null Beeld

5 redenen waarom 'Suicide Squad' het superheldengenre gaat redden

Nog zeven keer onrustig slapen en de grimmig grijnzende leden van de ‘Suicide Squad’ komen de multiplexen binnenknallen. We horen u zuchten tot in Gotham City: alwéér een superheldenfilm? Niet helemaal: ‘Suicide Squad’ belooft het superheldendom de vlammende boost te geven die het in stervensnood verkerende genre zo hard nodig heeft. Voor u op een zwartgecapet rijtje gezet: vijf redenen waarom ‘Suicide Squad’ het superheldengenre gaat redden.

Erik Stockman


1. COOL KAMIKAZETEAM

‘Suicide Squad’ zet het superheldengenre heerlijk op z’n gehelmde kop: terwijl normaal gezien de superhelden in de spotlights staan, zijn het deze keer de superbooswichten die het voortouw nemen. De Joker, Captain Boomerang, Slipknot, Harley Quinn, Killer Croc, Deadshot, Enchantress, El Diablo: de hoofdfiguren uit ‘Suicide Squad’ zijn geen kranige kruisvaarders die het goede nastreven, maar even hatelijke als onvoorspelbare beroepscriminelen die er net een erezaak van hebben gemaakt om de mensheid te treiteren. Het verhaal begint wanneer de Amerikaanse regering beslist om de Task Force X op te richten: een clandestien, onder de radar opererend eliteteam dat geheel bestaat uit supersmiechten. Maken onder meer deel uit van deze sinistere groep: een beruchte killer met zelfmoordneigingen en een cybernetische ooglap, een racistische huurmoordenaar die dodelijke boemerangs door de lucht laat klieven, een beresterke kannibaal die beschikt over de tanden en de klauwen van een reptiel, een pyromaan met een doodskoptattoo op z’n smoel, een schizofrene heks, en een macabere clown die zich heeft gespecialiseerd in het uithalen van ziekelijke grappen – allemaal weirdo’s die niet zouden misstaan in een Mad Max-flick. Officieel zitten die superbooswichten allemaal achter de tralies van de ultrabeveiligde Belle Reve-gevangenis in Louisiana, maar telkens wanneer de Amerikaanse overheid hen nodig heeft om één of ander wereldbedreigend gevaar te bekampen, mogen ze in ruil voor strafvermindering hun cellen verlaten (wat meteen verklaart waarom de Joker in de andere superheldenverhalen altijd op vrije voeten is). Komen ze tijdens hun missie in moeilijkheden, zo heeft de regering hun ingepeperd, dan staan ze er alleen voor – vandaar dat de Task Force X ook bekendstaat als de ‘Suicide Squad’. In de comicbookwereld gaat de Suicide Squad al een tijdje mee: het team liet voor het eerst van zich horen in 1959 in het stripverhaal ‘The Brave and the Bold’, maar maakte pas écht furore vanaf 1987 in de ‘Legends’-comicbooks van John Ostrander (die overigens meeschreef aan het script van de film). Dat de superbooswichten nu eindelijk ook eens op het grote witte doek loos mogen gaan, is bijzonder goed nieuws: de vuilbekkende assholes van de Suicide Squad vormen immers een welkom tegengewicht voor de afgelikte, saaie en kleurloze parochiepriesters die Captain America, Thor en Iron Man de laatste jaren zijn geworden. Bekijk het zo: het is alsof Enya na tien optredens op rij van het podium verdwijnt en plaats moet maken voor de Ramones. O ja: in ‘Suicide Squad’ doet ook één traditionele superheld mee, zij het in een kleine bijrol: Batman. Batman (opnieuw vertolkt door Ben Affleck) is namelijk de man die de schurken van de zelfmoordbrigade indertijd één voor één achter de tralies zette – wat meteen ook de reden is waarom ze zijn cape rauw lusten.

De punk­achtige look van Harley Quinn is gebaseerd op een iconische foto van Debbie Harry uit de jaren 60
2. CURIEUZE CAST

null Beeld

Namen van het kaliber van Robert Downey Jr. of Scarlett Johansson vinden we in de rolverdeling van ‘Suicide Squad’ niet terug. De makers zijn veeleer gaan graaien in de onuitputtelijke trommel van aankomende talenten, B-filmacteurs, would-bevedetten, en toppers op hun retour. Margot Robbie als de knettergekke feeks Harley Quinn: een fotogenieke actrice die in haar vorige langspelers (‘Focus’, ‘The Legend of Tarzan’) vooral mooi moest wezen. Joel Kinnaman als Rick Flag: een jonge Zweed die in Hollywood de ene flop aan de andere rijgt (‘RoboCop’, ‘Run All Night’, ‘Child 44’). Jai Courtney als Captain Boomerang: een Australiër die ondanks grote rollen in ‘A Good Day to Die Hard’ en ‘Terminator Genisys’ nu al enkele jaren vruchteloos op de grote doorbraak wacht. Adam Beach als Slipknot: een tot bijrollen veroordeelde Canadees van indiaanse afkomst. Adewale Akinnuoye-Agbaje als Killer Croc: een acterend fotomodel wiens naam niemand ooit zal kunnen uitspreken. Jared Leto als de Joker: een notoire weirdo (zie verderop) die in zijn vrije tijd in de rockband Thirty Seconds to Mars zingt. Will Smith als Deadshot: ooit een A-list-ster die de ene miljoenenhit na de andere scoorde, nu een snel wegdeemsterende glorie die na vijf flops op rij heel dringend een succesje nodig heeft.

Dat er in dat groepje ongeregeld – noem ze gerust de Inglourious Actors – tijdens de opnamen toch een zekere samenhorigheid is ontstaan, blijkt uit het feit dat ze allemaal het woord ‘SKWAD’ op hun lijf hebben laten tatoeëren.


3. GOEDE VOORTEKENEN

Vanop de set van ‘Suicide Squad’ bereikten ons het afgelopen jaar een reeks bizarre, maar niettemin erg veelbelovende voortekenen. Will Smith schoor speciaal voor zijn rol zijn hoofd kaal: we zien het Downey Jr. niet gauw doen. Om in de juiste sombere gemoedstoestand te raken luisterde Cara Delevingne – de schizofrene heks Enchantress – naar songs van Nick Cave en Megadeth: een excellente keuze. Het punkachtige uiterlijk van Harley Quinn is gebaseerd op een iconische foto van Debbie Harry uit de jaren 60, waarop de zangeres van Blondie te zien is met trashy eyeliner, een metalen pinriem en een gescheurd Vultures-T-shirt: er zijn minder coole referenties denkbaar. En dan is er nog het geval Jared Leto: die zat blijkbaar zo diep in zijn rol dat hij – tot grote ongerustheid van de crew – ook tussen de opnamen door methodacting-gewijs de Joker bleef uithangen. Overigens had Leto, teneinde er nóg geschifter uit te zien, vooraf niet alleen zijn wenkbrauwen en zijn beenhaar maar ook zijn schaamhaar eraf laten waxen: ouch! Er is nog meer: Leto, van wie iedereen in Hollywood weet dat er een steekje los aan zit, trakteerde zijn collega’s in de loop van de opnamen op de meest macabere cadeautjes. Will Smith ontving een kogel, Margot Robbie een doos met een levende rat, Adewale Akinnuoye-Agbaje vond een stapel pornoblaadjes met vieze vlekken in zijn trailer, verschillende crewleden kregen anale kralen en condooms cadeau (gebrúíkte condooms, welteverstaan), en als welkomstgeschenk voor de hele cast liet Leto op de eerste draaidag een dood varken op de set afleveren: ‘Het leek me een goede manier om mezelf te introduceren,’ aldus Leto. ‘Ik vond het belangrijk om duidelijk te maken dat de Joker een eerder disfunctionele relatie met de andere leden van het team heeft.’ Voor sommige castleden ging het gedrag van Leto iets te ver: ‘We hebben zes maanden samen op de set gestaan,’ liet Will Smith optekenen, ‘Maar ik ben nooit te weten gekomen wie die man eigenlijk is. Hij viel nooit uit zijn rol.’ Nu, zelf vinden wij het heerlijk wanneer een acteur tot op het randje gaat, maar Leto zal het hoe dan ook niet makkelijk hebben om de briljante prestatie van Heath Ledger in ‘The Dark Knight’ te overtreffen. O ja: naar verluidt stond er op de set voortdurend een therapeut paraat om de acteurs te behoeden voor depressies. Only in Hollywood!


4. DC COMICS v MARVEL

De Amerikaanse comicbookwereld wordt gedomineerd door twee reuzegrote uitgeverijen, Marvel en DC Comics, waarvan de fanbases elkaar al sinds hun ontstaan naar het leven staan. Captain America, Iron Man, Spider-Man, de Hulk en alle andere Avengers behoren tot de Marvelstal. In het DC Comics-universum flitsen onder meer Batman, Superman en de Suicide Squad rond. En nu zullen de Marvelfans ons wel rauw lusten, maar wat ons betreft staan de DC Comics-verfilmingen qua stijl en look doorgaans op een veel hoger niveau dan de films uit het Marvel Cinematic Universe, die stilaan allemaal op eenheidssuperworst beginnen te lijken. De reden voor dit kwaliteitsverschil is heel simpel: terwijl de regisseurs van de Marvelfilms zich in opdracht van de studio allemaal aan dezelfde cleane stijl dienen te houden, genieten de DC Comics-cineasten net iets meer creatieve vrijheid. Kijk maar eens naar de gotische ‘Batman’-films van Tim Burton, de geliefde ‘Batman’-trilogie van Christopher Nolan, of zelfs naar het zwaar omstreden ‘Batman v Superman’ van Zack Snyder: die film had tenminste een expliciete look, een eigen smoel. Aangezien ‘Suicide Squad’ deel uitmaakt van het zogenaamde DC Extended Universe, is de hoop op een unieke ervaring meer dan gewettigd.


5. BLIJ MET AYER

De man die in de regiestoel zat is David Ayer. Ayer en de Suicide Squad: het lijkt een ideale match. Wie zijn vorige films heeft gezien, te weten ‘Fury’, ‘Sabotage’ en vooral ‘End of Watch’, weet immers dat Ayer de hevigheid, de rauwheid en de grimmigheid niet schuwt, en volgens de laatste geruchten zal ‘Suicide Squad’ – door Ayer omschreven als de superheldenversie van ‘The Dirty Dozen’ – inderdaad meer intens geweld bevatten dan de doorsnee comicbookmovie. Wat allemaal samen laat verhopen dat er een knaller zit aan te komen. ‘I can’t wait to show you my toys,’ horen we de Joker in de trailer zeggen. Wel, haal ze maar boven!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234