null Beeld

5 redenen waarom de Avengers moeten sterven

Avengers: Infinity War’ belooft in het superheldengenre een groots orgelpunt te worden. Alle Marvel-superhelden die we sinds de release van ‘Iron Man’ in 2008 hebben leren kennen, van Tony Stark tot Black Panther, zullen het vanaf 25 april allemaal samen opnemen tegen de ultieme booswicht, Thanos. En u mag de zakdoeken klaarhouden, want nu al staat vast dat enkele helden het gevecht niet zullen overleven. Wat volgens ons overigens geen slechte zaak zou zijn. Speciaal voor u op een zwart rijtje gezet: vijf redenen waarom de Avengers moeten sterven.

Erik Stockman

'Dood doet leven'


1 EINDE VAN EEN TIJDPERK

Zelfs de meest optimistische fans zullen zich moeten neerleggen bij het onvermijdelijke: in ‘Avengers: Infinity War’ gaan enkele vertrouwde gezichten een wisse dood tegemoet. Het bewijs: de negentiende episode uit het Marvel Cinematic Universe (MCU) is gebaseerd op de grimmige, uit 1991 daterende comic book-reeks ‘The Infinity Gauntlet’, waarin diverse superhelden in de strijd tegen Thanos op meestal gruwelijke manier aan hun einde komen. Tweede aanwijzing: Joe en Anthony Russo, de regisseurs, hebben de fans in een open brief uitdrukkelijk opgeroepen om de komende weken geen spoilers weg te geven. Wat de Russo’s eigenlijk willen zeggen: er gaan doden vallen, maar gelieve niet te verraden wie. Want dat is nu natuurlijk dé vraag: wie van de iconische superhelden gaat in ‘Infinity War’ de bocht om? De meeste bookmakers zetten hun geld op Iron Man (Robert Downey Jr.): alleen al de dramatische manier waarop de ijzeren held op de affiche boven de andere Avengers uittorent, zou erop kunnen wijzen dat zijn lot beschoren is. Maar ook Captain America (Chris Evans) zou weleens dood vlees kunnen zijn: die sombere baard waarmee hij in de trailer rondloopt, belooft in ieder geval niks goeds. Loki van zijn kant (Tom Hiddleston), wat ons betreft de coolste booswicht uit het MCU-universum, mag nu al tussen zes planken gaan liggen. Hij is namelijk in het bezit van iets dat Thanos erg graag wil: de Tesseract. En de kans dat Loki een rechtstreeks duel met een ontketende Thanos zal overleven, is gewoonweg nihil.

undefined

Maar wacht: waarom moeten sommige Avengers eigenlijk dood? Wel, de hoofdreden is dat een belangrijk hoofdstuk in het Avengers-verhaal (voor de kenners: Fase 3 in het MCU) stilaan op z’n einde loopt. De oude garde (Iron Man, Captain America, Hawkeye) mag met pensioen, nieuwe superhelden (Black Panther, Doctor Strange, de jonge Spider-Man) staan te trappelen om de fakkel over te nemen. ‘De komende jaren zullen we verrassende richtingen inslaan,’ zo heeft Kevin Feige, het creatieve brein achter de Marvel-films, laten weten. Anders gezegd: om de franchise fris en vitaal te houden, dringt een aflossing van de wacht zich op. Het gigantische succes van ‘Black Panther’ bewijst trouwens dat het MCU ook zonder Captain America en Iron Man meer dan levensvatbaar is.


2 IT’S BUSINESS

Voor het nakende afscheid van enkele Avengers bestaat allicht ook een zakelijke reden. Sommige acteurs zien hun contracten binnenkort ten einde lopen, andere acteurs zijn op financieel vlak iets te inhalig geworden. De boekhouder van Marvel zou in ieder geval niet rouwen om de dood van Tony Stark: Iron Man mag dan één van de hoekstenen van de franchise zijn (hij zoeft al mee sinds 2008), de looneisen van de populaire maar stilaan ouder wordende Downey Jr. beginnen wel héél zwaar op het budget te wegen. Om Michael Corleone maar eens te citeren: ‘It’s nothing personal, Tony. It’s strictly business.’ Chris Evans heeft dan weer te kennen gegeven dat hij zijn schild na de beëindiging van zijn contract aan de haak gaat hangen en dat hij zelf films wil regisseren. Mark Ruffalo (de Hulk), Chris Hemsworth (Thor), Tom Holland (Spider-Man), Chris Pratt (Star-Lord), Chadwick Boseman (Black Panther) en Paul Rudd (Ant-Man) daarentegen liggen nog járen bij Marvel onder contract: de kans is dus klein dat hun personages in ‘Infinity War’ het loodje leggen – al valt een verrassing natuurlijk niet uit te sluiten. Overigens hebben Downey Jr. en Evans al meermaals laten uitschijnen dat ze het wel zo’n beetje hebben gehad met al dat superheldengeweld. Hier met die balsem!


3 EINDELIJK: STERFUUR!

Het klinkt misschien een beetje morbide, maar het vooruitzicht op enkele superdramatische lijkverstijvingen doet ons nu al likkebaarden. Yep, van ons mogen er gerust enkele Avengers op gruwelijke manier sneuvelen. Want als de franchise één ding nodig heeft, dan is het wel een stevige shock to the system! Tot hiertoe stonden de superheldenfilms van Marvel immers garant voor speelsheid, fun en leeghoofdig vertier. Er werd in praktisch elke episode vrolijk gejongleerd met Tesseracten en Infinity Stones, op het eind wonnen de superhelden en niemand ging ooit dood. Die speelsheid, die in schril contrast staat met de donkerte van het door Batman en The Joker bevolkte DC-universum, vormde niet alleen de grote troef van het MCU, maar ook de achilleshiel: het ontbrak de films van Marvel aan drama, aan tragiek, aan gravitas. Op het einde van ‘Captain America: Civil War’ kwam daar al verandering in, toen Captain America en Iron Man met elkaar in conflict kwamen. Eindelijk gebeurde er eens wat! Zoals het er nu naar uitziet, zullen in ‘Infinity War’ de dramatische registers eindelijk helemaal worden opengetrokken: duels op het scherp van de snee! Doodskreten! Laatste ademtochten! De fans van ‘Game of Thrones’ weten het al langer: niets werkt beter dan een goed sterfgeval. En ook de ‘Star Wars’-fans hebben de laatste jaren mogen ondervinden dat het in dramatisch opzicht geen kwaad kan om af en toe een hoofdpersonage te zien verdwijnen: ons gemoed schiet nog steeds vol wanneer we terugdenken aan de laatste scènes uit ‘The Last Jedi’. Heerlijk! Laat de Avengers dus maar versmachten, het liefst zo episch mogelijk. In onze verbeelding zien we het al voor ons: Iron Man die na een voltreffer uit het zwerk tuimelt en zieltogend in een grasveld ligt. Captain America die met trillende lippen naast hem neerknielt en zijn oude vriend uit zijn helm helpt: ‘Tony, ik haal je hieruit... Laat me niet alleen, man!’ Tony Stark die reutelend zijn laatste woorden uitspreekt: ‘Cap... hmfff... altijd geweten... aaaarghhh... dat je... ooohhhh... een softie was.’ Verdorie, de tranen springen ons in de ogen.


4 NETFLIX

Volgens sommige geruchten moeten er enkele Avengers aan hun einde komen om plaats te kunnen maken voor de superhelden van Netflix. Dat zit zo: enerzijds heb je de langspeelfilms van het MCU, met Captain America, Iron Man, Black Panther, Black Widow en alle andere spandexfanaten. En anderzijds heb je de Marvel-televisieseries op Netflix, met Daredevil, Jessica Jones, Iron Fist en Luke Cage. Tot nu toe waren die twee werelden altijd duidelijk van elkaar gescheiden: Iron Man is nog nooit opgedoken in een aflevering van ‘Jessica Jones’, en omgekeerd heeft Luke Cage nog nooit het MCU betreden. Maar in de toekomst zou er wel degelijk een kruisbestuiving kunnen plaatsvinden. In ‘Infinity War’ zullen we Daredevil en Iron Fist wellicht nog niet te zien krijgen, maar de Russo’s hebben laten uitschijnen dat de deur naar een cross-over op een kier staat. Waarmee de natte droom van menige Marvel-fan zou uitkomen.


5 GROTE SCHOONMAAK

Laten we elkaar geen She-Hulk noemen: het wordt verdorie tijd dat de Knekelman eens grote lenteschoonmaak komt houden in de Marvel-superheldenstal. Ze zijn gewoon met te veel. Waarom was de eerste ‘Avengers’ uit 2012 zo’n schitterend spektakel? Simpel: omdat er slechts een handvol superhelden meededen, was er nog tijd en ruimte voor verbale pingpongspelletjes, voor het spetteren van chemistry en zelfs voor een stukje karaktertekening, hoe rudimentair ook. Sindsdien zijn er alleen maar superhelden bij gekomen en zijn de Marvelfilms stilaan overbevolkt geraakt. Herinner u het grote gevecht op die luchthaven in ‘Captain America: Civil War’: boven het tarmac flitsten zoveel superhelden rond dat een mens ervan begon te tollen. ‘Infinity War’ belooft nog hectischer te worden: de broers Russo hebben al laten weten dat er in de strijd tegen Thanos maar liefst 67 superhelden hun opwachting zullen maken. Wij herhalen: 67! Sorry hoor, maar trop is te veel. Laat de Avengers dus maar sterven. Bij bósjes.

‘Avengers: Infinity War’ loopt vanaf 25 april in de zalen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234