null Beeld

5x2

'Schrijf eens een wervend stukje over '5 X 2' van François Ozon,' gelastte onze hoofdredacteur gisteren, 'maar probeer nu eens géén grapjes te maken over de achternaam van de man. Dat spelletje is intussen echt wel afgezaagd.' Komt in orde, chief!

Redactie

De ozonproductie (oeps!) '5 X 2' handelt over de trage implosie van een liefdesrelatie. Ooit waren Marion (mooie rol van Valeria Bruni-Tedeschi, de halfzus van Carla) en Gilles (Stéphane Freiss) erg gelukkig samen, maar na vijftien jaar huwelijkssleur is de kloof tussen hen breder geworden dan het gat in de ozonlaag (hola!). De clou is dat het verhaal van Marion en Gilles zich 'Memento'-gewijs in omgekeerde volgorde ontvouwt: de film opent met het tekenen van de echtscheidingspapieren, waarna we achtereenvolgens getuige zijn van de geboorte van hun zoon, het huwelijksfeest en ten slotte hun kennismaking. '5 X 2' scoort op onze ozonometer (oh!) uiteindelijk nét iets minder goed dan de meesterwerkjes 'Swimming Pool' en 'Sous le Sable', maar de songs van Paolo Conte, Bobby Solo en The Platters snijden recht door het hart, en sommige scènes blinken uit door een heerlijk hoog ozongehalte (aiai!).

- Meneer Ozon, wat is bedoeling van die omgekeerde structuur van '5 X 2'?

FRANÇOIS OZON «Ik vond het wel interessant om de film te laten beginnen met het pijnlijkste moment uit het leven van een koppel - de scheiding - en te laten eindigen met het allermooiste moment, de kennismaking. Het is mijn manier om te vertellen dat je vooral in het begín van een relatie in de liefde moet geloven.»

- Waarom heeft u op de soundtrack vooral Italiaanse liedjes gezet?

OZON «Valeria is een Italiaanse, en het verhaal begint op Sardinië. Die liedjes dragen ook stevig bij tot de atmosfeer van de film; ze vormen een mooie tegenhanger voor de hardheid van sommige scènes. Bovendien heeft zowat élke Fransman wel een liefdesavontuurtje beleefd in Italië. Het was dus wel een beetje mélo van me om Italiaanse muziek te gebruiken, temeer omdat de meeste van die liedjes ongelooflijk kitscherig zijn, maar tegelijk gaat er enorm veel ontroering van uit.»

- Momenteel loopt uw nieuwe film 'Ricky' bij ons in de zalen, het verhaal van een vliegende baby. Hoe bent u in vredesnaam op dát idee gekomen?

OZON «'Ricky' is gebaseerd op het kortverhaal 'Moth' van de Britse schrijfster Rose Tremain, maar we hebben de inhoud lichtjes aangepast: de plot draait niet langer rond een engel, maar rond een doodgewone baby die met vleugeltjes op z'n rugje wordt geboren. Uiteraard moet je het allemaal als een soort fabel bekijken. Wat ik wil vertellen is dat elke moeder haar kinderen vroeg of laat moet loslaten, en dat elke baby vroeg of laat met eigen vleugels moet leren vliegen.»

- Aha! Gesnopen!

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234