null Beeld

5 muziektips om april door te komen

Sinds kort presenteert Humo u - immer naar nieuwe muziek snakkende stakkerd - bij het begin van elke maand op deze plek vijf muziektips. Vijf in de gaten te houden groepen of acts, die de komende weken een concert in ons land plannen dan wel een nieuwe plaat zullen uitbrengen. Of een en ander ook daadwerkelijk goéd zal blijken te zijn, kunnen we u niet beloven - onze kristallen bol is ervandoor met onze vrouw, labrador en Renault Clio - maar de voortekenen zijn in elk geval veelbelovend.

Frederick Vandromme


(1) Young Fathers: 'White Men Are Black Men Too' (release: 6 april)

Waren we van slechte wil, we gaven u mee dat de groep Young Fathers uit Edinburgh komt, dat ze met zijn drieën zijn, vorig jaar debuteerden met het levendig klinkende 'Dead' en daar later een Mercury Prize mee wonnen. Maar te veel informatie is de groep een doorn in het oog; ze benadrukken vaak genoeg dat de muziek - en niets dan de muziek - voor zich moet spreken. Dat treft, want er staat weer véél muziek op hun nieuwe tweede plaat, 'White Men Are Black Men Too'. Ter aankondiging daarvan, op hun website: 'Nu alle nieuwe muziek omschreven wordt als post-post-post-iets-ouder-en-beter, waar moeten uitzonderingen als wij dan naar toe? Naar de plek waar Beck broodjes smeert met The Beach Boys en Captain Beefheart, nu goed?'

undefined


(2) Drie maal nieuwe wijn van oude zakken

Built to Spill: 'Untethered Moon' (21 april)

Built to Spill is er eind april met de nieuwe plaat 'Untethered Moon', anderhalve maand geleden al met de single 'Living Zoo'. En die was nonchalant, rommelig, beetje alle-kanten-tegelijk, en in het geval van het (bij ons in de woonkamer) redelijk legendarische Built To Spill is dat precies zoals we het hadden besteld.

undefined


Blur: 'The Magic Whip' (27 april)

Na de livecomeback van laatst, nu ook de op plaat gevatte repliek; de eerste plaat in twaalf jaar. Die kwam er toen de groep, op tournee door Azië, plots vijf vrije dagen op de agenda had staan. In plaats van, zoals elke normale mens, die te besteden aan het zwembad, luiig soezend, de zonnebril op halfnegen, de hersenen in Siska Schoeters-stand op een met ijsblokjes gevulde luchtmatras, trokken ze zich terug in een piepkleine, zweterige studio in Hong Kong. Na afloop bleek Damon Albarn aanvankelijk niet overtuigd ('Zomaar wat jams, niet veel meer'), maar gitarist Graham Coxon en producer Stephen Street zetten door. 'The Magic Whip', dus.


Squarepusher: 'Damogen Furies' (20 april)

Tom Jenkinson is er ondertussen 40, wat in elektronicamiddens het equivalent is van 124, maar aan rust is hij niet toe. Met 'Damogen Furies' komt de belofte dat 'hallucinaties, nachtmerries en brutaal fysiek geweld' op muziek gezet is. Eh, feest!

undefined


(3) Record Store Day; 18 april, Vooruit, Gent

Een jaarlijkse gewoonte die - hoewel het in de geest nog slechts weinig raakpunten vertoont met het oorspronkelijke uitgangspunt - nog steeds goed is voor een paar bijzondere releases en feestelijke lineups. In de Vooruit komen die dag, vanaf 12 u. 's middags, onder meer langs: Bony King, Mauro, Wallace Vanborn, Nordmann, Meuris, King Hiss, Pruikduif, Isolde et les Bens, Het Zesde Metaal, Manngold, Yuko vs. Marble Sounds, en I Will, I Swear vs. Illuminine.

undefined


(4) Sleaford Mods; 23 april, Beursschouwburg, Brussel

Live lijkt Jason Williamson van Sleaford Mods zich hoofdzakelijk te beperken tot iets wat het midden houdt tussen tekstueel vuurwerk en op het ritme van een voorgeprogrammeerde beat wat van zijn tak staan te maken - já, maar in zijn genre wel van de allerhoogste plank. Sleaford Mods zijn, in de woorden van Kurt Overbergh, zowel verwant'aan de brutaliteit van Crass , aan The Fall , aan de postpunk van PiL en aan de woordenbrij van Mike Skinner van The Streets' .Wanneer was de laatste keer dat ze dat nog eens over úw zattemansgelal hebben gezegd?

undefined


(5) Bed Rugs: 29 april, Het Depot, Leuven

De Belgen in vorm. U kunt hun 'Cycle' - een homo erectus van een rockplaat; fier rechtop lopend, volgroeid, gespierd, onvervaard en triomfantelijk - ondertussen van begin tot einde meeneuriën, en dat komt van pas; op 29 april komen ze naar het Leuvense Depot, alwaar de psychedelicaroes dan wel het volstrekt onnozele dansen vanaf 20 u. een ongebreidelde aanvang zal nemen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234