook Stage Four werd anders ingedeeld. “Omdat het altijd beter is dat je ergens lekker je dansje kan doen dan als een sardientje in een blik te zitten. Volgens mij gaat dat enorm goed werken.”

undefined

null Beeld

Waar Lien (27) dan weer verbaasd naar kijkt, is de Hang Out. Zij hoorde, net als vele anderen, waaien dat Despacio er ten dans zou spelen: het dj-project van de Soulwax-broers met hun boezemvriend en LCD Soundsystem-frontman James Murphy. “Dat zou te gek zijn,” glundert Reijmer. “Maar dat gaat dus niét gebeuren. (lacht) Wat dan wel? Overdag kun je er eten, maar ’s nachts veranderen we die plek in een jazzclub en heet het Hangover. Alleen weten de bezoekers dat pas op het laatste ogenblik, rond middernacht, wanneer werkmensen de boel komen verbouwen. Het publiek ziet voor zijn ogen hoe het centrale knooppunt op het festival verandert. Dat is nog nooit ergens eerder gedaan.”

Bij Best Kept Secret blijven ze het leuk vinden om te spelen met de beleving. “Als het voorspelbaar wordt, is de lol er ook voor ons van af.”

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234