null Beeld

60 jaar Kamagurka: de 6 gezichten van Luc Zeebroek

Feestgedruis alom, want Humo-cartoonist Kamagurka viert vandaag zijn zestigste verjaardag!

mke/kve

De ideale gelegenheid, trouwens, om zelf eens een originele Kama in huis te halen: het veilinghuis Catawiki organiseert speciaal voor zijn verjaardag een Kamagurka-veiling.


Via deze link kan u zelf meebieden op een originele tekening, schets of kunstobject van de hand van het feesvarken.

Dat Kamagurka aka Luc Zeebroek zijn leven niet alleen aan de tekenkunst heeft gewijd wist u vast al langer dan vandaag. Voor de goede orde: een overzicht van Kama's veelkantige carrière!


1. Kamagurka de cartoonist

Niet énkel een cartoonist dus, maar tegelijk wel een hele grote. In 1977 haalde Guy Mortier hem binnen bij Humo en de lezersbrieven logen er niet om: 'Vulgair!' 'Slaat op gee hol!' etc. Zijn bekendste figuurtje zijn 'Bert - voluit Bert Vanderslagmulders - en Bobje'. Met Bobje als de ietwat debiele hond met merkwaardig menselijke trekjes.

undefined

null Beeld

Met eeuwige partner in absurde crime Herr Seele creëert hij ook Cowboy Henk, de meest atypische cowboy die we kennen. Kama schrijft de verhaallijnen, meneer Seele tekent ze uit. De twee wonnen er in 2014 de Prix du Patrimoine mee op het prestigieuze Festival van Angoulême.

null Beeld

undefined

undefined

Nog meer stroopsmeerderij: in 2009 werd hij op de Frankfurter Buchmesse bekroond met de speciale Bernd-Pfarr-prijs in de categorie stripverhalen. De lovende woorden van de jury logen er niet om: 'een guerrillacartoonist die zich op humoristisch gebied begeeft waar geen mens zich voordien heeft gewaagd'.


2. Kamagurka de kunstenaar

Kama's talent reikt echt veel verder dan cartoons. De man heeft inmiddels genoeg gebeeldhouwd, getekend en geschilderd om een riante villa van een gemiddelde ex-farmabaas vol te stouwen. En dat treft, want in 2008 kwam Kama met 'Kamalmanak' op de proppen, een ambitieus project waarbij hij elke dag een schilderij afleverde. Voor dit huzarenstukje werd hij gesponsord door zakenman, kunstliefhebber en mede-KV Oostende-adept Marc Coucke.

Daarna schilderde hij nog tal van andere reeksen, in een iets minder strak tempo weliswaar. De onderwerpen in zijn 'Veluxart', zich telkens in de nabijheid van een dakraam bevond. In zijn reeks 'Accidentalisme' maakte hij telkens een portret van een onbekend persoon om daarna het gezicht op te sporen dat het hardst op het portret geleek. We hebben ook grote paardenogen getrokken met zijn 'Spiegeleipaintings'.

null Beeld


3. Kamagurka de radio- en televisiemaker

Als acteur, documentairemaker, talkshowgast en scenarist was Kamagurka de voorbije decennia niet van uw beeldbuis weg te slaan. Wie in de jaren 80 al levensvatbaar was, herinnert zich vast het heerlijk absurde 'Lava', de sketchshow die Kama samen met partner in crime Herr Seele maakte:

In 'Lava' mocht goed volk als de ondertussen overleden Eddy Wally en de nog springlevende Wendy Van Wanten hun acteertalent etaleren:

Kamagurka was ook één van de gasten in de ondertussen legendarisch rampzalige aflevering van 'Met zicht op zee' uit 1981. In die talkshow maakte hij het een piepjonge Carl Huybrechts bijzonder moeilijk, samen met andere gasten als Urbanus en Kurt Van Eeghem. Omstreeks minuut 35 zit u goed voor een portie tenenkrullende fun:

In het fijne rubriekje 'De grens' in het ondertussen ook ter ziele gegane 'Man bijt hond' liet Kamagurka zich dan weer van zijn zachtst-menselijkste kant zien:


4. Kamagurka de stand-upcomedian en theatermaker

Het gebeurde regelmatig dat typetjes uit zijn tv-rubrieken en - programma's het later ook tot in zijn stand-upvoorstellingen schopten. Eind jaren 90 geeft hij zo de befaamde Kamiel Kafka een podium met Kamiel Kafka's Worldtour (1996-1997). Samen met Herr Seele tourt hij nog enkele seizoenen door het Vlaams-Nederlandse culturele landschap om uiteindelijk met een solovoorstelling te verschijnen.

Wij herinneren ons een regenachtige zomerdag dat Kama zijn show 'Kama Solo' speelde, op het kleinschalige cultuurfestival Theater Water in het landelijke Duffel. We waren zestien, kregen beelden van 'de man met het bloedend tandvlees' voorgeschoteld en we deden die nacht geen oog dicht:

In 2007 mocht hij de finale van de eerste Comedy Casino Cup opvrolijken. Uit de commentaren valt op te maken dat het uit de pan swingende absurditeitsgehalte niet voor iedereen weggelegd is. Zelf moeten we schoorvoetend toegeven dat we er de helft niet van verstaan hebben:

Eind vorige maand beëindigde hij de tournee van zijn theatervoorstelling 'Vliegangst op de pechstrook', een voorstelling over de meest ironische problematiek van de 21ste eeuw: overbevolking en eenzaamheid.


5. Kamagurka de schrijver

undefined

null Beeld

Voor het NTG in Gent schreef Kamagurka midden jaren 90 enkele toneelstukken. Nog een fijn wist-je-datje: Kamagurka schreef ooit een heus kindersprookje, niet te verwarren met de absurde, fantasierijke vertellingen voor volwassenen die hij in zijn voorstelling 'Sprook' op het publiek losliet.


6. Kamagurka de muzikant

In de jaren 80 waagde Kamagurka zich zelfs aan een kortstondige carrière in de muziek, met zijn band Kamagurka en de Vlaamse Primitieven. Liedjes als 'Marjoleintje' en 'Constant degoutant' bleken echter niet voor de eeuwigheid bestemd.

Met 'Weg met Boudewijn (leve Fabiola)' ontketende Kamagurka wel een bescheiden relletje - de BRT kon niet lachen met Kama's koninklijke satire en beroepte zich op de censuurwet om hem het zwijgen op te leggen. Vandaag leeft het liedje voort op YouTube in een versie van Raymond van het Groenewoud.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234