null Beeld

60x Elvis Presley in één box

Op 23 maart zal het zestig jaar geleden zijn dat platenmaatschappij RCA met gepaste trots ‘Elvis Presley’ boven de doopvont hield, de debuutplaat van... Allee, we zouden het duizend keer zeggen! Enfin, van de man van die plaat, die men na verloop van tijd The King of Rock and Roll is gaan noemen, brengt datzelfde RCA nu ‘The Album Collection’ uit: 57 originele studioplaten en een drietal schijfjes met extra’s.

Nicolas Quaghebeur

'Hij had alles: de looks, de moves, de manager en het talent'

Elvis Presley, die was het! Elvis Presley, de vlot scorende spits van Sun Records, die op 21 november 1955 zijn toptransfer beet had en ondanks lang aandringen van RSC Anderlecht voor 40.000 dollar naar RCA Victor verkaste. Hij showde z’n nieuwe rugnummer aan de pers, schudde handjes met de voorzitter, kocht zich een SUV en maakte de plaat waarmee hij z’n koningstitel in het nog natte beton van de rock-’n-roll zou krassen: ‘Elvis Presley’, dus.


Doe mee aan de wedstrijd en win 'The Album Collection' van Elvis Presley

In januari werd eerst nog de single ‘Heartbreak Hotel’ gelost. Man, wat een single was dat! Wij krijgen al de kriebels als we nog maar aan dat pianolijntje denken, waarin je al die zielen weer langs de gevel naar het balkon van hun kamer in het Heartbreak Hotel hoort trippelen.

Over hotels gesproken: van ‘I Went to See the Gypsy’ van Bob Dylan (‘Went to see the gypsy, staying in a big hotel’) wordt gezegd dat het over een ontmoeting tussen Bob en Elvis gaat. Dylan zélf heeft dat altijd ontkend, maar van hem is bekend dat de helft van wat hij zegt een leugen is. Hij heeft zelfs een keer onomwonden beweerd dat er andere tijden aankwamen! Welnu, wij kiezen ervoor om zijn ontkenning in verband met Elvis de zigeuner in de leugenachtige helft onder te brengen. Want geef toe, een theekrans onder giganten, in het penthouse van het ‘Heartbreak Hotel’: dat is toch te mooi om níét waar te zijn?


Een beetje stiller, Karel!

De eerste track op ‘Elvis Presley’ is meteen ook het nummer dat iedereen vandaag het bekendst in de oren klinkt: ‘Blue Suede Shoes’, een nummer van Elvis’ oude Sun-kompaan Carl Perkins. Perkins, die begin ’56 de hitlijsten bestormde met zijn eigen versie, zei over ‘Blue Suede Shoes’ dat hij de tekst op een lege aardappelzak geschreven had, en dat z’n vrouw op een gegeven moment vanop de trap had geroepen: ‘Een beetje stiller, Karel, je maakt de kinderen wakker!’

Wij houden veel van Carl Perkins: de jongensachtige humor die van veel vroege rock-’n-rollsongs zo’n zegen voor ons humeur maken – zie ook Eddie Cochran en Chuck Berry – is in bijvoorbeeld ‘Blue Suede Shoes’, ‘Lend Me Your Comb’ en ‘Everybody’s Trying to Be My Baby’ in royale doses aanwezig. Maar leg zijn origineel eens naast de heidense versie van Presley, en besef dat daar helemaal geen plaats is voor aardappelzakken en slapende kinderen. Carl zei daarover: ‘Elvis had alles. De looks, de moves, de manager en het talent. Hij pakte je in met bakkebaarden, modieuze kleren en géén ring aan de vinger. Ik had drie kinderen.’

undefined

'Een fraaie hommage: voor de hoes van 'London Calling' van The Clash werd het roze en groen van 'Elvis Presley' gerecycleerd'

undefined

null Beeld
null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

Er staan op ‘Elvis Presley’ aardig wat zoetsappige popnummers, die dankzij die ongelofelijke stem weliswaar nog altijd een plezier zijn om te horen. Maar het was in de stomende versies van onder andere ‘Blue Suede Shoes’, ‘I Got a Woman’ (Ray Charles) en ‘Tutti Frutti’ (Little Richard) dat Elvis de belofte van z’n oude Sun-opnames (‘That’s All Right Mama’ etc.) inloste en de concurrentie op een hoopje zong. Een koning was geboren.


Elvis sterft (1)

Op 24 maart 1958 stierf Elvis Presley. Dat is in elk geval wat John Lennon zei: ‘Elvis died the day he joined the army.’ John bedoelde – als we tenminste voor John mogen spreken – dat de natuurkracht Elvis, dat onverklaarbare element waardoor hij in geen tijd de allergrootste werd, na z’n afzwaaien bedwongen was. Tegenstanders van die stelling zullen John en u fijntjes op de gerevitaliseerde, in leder gehesen Presley van de ‘’68 Comeback Special’ wijzen. Weer anderen zullen het knechten van de King nog vroeger in de tijd plaatsen en Colonel Tom Parker de schuld geven, de manager die Elvis pophits liet zingen en in slappe films liep meespelen.

Je kunt ook zeggen: er zijn er heel veel die heel kort heel goed geweest zijn.

undefined

null Beeld


Elvis sterft (2)

Op 16 augustus 1977 stierf Elvis Presley. De dag nadien viel in Graceland de demo van ‘Fire’ in de bus, een song die Bruce Springsteen voor ’m geschreven had (en die uiteindelijk bij The Pointer Sisters arriveerde). Drie weken eerder stond op de hoes van Elvis Costello’s debuut ‘My Aim Is True’ in honderdvoud de ondubbelzinnige waarheid ‘Elvis Is King’ afgedrukt. Twee maanden later werden wij geboren, al had dat er niks mee te maken.

In december 1979 bracht The Clash de uitzonderlijke dubbelaar ‘London Calling’ uit. Op de hoes daarvan sloeg bassist Paul Simonon z’n instrument aan diggelen, gevangen in het verticale roze en horizontale groen dat ontwerper Ray Lowry bij ‘Elvis Presley’ was gaan halen. Een fraaie hommage die bovendien de these stut waarmee wij op café al vaak een gezelschap uit elkaar hebben gedreven – meestal als het onze beurt was om te trakteren. Namelijk dat punk de enige echte doorstart van de rock-’n-roll is.

Nog eens zes jaar later legde Nick Cave zwart op wit de link bloot tussen de geboorte van Elvis (8 januari 1935) en de second coming van Jezus Christus. Hij deed dat in het door apocalyptische stormen geteisterde ‘Tupelo’, de openingstrack van z’n tweede soloplaat ‘The Firstborn Is Dead’. Die titel verwijst naar het feit dat Elvis Aaron Presley de helft van een tweeling was; 35 minuten vóór hem was z’n broertje Jesse Garon Presley dood ter wereld gekomen.

Stel je eens voor dat het andersom was geweest: Elvis dood, Jesse levend en wel opgegroeid tot boekhouder. Wel, dan had u nu misschien het kapsel van Pieter De Crem. Yep, zo groot is de invloed van Elvis op het uitzicht en de cultuur van de 20ste eeuw geweest.


Elvis leeft!

Elvis stierf in 1977, hij heeft dus niet meer moeten meemaken hoe in ‘The Naked Gun ‘ (1988) een grijsaard onder de rokken van z’n vrouw gluurde (‘Nice beaver!’ ‘Thanks, I just had it stuffed.’) en hoe in 1994 z’n oogappel Lisa Marie uit niets dan liefde met popkoning Michael Jackson trouwde.

Maar is Elvis wel écht dood? Of leeft hij ondergedoken als truckchauffeur in Zuid-Amerika? Vorig jaar nog beweerde Mike Scott van The Waterboys in het prachtlied ‘I Can See Elvis’ zelfs dat hij z’n held wijdbeens en met een joint in zijn mond op een Harley had zien zitten. Kijk, dat had je van Carl Perkins nooit kunnen zeggen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234