null Beeld

50 jaar Humo's Pop Poll: dit zijn de onsterfelijke tv-makers, radiofiguren, muzikanten en de man/vrouw die u afgelopen 50 jaar het liefst uit de kleren zag gaan

In de categorie Beste Pop Poll wint die van Humo steevast met straatlengtes voorsprong, en dat al vijftig jaar. Om dat te vieren, hebben we per categorie alle stemmen van de lezer rigoureus opgeteld, om zo tot Het Definitieve Lijstje te komen. Dat wordt vervolgens becommentarieerd en van een alternatieve top drie voorzien door een kundige Humo-jury – Jan Eelen, Roos Van Acker, Mark Coenen, Guy Mortier, Jörgen Oosterwaal en Bart Vanegeren. Handig, toch: die pinnige discussie aan de kerstdis over wie nu de grootste lul van de afgelopen vijftig jaar is, beslecht u zo in een handomdraai. Deze week in deel twee: televisie, radio en muziek.

jm

undefined

undefined

Bekijk de uitslagen:

Beste tv-programma (Binnenland)

Beste TV-programma (buitenland)

TV-figuur nationaal

Radiofiguur nationaal

Radioprogramma Nationaal

Groep internationaal

Groep nationaal

Wie wilt u uit de kleren zien gaan?

Zanger nationaal

Zangeres internationaal

Zanger Internationaal

Zangeres nationaal

undefined

Beste tv-programma (Binnenland)

1
Panorama

2
De slimste mens ter wereld

3
Het VRT-journaal

4
Première

5
F.C. De Kampioenen

6
Verover de aarde

7
De pappenheimers

8
Films

9
IQ Kwis

10
In de gloria

undefined

null Beeld

undefined

Een schisma tussen jury en lezer, want die eerste gaat radicaal voor een programma dat de top 10 van die tweede niet haalde. Verdient u billenkoek? Vast wel, maar niet hiervoor. ‘Het huis van wantrouwen’ – want daar gaat het over – liep immers slechts één seizoen. En een halve eeuw aan stemmen optellen levert logischerwijs een top 10 op met programma’s die langer liepen dan Bart De Pauw, die keer toen Hilde Van Mieghem de achtervolging op ’m inzette – zie (1), (2), (3), (4), (6), (7), (8) en (9). En (5), natuurlijk, gestileerde topfictie die het pad effende voor ‘Van vlees en bloed’, ‘Clan’ en ‘Tabula rasa’.

De jury keek vooral naar het aspect grensbrekend en baanverleggend, en kwam zo uit bij ‘Het huis van wantrouwen’. Mark Uytterhoeven en Wouter Vandenhaute – van wie de wereld nog niet, maar hijzelf al wel wist dat hij later De Grote Minimoefti van de Lage TV-landen zou worden – veranderden in 1991 de televisie in Vlaanderen, en wel fundamenteel: het abces ‘onnodige ernst’ werd zonder narcose uit de openbare omroep weggesneden, een talkshow mocht swingen en jiven, en Herman Brusselmans had plots – doch dit terzijde – een tv-carrière.

Ja, de jury trilde van opwinding. Mark Coenen nam zelfs het woord ‘paradigmashift’ in de mond, maar besefte gelukkig net op tijd dat hij al een poosje niet meer de netmanager van Canvas is. Guy Mortier – de rest van de jury besefte nog niet dat hij z’n koffie al een poos met Elixir d’Anvers had zitten aanlengen – hield het op ‘bier en tieten, jololololóó’. Bidden dat de polonaise die daarop volgde, nooit op YouTube verschijnt.

‘Panorama’, het programma dat in 2016 z’n naam kort liet knippen, staat bij de lezer op (1) en bij de jury op (2) – ach, die clickbait-loze tijden waarin Paul Muys, William van Laeken en Paul Jambers aan tomeloze onderzoeksjournalistiek mochten doen, en ze aan de Reyerslaan nog tijd kregen om iets – bijvoorbeeld een fles whisky – tot op de bodem uit te zoeken.

‘Allee, mannekes,’ sprak Jan Eelen gegeneerd toen ‘In de gloria’ op (3) belandde bij de jury – op (10) bij de lezer. Poets wederom poets, Eelen: had je maar niet het programma moeten maken dat Vlaanderen tot in z’n haarvaten begreep. ‘J’ai pas de culottes,’ hoorden we Guy Mortier nog gillen, net voor we naar de volgende categorie overgingen.

➜ De keuze van de jury: 1. Het huis van wantrouwen; 2. Panorama; 3. In de gloria


Terug naar boven

Beste tv-programma (Buitenland)

1
RUR

2
Van Kooten en De Bie

3
Match of the Day

4
Keek op de week

5
Studio sport

6
Mooi weer De Leeuw

7
De wereld draait door

8
Top Gear

9
Laat De Leeuw

10
’Allo’Allo!

undefined

null Beeld

undefined

Noem de heren en dame van de jury oudere jongeren, regelneven, klisjeemannetjes of gewoon een simplisties verbond, maar over (1) werd niet langer dan noodzakelijk nagedacht: Kees van Kooten en Wim de Bie in hun verschillende, achteloos briljante gedaantes.

Voorts: ‘Top Gear’ op (2), natuurlijk, omdat auto’s een prima alibi bleken om keffende burgermannetjes en humorloze moraalridders te trollen, en op (3) het verzameld werk van Paul de Leeuw, die meer Pop Poll-medailles verzamelde dan Bert Anciaux partijkaarten.

undefined

De lezer zet Koot & Bie op (2) – op (1) staat ‘RUR’, het praatprogramma van Veronica dat twintig jaar lang gepresenteerd werd door Jan Lenferink, de man die het streepjeshemd emancipeerde. U zet ook nog ‘Match of the Day’ op (3). De jury begrijpt dat, maar toch: ‘Het niveau van Tom Coninx wordt daar maar zelden gehaald.’

➜ De keuze van de jury: 1. Van Kooten en De Bie; 2. Top Gear; 3. Alles van Paul de Leeuw


Terug naar boven

Tv-figuur nationaal

1
Mark Uytterhoeven

2
Bart Peeters

3
Erik Van Looy

4
Bart De Pauw

5
Jan Van Rompaey

6
Carl Huybrechts

7
Bavo Claes

8
Jo Röpcke

9
Tom Lenaerts

10
Martine Tanghe

undefined

null Beeld

undefined

Ook in deze categorie geen relletjes in de jury, al scheelde het niet veel toen de ober vroeg wie de wijn wilde proeven. Wie anders dan Mark Uytterhoeven, de bevlogen leraar Nederlands die een carrière lang zijn klas met van het leerplan afdwalende spitsvondigheden amuseerde, op (1)? De man die zelfs van het testbeeld vermakelijke televisie zou kunnen maken, staat op (2), op (3) hebt u Erik Van Looy laten landen. De jury gaat daar voor het duopack Bart De Pauw en Tom Lenaerts, twee jongens die samen briljant waren, en apart geniaal zijn. De sitcom, het grote zondagavondprogramma, de tragikomische fictiereeks, de quiz: bij haast elk lemma in de grote Vlaamse tv-encyclopedie dient verwezen naar De Pauw en Lenaerts. Alleen aan het belspelletje verbrandde De Pauw enigszins zijn vingers.

➜ De keuze van de jury: 1. Mark Uytterhoeven; 2. Bart Peeters; 3. Bart De Pauw & Tom Lenaerts


Terug naar boven

Radiofiguur nationaal

1
Jan Hautekiet

2
Guy De Pre

3
Jan Wauters

4
Michel Follet

5
Jos Ghysen

6
Bart Peeters & Hugo Matthysen

7
Jan Van Rompaey

8
Peter Van de Veire

9
Zaki

10
Siska Schoeters

undefined

null Beeld

Verdwaalde een kaduuk vluchtschot van een met de wereld worstelende middenvelder van Sporting Lokeren ver buiten Daknam, Jan Wauters maakte er een sublieme boogbal van die op het dak van het doel stierf. Was het voltallige peloton in de Tour de France vergeten epo te nemen, dan bezong hij de snotkristallen onder de neus van de eenzame vluchter, en maakte hij de hitte die onder de rennerspetjes zeurde nog dwingender. Wauters bracht de poëzie in de massasprint, de kunst in de rechtdoor getrapte penalty – en dat alleen met een stem en een hang naar rodewijnromantisch Nederlands. Voor de jury bestaat er geen twijfel: Jan Wauters is de bekwaamste radiofiguur van de afgelopen vijftig jaar.

De lezer mikt Jan Hautekiet op (1) – bij de jury staat die op (2). Nog zo’n man die zonder dt-fouten praat, en het heerlijke radiokunstje – boeien zonder beeld – perfect in de elegante pianovingers heeft. Een carrière die van ‘Hallo Hautekiet’ (roerig en balorig) naar ‘Hautekiet’ (relevant en interessant) ging, terwijl de FM-band alleen maar intenser werd: faut le faire.

Voor het overige nogal wat heren op leeftijd in uw top 10 – het scharniertje van (5) schuurt zelfs helemaal niet meer – en slechts één vrouw: Siska Schoeters op (10). Op (6) bij de lezer en (3) bij de jury: Bart Peeters en Hugo Matthysen.

➜ De keuze van de jury: 1. Jan Wauters; 2. Jan Hautekiet; 3. Bart Peeters & Hugo Matthysen


Terug naar boven

Radioprogramma nationaal

1
De afrekening

2
BRT top 30

3
Het leugenpaleis

4
Domino

5
Rudy's club

6
Hallo Hautekiet &
Radio Rijswijck

7
Music For Life

8
Vrijaf

9
De zaterdagshow

10
Funky Town

undefined

null Beeld

undefined

Die heren Peeters & Matthysen blijven we eeuwig dankbaar voor ‘Het leugenpaleis’, het enige radioprogramma dat ooit de Ha! van Humo heeft gewonnen. Anarchie, surrealisme en improvisatie: punk was plots niet alleen een muziekgenre. Tien jaar lang, van 1988 tot 1998, faciliteerde ‘Het leugenpaleis’ de vertering van het zondagse gebraad met groentekrans en kroketten. En door figuren als Clement Peerens, Joe Roxy, Nonkel Van Grauwel en Dokter De Reiger in het wild uit te zetten, zorgden Peeters en Matthysen voor een flinke opwaardering van de Vlaamse bevolking.

‘Het leugenpaleis’ (vier Pop Poll-medailles) op (1) dus voor de jury, en ‘De taalstrijd’ (twee Pop Poll-medailles) op (2). Zegt u niets, wegens pas na de Koude Oorlog geboren? Dan bent u niet te benijden, want het was in ‘De taalstrijd’ op Radio 1 dat Mark Uytterhoeven zich voor het eerst openbaarde als fundamenteel geestige mens. Samen met Guy Mortier en Myriam Thys vormde hij het vaste panel van het taalprogramma dat afwisselend tot genoeglijk monkellachen, onbeheerst giechelen en afzichtelijk schuddebuiken noopte.

Op (3) lauwert de jury ‘Domino’ (vijf Pop Poll-medailles), het programma waarmee Luc Janssen in de jaren 80 zijn volk naar muziek leerde luisteren waar geen spinrag aan hing.

En de lezer, die hield de afgelopen vijftig jaar vooral van overzichtelijke tabellen (1 en 2).

➜ De keuze van de jury: 1. Het leugenpaleis; 2. De taalstrijd; 3. Domino


Terug naar boven

undefined


Zanger nationaal

1
Arno

2
Raymond van het Groenewoud

3
Will Tura

4
Johan Verminnen

5
Tom Barman

6
Koen Wauters

7
Urbanus

8
Luc De Vos

9
Helmut Lotti

10
Walter Grootaers

undefined

null Beeld

Vive ma liberté, allemaal goed en wel, maar Arno Hintjens zat wel twee decennia lang vastgeklonken aan de eerste plaats in deze categorie – men ziet hem in Brussel weleens lopen met zijn zestien Pop Poll-medailles rond de nek. U liet zich in dezen wel vaker op eenduidigheid voorstaan: Will Tura won zes medailles en eindigt op (3), Raymond van het Groenewoud heeft er zes en finisht op (2).

De jury knikte goedkeurend en morrelde alleen aan de volgorde: Raymond op (1). Omdat hij zo’n krachtige zanger en schone lelijke mens is, uiteraard, maar ook omdat hij altijd zo’n bekwaam antropoloog geweest is. Wie anders heeft u immers geleerd dat een bepaald deel van de bevolking zelden klaarkomt? Dat modebladen lezen een populair tijdverdrijf is op het strand? Dat artiesten naast paranoia en twijfels toch vooral veel dorst hebben? Al zat hij er, Christiaan Bonkoffsky nog aan toe, flink naast toen hij in ‘Vlaanderen boven’ beweerde dat ‘de rijkswacht goed functioneert’.

De keuze van de jury: 1. Raymond van het Groenewoud; 2. Arno; 3. Will Tura


Terug naar boven

Zangeres nationaal

1
Jo Lemaire

2
Axelle Red

3
Sarah Bettens

4
Ann Christy

5
Dani Klein

6
Geike Arnaert

7
Marva

8
Elsje Helewaut

9
Sofie

10
Selah Sue

undefined

null Beeld

Ook in deze categorie werkte de lezer met een abonnementensysteem: haast iedereen in de top 10 won de medaille verschillende jaren na elkaar. Historici spreken nu van de Marva-periode (’68-’73), het Ann Christy-momentum (’74-’78), het Jo Lemaire-tijdperk (’79-’85) en het Geike Arnaert-decennium (2000-2008). Van ’87 tot en met ’99 was dan weer een beurtrol ingesteld voor Elsje Helewaut, Dani Klein, Sarah Bettens en Axelle Red.

Over de winnaar zijn lezer en jury het roerend eens: Jo Lemaire heeft de stem, de liedjes, de (internationale!) carrière en de kosmopolitische innemendheid voor de gouden medaille – ‘Mét kussen van de juryvoorzitter,’ benadrukte Guy Mortier, die zich al aan het parfumeren was.

Op (2) eert de jury Dani Klein, die met Arbeid Adelt!, The Scabs en – vooral – Vaya Con Dios de Belgische muziekgeschiedenis flink wat lijviger maakte, en op (3) Selah Sue, die – crazy world, crazy world! – in 2010, 2012 en 2015 de Pop Poll wat soul inblies. Netjes, al koos de lezer een andere afslag: Axelle Red op (2) en Sarah Bettens op (3).

➜ De keuze van de jury: 1. Jo Lemaire; 2. Dani Klein; 3. Selah Sue


Terug naar boven

Zanger internationaal

1
David Bowie

2
Bruce Springsteen

3
Bono

4
Prince

5
Neil Young

6
Nick Cave

7
Rod Stewart

8
Robbie Williams

9
Bob Dylan

10
Chris Martins

undefined

null Beeld

Had al dat nijvere tellen, meten en wegen de jury loom gemaakt? Had het snel aantikkende promillage de strijdbaarheid uitgegomd? Feit is dat de jury het al een poosje broederlijk eensgezind was over de keuzes, Jan Eelen ‘Vrolijke vrienden’ zat te tokkelen op zijn gitaar, en Guy Mortier iets liefs in het vriendschapsboekje van Roos Van Acker aan het noteren was. Stennis hadden we nodig, reuring, ultimatums en veto’s, een kordaat ‘No fucking way!’ Gelukkig moest er vervolgens beslist worden over de beste zanger (internationaal). Niet dat er over (1) roerig gedebatteerd werd: het icoon David Bowie werd eensgezind en samenspannend met de lezer nog een laatste eer bewezen.

Maar toen het over de plaatsen (2) en (3) ging, brak de hel los. ‘Waar is Elvis?’ ‘Springsteen moet er absoluut in.’ ‘Nick Cave is een geweldige songschrijver en een straffe performer, maar een goeie zanger?’ ‘Och, ik weet wel dat Cave ooit uw lief heeft ingepikt.’ ‘Jongens, waar is Elvis?’ ‘Was Prince niet een beetje overroepen?’ ‘Als Neil Young niet op (2) staat, defriend ik jullie allemaal op Facebook.’ ‘Mijn papa is politieman!’ ‘De emmer der vernederingen is vol!’ ‘Gaat er mij nu verdomme iemand zeggen waar Elvis is?’ En zo ging dat maar door.

Een VN-vredesmacht was al op weg naar de jurytafel, maar gelukkig was de ober met een nieuwe fles wijn sneller en keerde de kalmte terug. En wel in de vorm van een old school Belgisch compromis: op (2) staan Elvis, én Prince, én Springsteen, én Young, én Cave, én elke sublieme zanger die hier vergeten werd.

➜ De keuze van de jury: 1. David Bowie; 2. Elvis, Prince, Springsteen, Young, Cave et les autres


Terug naar boven

Zangeres internationaal

1
Madonna

2
Tina Turner

3
Björk

4
Anouk

5
Kate Bush

6
PJ Harvey

7
Patti Smith

8
Annie Lennox

9
Sinéad O’Connor

10
Beyoncé

undefined

null Beeld

undefined

Over (1) vond de jury snel een consensus. The Queen of Pop! Madonna domineerde de jaren 80 en 90 met vernieuwende popmuziek, kneuterigheid bannende liveshows en zelfbewust feminisme. Ze bekommerde zich om het lot van aidswezen, kielhaalde de alomtegenwoordige tuttigheid en was voorzitster van het Comité ter Promotie van de Puntbeha. Op (2) minstens zoveel engagement: PJ Harvey is een moderne schikgodin die zich kwaad maakt over de ploertige manier waarop de mens zichzelf, zijn naasten en de planeet behandelt. En als we de Queen of Pop al hadden, dan moest de Queen of Rock er ook bij: op (3) bij de jury een keur-Turner. De lezer komt met een vrij verrassende (3): Björk.

➜ De keuze van de jury: 1. Madonna; 2. PJ Harvey; 3. Tina Turner


Terug naar boven

Groep nationaal

1
dEUS

2
Clouseau

3
Hooverphonic

4
De Kreuners

5
The Scabs

6
Triggerfinger

7
Soulsister

8
K’s Choice

9
T.C. Matic

10
Gorki

undefined

null Beeld

43 personeelswissels, 29 zijprojecten en 11 bijna-splits, maar (1) overleeft alles. Bijna 30 jaar is het ei van Tom Barman, en nog steeds is het niet volledig uitgebroed. De jury knikt instemmend bij uw keuze en zegt ‘Thank you for the roses, Tommy!’

Op (2) bij de lezer een schemerige groep uit de avant-garde die zich bedient van moeilijk te doorgronden akkoordenschema’s, tonnen noise en reverb, en hermetische teksten over de pijn van het zijn. Maar ernstig: ook de jury erkent de vonken en het vuur van Clouseau, en ziet hoe Kris en Koen Wauters met hun gepolijste pop Sportpaleizen gelukkig maken – en zet ze dus op (3). Bij de lezer staat daar Hooverphonic. Mja, niet slecht in ‘The Voice’, vindt de jury, maar putain putain, is T.C. Matic niet vachement bien? Dat de Belgische rock uit biertenten en gammele achterafzaaltjes is ontsnapt, dat jonge inlandse groepjes tegenwoordig internationaal in plaats van provinciaal klinken, dat ook in Eeklo, Kwaadmechelen en Eppegem rock-’n-roll vuil en opwindend mag zijn, hebben we toch voor een groot stuk te danken aan het pionierswerk van Arno Hintjens en Jean-Marie Aerts.

➜ De keuze van de jury: 1. dEUS; 2. T.C. Matic; 3. Clouseau


Terug naar boven

Groep internationaal

1
U2

2
The Rolling Stones

3
R.E.M.

4
Coldplay

5
Talking Heads

6
Pink Floydn

7
Dire Straits

8
ABBA

9
Radiohead &
The Police

10
Pearl Jam &
Eurythmicsl

undefined

null Beeld

undefined

Natuurlijk weet de jury dat U2 het afgelopen decennium geen ziel herknedende platen meer heeft uitgebracht. Dat de groep voor missiezuster speelt, en tegelijk een haar belastingbrief iets te slimmig invullende multinational is. En dat Bono ooit vijf maanden out is geweest omdat dat nu eenmaal een ingrijpende operatie is, zo’n nulmeridiaan rectaal laten inbrengen. En toch blijven the last of the rock stars when hip hop drove the big cars de opwindendste, bepalendste en meest innovatieve spitsen in de Super League van de grote bands. Dat oeuvre! Die shows! Verschijnt U2 in een stadion, dan gebéúrt daar iets – daar zijn ze in bijvoorbeeld het Astridpark toch een poco jaloers op.

Ook op (2) volgt de jury de lezer: al meer dan een halve eeuw doceren The Rolling Stones lesjes in zuurstofrijke rock-’n-roll. En met zo’n energieke jonge snaak als Keith Richards in de rangen komt daar vast nóg een halve eeuw bij. Op (3) R.E.M. (de lezer) en Talking Heads (de jury). En dan was er nog Guy Mortier, die met een verschrikt gilletje vaststelde dat The Beatles in geen velden of wegen te bekennen zijn. Helaas: sinds 1970 zijn ze niet meer samen op een podium gesignaleerd. En de recentste gezondheidsbulletins van John Lennon en George Harrison doen vermoeden dat dat ook in de volgende vijftig jaar niet zal gebeuren. Maar zullen we afspreken dat Mark Chapman in 1980 Lul van het Jaar was?

➜ De keuze van de jury: 1. U2; 2. The Rolling Stones; 3. Talking Heads


Terug naar boven

Wie wilt u uit de kleren zien gaan?

1
Matthias Schoenaerts

2
Roos Van Acker

3
Guy Mortier

4
Lien Van de Kelder

5
Ann Van Elsen

6
Dina Tersago

7
Clara Cleymans

8
Evy Gruyaert

9
Elodie Ouedraogo &
Gabriel Ríos

10
Ann Lemmens

undefined

null Beeld

undefined

Horen wij daar het luide loeien der #MeToo-alarmen? Neen, hoor, het is gewoon een langgerekte geeuw van Guy Mortier – ook voor een juryvoorzitter is het soms bedtijd. Maar eerst dus nog ‘Wie wilt u het liefst uit de kleren zien gaan?’ Een vrouwonvriendelijke categorie? Nou, in de top drie van de lezer staan twee mannen. En terecht, trouwens: bij het aanschouwen van (1) voelen zelfs de rabiaatste alfamannetjes hun ingebeelde clitoris tintelen. Wat een lijf, wat een kop. Op de plechtige ontbloting van (3) zitten wij iets minder te wachten, maar dat komt allicht omdat we de betrokkene op Humofeestjes al iets te vaak z’n act met het Boratpakje hebben zien opvoeren. Passons: u hebt daar een file van intelligent moois samengesteld. Dank ook aan die man uit Melle die jaarlijks een lijstje van zeven pagina’s instuurde – wegens niet reglementair konden we dat helaas nooit in aanmerking nemen.

De jury besloot om voor een statement te gaan, en bekroont Roos Van Acker als Covervrouw der Covervrouwen. Uit het ter plaatse geïmproviseerde juryrapport van Guy Mortier: ‘Die satijnen oogopslag! Dat neusje van de zalm! Die elegante lach! Dat zonnestralen lokkende lichaam! Het is een schande dat Roos nog niet als werelderfgoed is erkend door Unesco.’ Roos zelf hoorde het blozend aan, nipte nog eens van haar kokosmelkje, en ging vervolgens uit de kleren. De foto’s zullen op een onverwacht moment, ergens in de volgende vijftig jaar, in Humo verschijnen. U móét dus een abonnement nemen, wilt u het feestje niet missen.

➜ De keuze van de jury: 1. Roos Van Acker


Terug naar boven

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234