null Beeld

50/50: 'Het werd geschreven door iemand die daadwerkelijk ruggenmergkanker heeft gehad'

We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Eerst het slechte? Welaan dan! De wereld draait zot en elke dag haalt een terroristische aanslag het nieuws. Het goeie? Volgaarne! De kans dat je door zo’n aanslag sterft, ligt 12.571 keer lager dan de kans dat je sterft aan kanker. Fjoew! En als je dan nog van het kaliber van scenarist Will Reiser bent en die vuile woekeraar overleeft, mag je al helemaal beide handjes kussen. Zijn bijzondere verhaal werd de basis voor de excellente dramedy ‘50/50’ (2011), waarin Joseph Gordon-Levitt in het lichaam van Reiser kruipt. Inclusief ruggengraat vol tumors.

Katrien Verschoren

'Scenarist Will Reiser overleefde zelf kanker: 'Vrouwen vonden mij níét ineens veel aantrekkelijker.'

Joseph Gordon-Levitt «Laat dat net het unieke punt van het scenario zijn: het werd geschreven door iemand die daadwerkelijk ruggenmergkanker heeft gehad én dat op een erg persoonlijke manier kan relativeren. Het scenario las als dat van een komedie, maar dan zonder de clichés en de stereo-types. Sterk, zeker omdat het over zo’n zwaar onderwerp als kanker gaat.»

- Je kunt je niet voorbereiden op kanker, maar hoe bereid je je voor op de rol van kankerpatiënt?

Gordon-Levitt «Ik had het geluk dat de persoon waarop mijn personage gebaseerd is, nog in leven was, dus ik kon hem de pieren uit de neus vragen over de emotionele en fysieke transformatie die hij had ondergaan. Wat deed er pijn? Waar? Wanneer? Hoelang? En hoe hard? Zeer nuttig, maar nog interessanter werd het wanneer we het over alle niet-medische aspecten hadden: hoe voelde je je toen? Waaraan dacht je?

»Kijk, een enkeling vond bij het uitkomen van de film dat we de ziekte te fel ridiculiseerden, maar die had het niet begrepen. We lachen niet met kanker an sich, maar we zien wél de humor in de reacties van mensen die dicht bij kankerpatiënten staan en niet goed weten hoe ze met die diagnose om moeten gaan. Een wereld van verschil.»

undefined

null Beeld

- Eén van die mensen – in het leven van Will Reiser én in de film – is niemand minder dan Seth Rogen.

Gordon-Levitt «Zijn aanwezigheid hielp ons om dat evenwicht tussen komedie en drama in stand te houden. Seth is zo grappig! Als acteur, maar blijkbaar ook als vriend wanneer je kanker hebt. Er stonden stukken in het scenario die ik niet voor mogelijk hield maar die toch echt gebeurd waren.»

Will Reiser «Inderdaad, naast grappig is Seth ook gewoon een bijzonder goeie en warme mens. Terwijl ik lag af te zien, probeerde hij me aan het lachen te brengen. Hij hielp me ook bij het verzorgen van mijn diverse wonden, terwijl hij een immense afkeer heeft van alle lichaamssappen. Je zou het hem niet nageven, maar Seth is een redelijk fragiel persoon als het aankomt op bloed, of gewoon al maar een schram. Voor hem was het vervangen van een verband en het zien van mijn gigantische gapende wonde een traumatische ervaring, zonder meer. Maar hij deed het wel, en daarna bleef hij erover zagen, net zoals hij in de film doet dus (lacht).»

- Was het ook Seth die je voorstelde om je kankerdiagnose te gebruiken om vrouwen te versieren?

Reiser «Uiteraard, typisch dat Seth met zo’n idee op de proppen komt. Grieten versieren met kanker klinkt bij voorbaat als een verloren zaak. Het werkte dan ook niet zo goed als hij het zich had voorgesteld. Mensen toonden bijzonder veel medeleven, dat wel, maar het was eerder het soort medeleven dat je toont aan een zieke hond. Vrouwen vonden mij niet ineens veel aantrekkelijker – begrijpelijk, ik zag eruit als een schim van mezelf. Ze hadden gewoon medelijden met me. En zeg nu zelf, is medelijden niet één van de minst geile emoties die er zijn?»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234